Metāla jumtu apkope

Jumta tīrīšanas darbos nedrīkst norīkot nekvalificētus strādniekus, kas nepārzina darbu specifiku. Tas daudzkārt palielina jumta seguma bojājumu risku, un bieži ēkas īpašniekam par to nākas dārgi maksāt.

Lai jumts nevainojami kalpotu, to nepieciešams pareizi apkopt. Bieži vien māju īpašnieki aizmirst par jumta apkopes un tīrīšanas nozīmi. Apkopes specifika ir atkarīga no ēkas atrašanās vietas un arī gadalaika. Jumta apkopes laikā var laikus atklāt un novērst iespējamās problēmas.

Latvijā jumtu pārbaudei un apkopei uzmanību pievērš pārāk maz. Parasti tas notiek tad, kad problēma jau radusies un bieži vien pat nodarījusi postījumus ēkas konstrukcijām. Tad jāvelta daudz laika un jāiegulda līdzekļi, lai likvidētu sekas. Taču no tā varētu izvairīties, ja vien būtu laikus veikta jumta apkope.

Metāla segumu pārbaude

Metāla profila jumtiem nav vajadzīga liela apkopšana. Taču šādiem jumtiem dažreiz problēmas rodas skrūvju vietās, kad nolietojas apkārt skrūvēm esošais blīvējums, īpaši zemākas kvalitātes skrūvēm. Laika gaitā, īpaši ziemā, blīvgumija mēdz izdrupt, un tādējādi pa skrūvju vietām zem jumta seguma sāk sūkties mitrums. Lai to novērstu, nepieciešams laiku pa laikam veikt jumta seguma apsekošanu. Ja atklāj bojājumus, nepieciešams nomainīt blīves vai pievilkt skrūves, jo tās laika gaitā mēdz nedaudz atskrūvēties. Iespējami arī pašu skrūvju mehāniski bojājumi, tāpēc tās būs nepieciešams nomainīt.

Jumta tīrīšana ziemā

Metāla jumtu apkope ir vienkārša, tomēr laiku pa laikam derētu veikt arī šādu jumtu apsekošanu. Nekāda kopšana metāla profilu jumtiem nav nepieciešama, jo modernie pārklājumi neļauj netīrumiem pieķerties. Uz tiem nekas neaug, netīrumi nekrājas, jo tie attīrās dabiski. Ziemā visus jumtus nepieciešams regulāri attīrīt no sniega un lāstekām. Valcprofila un citiem metāla jumtiem šādu tīrīšanu nepieciešams veikt uzmanīgi. Sniega tīrīšanu veic ar plastmasas lāpstām un dažādām birstēm, bet nekādā gadījumā neizmanto ar metālu apkaltas lāpstas vai laužņus. Lai nerastos grūtības ar sniega notīrīšanu, nepieciešams to veikt laikus, kamēr uz jumta nav izveidojusies ledus kārta. Tīrīšanas biežums ir atkarīgs no laika apstākļiem. Neprasmīgi rīkojoties, ir lielas iespējas sabojāt jumta segumu – izlauzt caurumus, atraut salaiduma vietas, saskrāpēt aizsargslāni. Tāpēc speciālisti iesaka sniega tīrīšanas darbus uzticēt tikai tādiem meistariem, kas var dot garantijas, ka jumtu nesabojās. Nekādā gadījumā nevajag šādos darbos norīkot nekvalificētus strādniekus, kas īsti nepārzina darbu specifiku. Tas daudzkārt palielina jumta seguma bojājumu risku. Nereti par to ēkas īpašniekam nākas dārgi maksāt.

Kapara un titāncinka segumi

Kapara un titāncinka segumi ir vieni no dārgākajiem, un tiem īpaša apkope nav vajadzīga. Vienīgais risks ir mehāniski bojājumi, kas rodas, jumtu attīrot no sniega. Sniega tīrīšana jāveic uzmanīgi, izvēloties plastmasas lāpstas. Atšķirībā no kapara, kas ir mīksts materiāls, titāncinks ziemā kļūst trausls jau mīnus 10 grādos, tāpēc nav pieļaujama kaut niecīga mehāniska iedarbība.

Titāncinka un kapara jumtu tīrīšana no sniega prasa lielu rūpību, tāpēc labāk šādus jumtus aprīkot ar speciāliem jumtu apsildes kabeļiem. Apsildes kabeļi pareizi jāuzmontē, tāpēc katrai ēkai jāveido individuāls projekts. Pretējā gadījumā elektroenerģija tiks patērēta, taču sistēma nedarbosies. Piemēram, nevar salikt kabeļus noteksistēmās, bet sniega barjeras uzstādīt augstāk, jo tādā gadījumā siltums sniegu nesasniegs un tas nekusīs. Šāds risinājums labi noder arī citiem metāla jumtiem, jo palīdz atbrīvot jumtu no sniega bez mehāniskas tīrīšanas.

Īpaša uzmanība noteksistēmām

Vissvarīgāk ir neaizmirst par ārējās lietusūdens novades sistēmas tīrīšanu, jo tā mēdz aizsērēt. Īpaši bieži noteksistēmas mēdz aizsērēt tām ēkām, kas atrodas netālu no jūras un kur tuvumā ir daudz skujkoku. Skujas kopā ar smiltīm un mitrumu veido blīvu netīrumu kārtu, kas var ļoti ātri nosprostot noteksistēmu caurules. Maldīgi ir uzskatīt, ka šo sistēmu aizsērēšana ir nenozīmīga. Ja noteksistēma neeksistē vai ir aizsērējusi, ūdens bieži līst uz ēkas fasādes. Tas nozīmē, ka veidojas slapjš apmetums, kas ar laiku izraisa dažādus bojājumus – rodas plaisas, var atdalīties dažādi fasādes elementi. Koka ēkām var sākties konstrukciju puve (piemēram, spāru galos) un veidoties citi bojājumi. Nereti tieši noteksistēmu nefunkcionēšana ir galvenais ēku fasāžu bojājumu cēlonis.

Lai no šādām likstām izvairītos, nepieciešams regulāri šīs sistēmas iztīrīt. Parasti to veic vienu līdz divas reizes gadā (atkarībā no ēkas atrašanās vietas). Tam nav nepieciešams ne daudz laika, ne lieli līdzekļi. To veic ar augstspiediena tīrīšanas iekārtu. Ar pacēlāja palīdzību to nogādā sistēmas pieslēgšanas vietai un ar lielu spiedienu izmazgā visas notekrenes un stāvvadus, izpūšot visus netīrumus ārā.

Raksts sagatavots sadarbībā ar SIA TOODE