Recepti iesaka restorāna Vincents virspavārs Ivans Šmigarevs No meža dzīvnieku gaļas pagatavotus ēdienus ēdam ne katru dienu, tāpēc šīs maltīšu reizes atmiņā paliek ilgi, un ja vēl medījums nonācis prasmīga virtuves meistara rokās, garšas kārpiņas ilgi nevar beigt aizmirst gūto baudījumu.
Sastāvdaļas: 150 g medījuma muguras daļas karbonādes, kaltētas meža sēnes, timiāns, kaltētas dižbrūklenes, dzērveņu/apelsīnu mizu čatnijs, karamelizēti sīpoli, cepta salvija, sinepes, ķiploku biezenis, brokoļu biezenis, kadiķogu garšaugu maisījums, sāls,pipari,
Pīrāgam: medījuma šķiņķis, sīpols, burkāns, ķiploks, rozmarīns, timiāns, sarkanvīns, sāls, pipari, olīveļļa, kārtainā mīkla, ola pārziešanai
Pagatavošana:
Eļļā sacep dārzeņus, apcep pīrāgam paredzēto gaļu, pievieno visas pārējās sastāvdaļas, pārlej vīnu, apmēram 1,5 stundas vāra uz lēnas uguns, tad atdzesē. Pilda vienmērīgi izrullētā kārtainās mīklas aplī, veido kukulīti. Liek uz cepampapīra, mīklu pa virsu pavisam viegli iegriež, apsmērē ar olu un cep sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 10 minūtes.Brieža gaļu apsāla, iepiparo, apslaka ar olīveļļu, liek uz karstas pannas un no abām pusēm apcep tā, lai gaļa būtu vidēji jēla.Uz šķīvja kārto karamelizētus sīpolu riņķīšus.
Karamelizētus sīpolus iegūst, vidēji karstā pannā ieberot sāli un cukuru, kad tie pakusuši, liek virsū sīpolus un lēni grauzdē – jo ilgāk, jo labāk.
Starp karamelizētajiem sīpoliem liek brokoļu biezeni (brokoļus novāra, sablenderē, pievieno sāli, piparus) un ķiploku biezeni (nemizotas ķiploku daivas vāra pienā, nomizo, sablenderē).Karamelizētos sīpolus un abu veidu biezeņus papildina ar kaltētām dižbrūklenēm, dzērveņu/apelsīnu mizu čatniju, kaltētām meža sēnēm (sēnes uzbriedina, nosusina, cep friterī vai uz karstas pannas, līdz tās kraukšķīgas), kaltētu salviju lapām (uz karstas pannas vai friterī salviju lapas cep, kamēr tās sausas), svaiga timiāna lapiņām.Pagatavo vīna mērci: sacep burkānu, seleriju, pievieno tomātu pastu un sasautē. Tad pievieno vīnu, pielej liellopu kaulu buljonu, vāra, kamēr biezs, tad izkāš – mērce gatava!Apcepto medījumu apsmērē ar sinepēm, apviļā garšvielu maisījumā, kuram klāt pievienotas sadrupinātas kadiķogas, un sagriež šķēlēs.Gaļas šķēles pievieno šķīvja saturam, pārlej ar sarkanvīna mērci un pasniedz.
Padoms
Pēc apcepšanas gaļai jāļauj vismaz dažas minūtes atpūsties.Gan karamelizētos sīpolus, gan brokoļu un ķiploku biezeni var sagatavot iepriekš.Interesantu garšas niansi mērce iegūs, ja tai pievienos nedaudz upeņu uzlējuma.