Ar garšaugiem aromatizētas eļļas un etiķi

© Māja

Ir vairāki universāli veidi, kā dažādot ikdienas vai svētku reizes maltīti. Viens no vienkār­šākajiem un radošākajiem paņēmieniem – ņemt talkā dažādus garšaugus un ar tiem aromatizēt eļļu vai etiķi.

Sa­lie­tas da­žā­dās de­ko­ra­tī­vās pu­de­lēs un pu­de­lī­tēs, garš­au­gu eļ­ļas un eti­ķi būs ne ti­kai kat­ras na­ma­mā­tes īpa­šās de­li­ka­te­ses, bet arī lie­lis­ki pa­pil­di­nās ik­vie­nas vir­tu­ves in­ter­je­ru.

Kā ga­ta­vot garš­au­gu eļ­ļas?

* Garš­au­gu eļ­ļas ga­ta­vo no cie­ta­jiem un mīk­sta­jiem garš­au­giem. Cie­tie garš­au­gi – ti­mi­āns, sal­vi­jas, roz­ma­rīns, ķip­loks, či­li, sau­lē kal­tē­ti to­mā­ti, apel­sī­na mi­zi­ņas, laims, kal­tē­tas sē­nes; mīk­stie – pē­ter­sī­ļi, dil­les, ba­zi­liks, es­tra­gons, pi­par­mēt­ras, upe­ņu la­pas, lup­stājs.

* Ar cie­ta­jiem garš­au­giem rī­ko­jas tā: ie­liek olīv­eļ­ļā pār­is garš­au­ga kā­ti­ņus, uz­sil­da eļ­ļu līdz 70 grā­du tem­pe­ra­tū­rai (op­ti­mā­lā tem­pe­ra­tū­ra, kad garš­augs at­dod sa­vu aro­mā­tu), tad at­dze­sē.

* Iz­kāš eļ­ļu, pār­lej kā­dā de­ko­ra­tī­vā pu­de­lē un uz­gla­bā le­dus­ska­pī. Šā­da eļ­ļa lie­lis­ki pa­pil­di­nās sa­lā­tu gar­šas bu­ķe­ti, no­de­rēs pi­cu vai kā ci­ta cep­ša­nā.

* Ja ir pār­lie­cī­ba, ka eļ­ļa tie­šām iz­lie­to­sies īsā lai­ka sprī­dī, pu­de­lē var ie­likt un at­stāt svai­gu garš­au­ga za­ri­ņu – iz­ska­tī­sies ļo­ti de­ko­ra­tī­vi.

* Ja ap­mē­ram tri­ju ne­dē­ļu lai­kā aro­ma­ti­zē­to eļ­ļu iz­lie­tot ne­iz­do­sies, svai­gus garš­au­gus ta­jā la­bāk ne­at­stāt (tie var iz­rai­sīt rūg­ša­nas pro­ce­su).

* Mīk­stie garš­au­gi sa­vu aro­mā­tu la­bāk at­dod, ja tos sa­blen­de­rē jeb sa­berž ko­pā ar eļ­ļu. Da­ra tā: ap­mē­ram 200 gra­miem eļ­ļas pie­vie­no 100 gra­mus garš­au­gu, sa­blen­de­rē un no­kāš. Pil­da ne­lie­la iz­mē­ra trau­kos un le­dus­ska­pī gla­bā ne il­gāk par di­vām ne­dē­ļām.

Ar mīk­sta­jiem garš­au­giem ga­ta­vo­tā eļ­ļa nav do­mā­ta sil­dī­ša­nai (kļūst ne­glī­ti brū­na)!

Garš­au­gu eti­ķu ga­ta­vo­ša­na

* Garš­au­gu eti­ķa pa­ga­ta­vo­ša­nai vis­pie­mē­ro­tā­kie ir sar­ka­nā vai bal­tā vī­na eti­ķi.

* Ja iz­man­to pa­ras­to 9% gal­da eti­ķi, to sal­di­na to ar cu­ku­ru!

* Aro­ma­ti­zē­tu eti­ķi ie­gūst, ja to pār­lej garš­au­giem (dil­lēm, pē­ter­sī­ļiem, es­tra­go­nam, pi­par­mēt­rām, upe­ņu la­pām u.c.).

* Sār­tu eti­ķi ie­gūs­ti, to pār­le­jot mel­le­nēm, bār­be­lēm, gal­da bie­tēm.

* Dzel­te­nu eti­ķi var ie­gūt, ja līdz 70 grā­diem uz­sil­dī­tam eti­ķim pie­vie­no šķip­sni­ņu saf­rā­na.

* Sar­kans eti­ķis būs, ja ta­jā uz lē­nas uguns pa­vā­ra sau­sus či­li pi­pa­rus.

* Uz­le­jot eti­ķi gur­ķu­mēt­ras zie­diem, tas ie­krā­so­sies zils.

* Za­ļas krā­sas eti­ķi ie­gūst, ja auk­stam eti­ķim pie­vie­no ba­zi­li­ka vai pē­ter­sī­ļu su­lu.

