Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja

Vērts izmēģināt! Kāpēc jāiet gailenēs?

© Aigars Jansons/ F64 Photo Agency

Gailenes ir vienas no pirmajām sēņu sezonas vēstnesēm, un šobrīd, pēc pietiekami lietainā perioda, tās spraucas ārā no zemes dzīlēm. Atliek vien izbrīvēt laiku, aiziet uz mežu un piešķīt pilnu grozu. Turklāt šīs gardās meža oranžās skaistules ir ļoti noderīgas organismam.

Senais teiciens - ēdienam ir jābūt kā zālēm, lai zāles nekļūtu par ēdienu, itin labi piemērojams gaileņu iekļaušanai uzturā, kas, kā izrādās, ne tikai lieliski noder maltītes dažādībai. Tās gadsimtiem ilgi tikušas izmantotas redzes profilaksei un pat ārstēšanai, arī aknu darbības sekmīgai nodrošināšanai, pat dažādu parazītu izvadīšanai no organisma.

Gaileņu īpašo vērtību nosaka tas, ka tās satur hitinmannozi - vielu, kas iedarbojas gan uz pieaugušiem parazītiem, gan uz to oliņām, tieši tāpēc gailenēs reti mājo tārpi. Tomēr der zināt, ka hitinmannoze iet bojā jau +60 °C grādu temperatūrā, arī sāls iedarbībā tā sabrūk, tāpēc, ja gailenes gribas izmantot kā pretparazītu līdzekli, tās jālieto ir tikai svaigā veidā, un, ja negribas ēst zaļas sēnes, tās var sažāvēt un pēc tam samalt pulverī.

100 gramos gaileņu ir daudz D vitamīna - vairāk nekā vienas dienas deva, bet par D vitamīna nozīmi mūsdienās zina pat bērni. D vitamīna trūkums paaugstina risku saslimt ar sirds, onkoloģiskām un ādas saslimšanām, savukārt D vitamīna pietiekamība organismā paaugstina imunitāti, stiprina muskuļus, normalizē arteriālo asinsspiedienu un vairogdziedzera darbību.

Gaileņu sastāvā ir arī vitamīns B6, kas nodrošina serotonīna, hemoglobīna un histamīna izstrādi. Ļoti noderīgs tauku pārstrādei, pozitīva iedarbība uz sirds, nervu sistēmas un aknu darbību.

Ļoti daudz C vitamīna, tas nozīmē - ēdot gailenes, var parūpēties par imunitāti. Zinātnieki apgalvo, ka C vitamīns cilvēkam nepieciešams, lai nodrošinātu organisma imūnsistēmas funkcijas, asinsvadu un audu izturību, stabilu nervu sistēmu, veselas smaganas, tīru un gludu ādu, labu redzi un miegu un, tas nav mazsvarīgi, lai būtu vieglāk tikt galā ar stresu. C vitamīnam ir liela nozīme arī toksīnu izvadīšanā no organisma.

Veselīga uztura faniem ir zināms, ka organismam tik svarīgais niacīns rodams gaļā un augļos, bet tas ir arī gailenēs. Niacīna loma nav pārvērtējama - tas piedalās smadzeņu vielmaiņā, regulē cukura līmeni asinīs, arī šūnu, muskuļu un saistaudu «elpošanu». Daudziem enzīmiem, kas iesaistīti enerģijas metabolismā, nepieciešams niacīns. Nav mazsvarīgi arī tas, ka niacīns pozitīvi ietekmē garastāvokli, miegu un sirds darbību, palīdz izvadīt toksīnus un piesārņotājus no organisma.

Dzeltenajās skaistulēs gailenēs ir pat vairāk vitamīna A nekā burkānos. Šajās sēnēs ir arī vērtīgas aminoskābes, minerālvielas (dzelzs, kālijs, kalcijs, kobalts, magnijs, sērs, cinks u.c.).

Gailenēs ir ļoti maz kaloriju - 100 gramos produkta tikai 19 kilokalorijas.

Tautas medicīnā ārstnieciskos nolūkos gailenes izmanto svaigas un kaltētas (pēc tam sasmalcinātas pulverī). Protams, svaigās sēnēs ir vairāk vitamīnu, tāpēc tās būs noderīgākas imunitātes paaugstināšanai un profilaksei, arī infekcijas slimību ārstēšanai. Tiek uzskatīts, ka gaileņu pulveris ir dabisks antibiotiķis.

Jāatceras, ka sēnes ir ļoti jaudīgs uztura elements, tāpēc nevajag pārspīlēt ar to iekļaušanu uzturā.