Medījums kadiķogu kažokā ar medījuma gaļas pīrāgu un sarkanvīna mērci

© Leonīds Gusevs

Recepti iesaka restorāna Vincents virspavārs Ivans Šmigarevs No meža dzīvnieku gaļas pagatavotus ēdienus ēdam ne katru dienu, tāpēc šīs maltīšu reizes atmiņā paliek ilgi, un ja vēl medījums nonācis prasmīga virtuves meistara rokās, garšas kārpiņas ilgi nevar beigt aizmirst gūto baudījumu.

Sastāvdaļas: 150 g me­dī­ju­ma mu­gu­ras da­ļas kar­bo­nā­des, kal­tē­tas me­ža sē­nes, ti­mi­āns, kal­tē­tas diž­brūk­le­nes, dzēr­ve­ņu/apel­sī­nu mi­zu čat­nijs, ka­ra­me­li­zē­ti sī­po­li, cep­ta sal­vi­ja, si­ne­pes, ķip­lo­ku bie­ze­nis, bro­ko­ļu bie­ze­nis, ka­diķ­ogu garš­au­gu mai­sī­jums, sāls,pi­pa­ri,

Pī­rā­gam: me­dī­ju­ma šķiņ­ķis, sī­pols, bur­kāns, ķip­loks, roz­ma­rīns, ti­mi­āns, sar­kan­vīns, sāls, pi­pa­ri, olīv­eļ­ļa, kār­tai­nā mīk­la, ola pār­zie­ša­nai

Pagatavošana:

Eļ­ļā sa­cep dār­ze­ņus, ap­cep pī­rā­gam pa­re­dzē­to ga­ļu, pie­vie­no vis­as pā­rē­jās sa­stāv­da­ļas, pār­lej vī­nu, ap­mē­ram 1,5 stun­das vā­ra uz lē­nas uguns, tad at­dze­sē. Pil­da vien­mē­rī­gi iz­rul­lē­tā kār­tai­nās mīk­las ap­lī, vei­do ku­ku­lī­ti. Liek uz ce­pam­pa­pī­ra, mīk­lu pa virs­u pa­vi­sam vieg­li ie­griež, ap­smē­rē ar olu un cep sa­kar­sē­tā ce­peš­krās­nī 180 grā­dos ap­mē­ram 10 mi­nū­tes.Brie­ža ga­ļu ap­sā­la, ie­pi­pa­ro, ap­sla­ka ar olīv­eļ­ļu, liek uz kar­stas pan­nas un no abām pus­ēm ap­cep tā, lai ga­ļa bū­tu vi­dē­ji jē­la.Uz šķīv­ja kār­to ka­ra­me­li­zē­tus sī­po­lu riņ­ķī­šus.

Ka­ra­me­li­zē­tus sī­po­lus ie­gūst, vi­dē­ji kar­stā pan­nā ie­be­rot sā­li un cu­ku­ru, kad tie pa­ku­su­ši, liek vir­sū sī­po­lus un lē­ni grauz­dē – jo il­gāk, jo la­bāk.

Starp ka­ra­me­li­zē­ta­jiem sī­po­liem liek bro­ko­ļu bie­ze­ni (bro­ko­ļus no­vā­ra, sa­blen­de­rē, pie­vie­no sā­li, pi­pa­rus) un ķip­lo­ku bie­ze­ni (ne­mi­zo­tas ķip­lo­ku dai­vas vā­ra pie­nā, no­mi­zo, sa­blen­de­rē).Ka­ra­me­li­zē­tos sī­po­lus un abu vei­du bie­ze­ņus pa­pil­di­na ar kal­tē­tām diž­brūk­le­nēm, dzēr­ve­ņu/apel­sī­nu mi­zu čat­ni­ju, kal­tē­tām me­ža sē­nēm (sē­nes uz­brie­di­na, no­su­si­na, cep fri­te­rī vai uz kar­stas pan­nas, līdz tās krauk­šķī­gas), kal­tē­tu sal­vi­ju la­pām (uz kar­stas pan­nas vai fri­te­rī sal­vi­ju la­pas cep, ka­mēr tās sau­sas), svai­ga ti­mi­āna la­pi­ņām.Pa­ga­ta­vo vī­na mēr­ci: sa­cep bur­kā­nu, se­le­ri­ju, pie­vie­no to­mā­tu pas­tu un sa­sau­tē. Tad pie­vie­no vī­nu, pie­lej liel­lo­pu kau­lu bul­jo­nu, vā­ra, ka­mēr biezs, tad iz­kāš – mēr­ce ga­ta­va!Ap­cep­to me­dī­ju­mu ap­smē­rē ar si­ne­pēm, ap­vi­ļā garš­vie­lu mai­sī­ju­mā, ku­ram klāt pie­vie­no­tas sa­dru­pi­nā­tas ka­diķ­ogas, un sa­griež šķē­lēs.Ga­ļas šķē­les pie­vie­no šķīv­ja sa­tu­ram, pār­lej ar sar­kan­vī­na mēr­ci un pa­sniedz.

Pa­doms

Pēc ap­cep­ša­nas ga­ļai jā­ļauj vis­maz da­žas mi­nū­tes at­pūs­ties.Gan ka­ra­me­li­zē­tos sī­po­lus, gan bro­ko­ļu un ķip­lo­ku bie­ze­ni var sa­ga­ta­vot ie­priekš.In­te­re­san­tu gar­šas ni­an­si mēr­ce ie­gūs, ja tai pie­vie­nos ne­daudz upe­ņu uz­lē­ju­ma.

Svarīgākais