* La­bu ogu eti­ķi var pa­ga­ta­vot no jāņ­ogām, ērkšķ­ogām, ze­me­nēm.

* Ja bal­tvī­na eti­ķī pa­vā­ra cit­ro­na vai apel­sī­na mi­zi­ņu, ie­gūst ēdie­na pa­skā­bi­nā­tā­ju ar šo cit­rus­aug­ļu gar­šu.

* Eti­ķi, kam pie­vie­nots kāds garš­augs, vis­pirms iz­kāš, tad sa­pil­da glī­tās stik­la pu­de­lēs un gla­bā le­dus­ska­pī.

* Pēc va­ja­dzī­bas aro­ma­ti­zē­to eti­ķi pie­vie­no vi­ne­gre­tiem, ma­ri­nā­dēm, sa­lā­tiem. To var sa­jaukt ko­pā ar kā­du no garš­au­gu eļ­ļām (uz 100 gra­miem eļ­ļas ņem di­vas ēdam­ka­ro­tes eti­ķa).

Pa­doms

* Garš­au­gu eļ­ļas un eti­ķi nav pa­re­dzē­ti ilg­sto­šai gla­bā­ša­nai, ta­ču eks­pe­ri­men­ti ar da­žā­du gar­šu kom­bi­nā­ci­jām pa­līdz iz­kopt gar­šas sa­jū­tu un at­rast sev vis­tī­ka­mā­ko gar­šu ni­an­si.

* Kat­ru garš­au­gu pirms pie­vie­no­ša­nas eļ­ļai rū­pī­gi no­maz­gā, no­su­si­na, ļauj tam kār­tī­gi no­žūt!

* Garš­au­gu eļ­ļu pa­ga­ta­vo­ša­nai ra­fi­nē­ta olīv­eļ­ļa ir vis­pie­mē­ro­tā­kā, jo to var sa­lī­dzi­no­ši il­gāk uz­gla­bāt. Arī iz­man­to­jums tai ir daudz­pu­sī­gāks.

* Ja dro­ši zi­na, ka garš­au­gu eļ­ļu iz­lie­tos īsā lai­kā un iz­man­tos to ti­kai sa­lā­tu aiz­da­ram, var iz­lī­dzē­ties ar augst­as kla­ses ne­ra­fi­nē­to olīv­eļ­ļu, sau­les­pu­ķu, riek­stu, se­za­ma vai val­riek­stu eļ­ļu.

* Garš­au­gu eļ­ļas var iz­man­tot ne ti­kai sa­lā­tu ga­ta­vo­ša­nai, bet arī cep­ša­nai.

* Jeb­ku­ru garš­au­gu eļ­ļu vis­la­bāk uz­gla­bāt le­dus­ska­pī, kur tā ne­at­ra­dī­sies tie­šā sau­les sta­ru ie­dar­bī­bā. Sil­tu­mā un gais­mā stā­vot, pa­āt­ri­nās ok­si­dē­ša­nās pro­ce­si, kas iz­rai­sa eļ­ļas bo­jā­ša­nos.

Eļ­ļa ar roz­ma­rī­nu un apel­sī­na mi­zi­ņu

Ne­pie­cie­šams: 1 glā­ze olīv­eļ­ļas, vie­na strē­me­lī­te apel­sī­na mi­zi­ņas, 5–6 roz­ma­rī­na za­ri­ņi.

Kat­li­ņā ie­lej olīv­eļ­ļu, pie­vie­no roz­ma­rī­na za­ri­ņus un apel­sī­na mi­zi­ņu. Eļ­ļu uz ne­lie­las uguns lies­mas kar­sē ap­mē­ram pie­cas mi­nū­tes – ka­mēr uz­met bur­bu­li. Kat­li­ņu no­ņem no uguns un ļauj at­dzist līdz is­ta­bas tem­pe­ra­tū­rai. Apel­sī­na mi­zi­ņu un roz­ma­rī­na za­ri­ņus pār­liek ie­priekš iz­kar­sē­tā pu­de­lē un ie­lej eļ­ļu. Trau­ku aiz­kor­ķē un gla­bā tum­šā un vē­sā vie­tā. Jā­iz­lie­to mē­ne­ša lai­kā.

Eļ­ļa ar či­li pi­pa­riem

Ne­pie­cie­šams: 2 glā­zes eļ­ļas (ku­ku­rū­zas, vīn­ogu kau­li­ņu vai ci­tas) ar nei­trā­lu gar­šu, četr­as tēj­ka­ro­tes žā­vē­tu, sa­ber­ztu či­li pi­pa­ru.

Kat­li­ņā ie­lej eļ­ļu, ie­ber žā­vē­tu či­li pi­pa­ru ga­ba­li­ņus. Uz ne­lie­las uguns eļ­ļu kar­sē līdz pir­ma­jam bur­bu­lim – ap­mē­ram pie­cas mi­nū­tes. No­ņem no uguns un ļauj at­dzist līdz is­ta­bas tem­pe­ra­tū­rai. Eļ­ļu ar vis­iem či­li ga­ba­li­ņiem pār­lej ie­priekš iz­kar­sē­tā pu­de­lē un aiz­kor­ķē. Uz­gla­bā tum­šā, vē­sā vie­tā. Jā­iz­lie­to mē­ne­ša lai­kā.

