Apkures sistēmu skalošana

© F64

Ir dzirdēts kļūdains uzskats, ka apkures sistēmas sliktajā darbībā ir vainojams tikai apkures katls, kuru nepieciešams izskalot. Tas ir nepareizi, jo liela nozīme ir visai apkures sistēmai, kas arī var būt piesārņota.

 Skalošana ir viens no efektīviem veidiem, kā to ātri novērst.

Apkures sistēmā kopumā ir piesārņojums, un tajā var būt dažādi piesārņojuma veidi. Skalošanu veic, izmantojot speciālus līdzekļus un reaģentus, kā arī iekārtas. Šīs tehnoloģijas izmantošana nodrošina resursu, laika ietaupījumu, bet galvenais – tūlītēju ekonomiju.

Ja sistēma ir piesārņota

Ir daudz cēloņu, kāpēc mājās un dzīvokļos ir auksti, bet rēķini ir vairākas reizes lielāki nekā varētu būt. Piemēram, siltuma zudumi veidojas maģistrālajos un vietējos tīklos sakarā ar cauruļu slikto siltumizolācijas kvalitāti. Siltuma zudumi rodas arī pašās ēkās un dzīvokļos, kas nav nosiltināti.

Viens no galvenajiem iemesliem ir arī ievērojams apkures sistēmu piesārņojums, kas daudzu gadu garumā ir tajā uzkrājies. Tāpēc ir pamatots jautājums – cik lielam daudzumam lieka, mūsu apmaksāta ūdens ir jāiziet cauri netīrītajām un neskalotajām caurulēm un radiatoriem, lai siltums varētu nokļūt līdz dzīvokļiem? Uzņēmuma Letclean speciālisti skaidro, ka apkures sistēmas piesārņojums un nogulsnes ietekmē gan apkures efektivitāti, gan maksājumu lielumu, gan komforta līmeni.

Kādi ieguvumi?

Svarīgi ir saprast, ka, izskalojot tikai katlu, nebūs gaidītā efekta. Jau pēc viena līdz trim mēnešiem apkures sistēma nedarbosies efektīvi, jo nogulsnes, kas ir apkures sistēmā, agrāk vai vēlāk nokļūs apkures katlā. Apkures sistēmas tīrīšana ievērojami samazina izmantojamā kurināmā daudzumu un ļauj katlam ilgāk kalpot. Pēc skalošanas nevajadzēs manīt radiatorus, un tos varēs izmanot ilgāk. Ja sistēma būs izskalota, tiks pagarināta tās ekspluatācija un novērsti avāriju draudi, kā arī nebūs jāpārmaksā meistariem par remontdarbiem.

Ekonomisks risinājums

Apkures sistēmas skalošana ar speciāliem mūsdienīgiem līdzekļiem un reaģentiem ir ekonomisks risinājums, jo tas ar nelieliem ieguldījumiem palīdz samazināt apkures izmaksas. Aprēķini liecina, ka sistēmas skalošana pagarina apkures sistēmu kalpošanas laiku un paaugstina sistēmas siltuma atdeves efektivitāti. Pēc apkures sistēmas skalošanas telpās ir saglabāta temperatūra, kas bija pirms darbu veikšanas, samazinot apkures izdevumus. Skalošana palīdz arī panākt ievērojamu telpu temperatūru pieaugumu. Šī metode ir pārbaudīta un jau izmantota daudzos objektos.

Speciāli līdzekļi

Lai veiktu apkures sistēmas skalošanu, ir nepieciešams speciālais līdzeklis Clean Chem 450, kura sastāvā nav agresīvas ķīmiskas vielas, piemēram, sālsskābe vai citas skābes. Skalošanai izmanto speciālo līdzekli, kas ir sajaukts ar ūdeni, iegūstot 11,5 procentu šķīdumu, kas izskalo visas nogulsnes, kas atrodas apkures sistēmā. Pēc tam, izmantojot kompresoru, netīrumus izvada no apkures sistēmas.

Attīra apkures laikā

Vismērķtiecīgāk ir veikt skalošanu tieši apkures laikā, jo siltuma ietekmē metāls paplašinās, kas palīdz konstatēt trūkumus sistēmā. Pēc skalošanas apkures laikā labāk var novērtēt darba rezultātu. Apkures sistēmas skalošana notiek apmēram 4–12 stundas. Šo procesu var veikt pieredzējuši speciālisti, kas kontrolē, vai viss notiek tehnoloģiski pareizi.

Raksts sagatavots sadarbībā ar Letclean

Svarīgākais