Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

Vērts izmēģināt! Atvaļinājums. Pret straumi

© Aigars Eglīte/F64

Ierasts, ka lielai daļai ļaužu atvaļinājums paredzēts tam, lai dotos kādā ceļojumā vai arī lai paveiktu ne tikai iepriekšējā gada laikā sakrātus darbus, kas kādreiz tomēr būtu izdarāmi. Tomēr dzīve ir mainīga, ne vienmēr viss notiek saskaņā ar vēlmēm.

Obligātā sagatavošanās

Iepriekš apmaksājiet visus rēķinus, atrisiniet sīkas sadzīves problēmas, pabeidziet darbus, kas iesākti, - lai prātu neaizņemtu ikdienišķas rūpes. Lieliski, ja pirms došanās atvaļinājumā varat iegādāties visu nepieciešamo, lai dārgais brīvais laiks nav jātērē lielveikaliem.

Apzinieties plusus

Ja atvaļinājumu kaut kādu iemeslu dēļ nākas pavadīt mājās, apzinieties šādas situācijas plusus, pat mēģiniet tos piefiksēt rakstiski, lai justos kā ieguvējs, nevis kā neveiksminieks, piemēram, nekur nav jāsteidzas (atšķirībā no jūsu kolēģiem). Mierīgi varat baudīt nesteidzīgu dienas plūdumu, kaut vai stundu dzert uzmundrinošu rīta dzērienu. Nesteidzīgā plūsmā, bez raizēm un sasprindzinājuma pavadīts laiks lieliski atjauno nervu sistēmu.

Esiet tūrists savā dzīvesvietā

Ikdiena bieži ir tik steidzīga, ka vienmēr pietrūkst laika iepazīties ar savas apkārtnes vēsturi, apmeklēt interesantus objektus netālu no savas dzīvesvietas. Visticamāk, ikdienā esat sastapuši tūristus, kas braukuši tālu ceļu, lai apskatītu pilsētu, kurā dzīvojat, bet jums pašam tā arī nekad tam nav pieticis laika, bet nu tāds ir, turklāt jums tas sanāk daudz lētāk - nav jāmaksā ne aviokompānijām, ne viesnīcniekiem, nav arī valodas barjeras... Uz savu dzīvesvietu mēģiniet paskatīties tūrista acīm, tas tiešām ir piedzīvojums ar daudziem atklājumiem. Nopērciet ceļvedi un - uz priekšu! Noteikti uzzināsiet daudz jauna, visu, ko netālu no jums ieteicams apskatīt, izbaudīt, nopirkt.

Ģenerāltīrīšana kā meditācija

Šo procesu ļoti ieteicams veikt ne kā obligātu pienākumu un kā darbiņu, kam pietrūcis laika ikdienā, bet kā garīgu praksi, kā psiholoģisko labsajūtu uzlabojošu nodarbi. Ģenerāltīrīšana ir ne tikai kārtības ieviešana fiziskā telpā, tā izcili labi noder, lai sakārtotu domas, ieviestu kārtību savā galvā. Ja nepieciešams, pārbīdiet mēbeles, pārkārtojiet interjeru tā, lai savā mājoklī justos tā, no kura pašam negribētos iet prom.

Lutiniet sevi

Kāda laba restorāna apmeklējums, kultūras pasākuma baudīšana vai iepirkšanās dienas vidū, kad tik daudziem ir jāstrādā, - tas viss noder sevis lutināšanai. Neesat taču iztērējis lērumu naudas kūrortam kaut kur pasaules otrā malā, tad kāpēc ietaupīto neatļauties tērēt tajā, kas sagādā baudu? Izveidojiet sevis lutināšanas sarakstu, bet savās domās un idejās neesiet pārāk skops un taupīgs.

Dīvāns kā izglītošanās vieta

Pat neizejot no mājas, atvaļinājumu var padarīt par sevis izglītošanas vietu, jo, visticamāk, ir daudz filmu, grāmatu vai koncertu, ko gribētos izlasīt vai noskatīties, bet ikdienišķie seriāli ņēmuši virsroku tikai tāpēc, ka ikdiena tik daudz nogurdinājusi, ka nav atlicis spēka. Nu ir laiks, ko var lietderīgi izmantot sevis izglītošanai.