Eļ­ļa ar cit­ro­nu, lai­mu un ti­mi­ānu

Ne­pie­cie­šams: 3 glā­zes olīv­eļ­ļas, di­vi lai­mi, viens cit­rons, trīs za­ri­ņi svai­ga ti­mi­āna, vie­na tēj­ka­ro­te mel­no pi­pa­ru.

Lai­mus un cit­ro­nu no­maz­gā, no­su­si­na, mi­zas krā­sai­no da­ļu no­mi­zo un ar asu na­zi sa­griež strē­me­lī­tēs. Pie­stā sa­smal­ci­na pi­pa­ru grau­dus. Cit­ro­na un lai­mu mi­zu un sa­dru­pi­nā­tos pi­pa­rus ie­ber pu­de­lē, ie­liek ti­mi­āna za­ri­ņus un pār­lej ar olīv­eļ­ļu. Pu­de­li aiz­kor­ķē un ne­dē­ļu at­stāj is­ta­bas tem­pe­ra­tū­rā ie­vil­kties. Kad eļ­ļa ie­vil­ku­sies, pu­de­li no­liek tum­šā, vē­sā vie­tā.

Šī eļ­ļa jā­iz­lie­to 2 ne­dē­ļu lai­kā. Ja rā­dās, ka uz­gla­bāt va­ja­dzēs il­gāk, eļ­ļu iz­kāš caur tī­ru kok­vil­nas drā­ni­ņu un pār­lej ie­priekš iz­kar­sē­tā pu­de­lē.

Eļ­ļa ar ba­zi­li­ku un kal­tē­tiem to­mā­tiem

Ne­pie­cie­šams: vie­na glā­ze olīv­eļ­ļas, trīs čet­ri sau­lē kal­tē­ti to­mā­ti, di­vi trīs ba­zi­li­ka za­ri­ņi.

Ba­zi­li­ku no­maz­gā, no­su­si­na. Kat­li­ņā ie­lej olīv­eļ­ļu, pie­vie­no ba­zi­li­ku un sau­lē kal­tē­tus to­mā­tus. Uz ne­lie­las uguns kar­sē ap­tu­ve­ni pie­cas mi­nū­tes – līdz sāk vei­do­ties bur­bu­lī­ši. Tad kat­li­ņu no uguns no­ceļ un ļauj at­dzist līdz is­ta­bas tem­pe­ra­tū­rai. Ba­zi­li­ku un sau­lē kal­tē­tos to­mā­tus pār­liek ie­priekš iz­kar­sē­tā trau­kā, ie­lej eļ­ļu un aiz­kor­ķē. Uz­gla­bā tum­šā, vē­sā vie­tā. Jā­iz­lie­to tri­ju ne­dē­ļu lai­kā.

Eļ­ļa ar žā­vē­tām ba­ra­vi­kām un sal­vi­ju

Ne­pie­cie­šams: vie­na glā­ze olīv­eļ­ļas, vie­na sau­ja kal­tē­tu ba­ra­vi­ku (gai­le­ņu vai ci­tu kal­tē­tu sē­ņu), viens svai­gas sal­vi­jas za­riņš (vai vie­na ēdam­ka­ro­te žā­vē­tu sal­vi­jas dro­gu).

Svai­gu sal­vi­ju no­maz­gā, no­su­si­na. Kat­li­ņā ie­lej olīv­eļ­ļu, pie­vie­no sal­vi­ju un kal­tē­tas sē­nes. Kat­li­ņu uz ne­lie­las uguns kar­sē, ka­mēr sāk vei­do­ties pirm­ie bur­bu­lī­ši. Tad to no uguns no­ņem un ļauj at­dzist līdz is­ta­bas tem­pe­ra­tū­rai. Sal­vi­ju un sē­nes pār­liek ie­priekš iz­kar­sē­tā pu­de­lē, uz­lej eļ­ļu un aiz­kor­ķē. Uz­gla­bā tum­šā, vē­sā vie­tā. Jā­iz­lie­to vie­na mē­ne­ša lai­kā.

Eļ­ļa ar ķip­lo­kiem

Ne­pie­cie­šams: vie­na glā­ze olīv­eļ­ļas, se­šas ķip­lo­ka dai­vi­ņas.

Ķip­lo­ka dai­vi­ņas no­mi­zo. Kat­li­ņā ie­lej olīv­eļ­ļu un ie­liek ķip­lo­kus. Uz ne­lie­las uguns kar­sē ap­mē­ram pie­cas mi­nū­tes, tad kat­li­ņu no­ņem no uguns un ļauj at­dzist līdz is­ta­bas tem­pe­ra­tū­rai. Ķip­lo­ku dai­vi­ņas pār­liek ie­priekš iz­kar­sē­tā pu­de­lē, ie­lej eļ­ļu un aiz­kor­ķē. Uz­gla­bā tum­šā, vē­sā vie­tā. Jā­iz­lie­to vie­na mē­ne­ša lai­kā.

Svarīgākais