Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

VĒRTS IZMĒĢINĀT: Kakao diēta

© depositphotos.com

Ja briljanti ir meiteņu labākie draugi, tad viena no labākajām draudzenēm noteikti ir šokolāde. Lai gan vislabāk būtu, ja šajā statusā būtu tikai kakao bez cukura.

Kakao vēsture ir vairāk nekā 3000 gadu ilga, kakao koka augļi bija zināmi jau indiāņu ciltīm, un tos izmantoja galvenokārt tikai karsta dzēriena pagatavošanai. No kakao pupiņām gatavotajam dzērienam tika pievienotas dažādas garšvielas un augu valstī iegūtas zālītes, un tādu šo dzērienu atklāja Kristofors Kolumbs. Jūrasbraucējs šos augļus atveda uz Spāniju, bet to popularitāte nāca vēlāk, jo kakao pupiņām ir neparasta un rūgta garša. Tomēr ilgi nebija jāgaida, kad uzmundrinošais dzēriens kļuva populārs visā Eiropā, jo īpaši augstdzimušu ļaužu namos, un tas nozīmē, ka kakao pupiņas bija dārgs prieks, ne visi tās varēja atļauties. 19. gadsimtā no kakao pupiņām sāka iegūt eļļu, un drīz vien tika arī izgatavota piena šokolāde. Protams, ka mūsdienās plaši pieejamais saldais izstrādājums tolaik maksāja nopietnu summu. Diemžēl šis populārais kārums mūsdienās pārsvarā tiek ražots tā, ka to grūti dēvēt par dabisku un arī par vērtīgu, lai gan tā vajadzētu būt. Uztura speciālisti iesaka uzturā lietot tumšo šokolādi, par tās esamību pasaule var pateikties Konrādam van Houtenam, kas 19. gadsimta sākumā pirmais radīja šokolādes tāfelīti, un tās sastāvā bija tikai kakao eļļa un kakao pulveris. 1870. gadā Henrijs Nestle radīja pirmo piena šokolādi - pateicoties kakao pulverim un kakao eļļai pievienotajam iebiezinātajam pienam, tajā dominējošā garša vairs nebija rūgtums. Savukārt 1930. gadā kompānijā Nestle tika radīta baltā šokolāde, kuru gan grūti nosaukt par šokolādi, jo patiesībā tas ir cukura izstrādājums ar kakao piedevu.

Tomēr kakao pupiņas ir izcils produkts, no tām gatavotais pulveris pat tiek izmantots diētas sastāvā, tiesa gan - karsta dzēriena veidolā.

Jāpiebilst, ka uzturvielām bagātais kakao pulveris iegādājams bioloģiskas pārtikas veikalos, kur to iespējams nopirkt bez cukura piedevas. Vai karsta kakao dzeršana palīdz arī notievēt? Jā, un daudzi to atzīst par vienu no labākajām monodiētām, kuras laikā var justies labi, arī viegli izpildīt jebkuru fizisku un intelektuālu slodzi. Lai arī šis ir kalorijām bagāts dzēriens, tas palīdz no organisma izvadīt toksīnus, sekmē vielmaiņu, ir labvēlīgs endokrīnai sistēmai un palīdz nomākt apetīti. Pat neizvēloties stingru diētu, var izmēģināt kakao pupiņu efektu - izsalkumā apēdot kaut dažas kakao pupiņas, ēstgriba neuzmāksies ilgāku laiku.

Kakao diēta

Septiņu dienu aptuvenais uztura plāns

Pirmās brokastis - karsts kakao dzēriens, kam pievienots tikai piens, bet ne cukurs

Otrās brokastis - auzu pārslu putra (uz ūdens bāzes) vai vārīta ola

Pusdienas - rīsu piena vai dārzeņu zupa, 100 grami vistas filejas (tvaicētas)

Launags - 20 grami tumšās šokolādes vai karsts kakao dzēriens

Vakariņas - karsts kakao dzēriens (ar pienu, bez cukura), 150 grami vājpiena biezpiena

Viena kakao dzēriena pagatavošanai vēlams izmantot divas tējkarotes kakao pulvera, bet dienas laikā nav ieteicams lietot vairāk par sešām tējkarotēm tīra kakao pulvera. Jāņem vērā, ka kakao dzēriens ir uzmundrinošs, tāpēc vakariņas nav ieteicams ieturēt pārāk vēlu.

Kakao pupiņas

  • Bagātīgi satur magniju, kāliju, kalciju un cinku, tas palīdz sirds un endokrīnās sistēmas funkcionēšanai. Jāatceras, ka tieši hormonālais disbalanss provocē svara pieaugumu
  • Kofeīns paaugstina enerģiju, ir arī dabisks tauku dedzinātājs. Samazina nogurumu, miegainumu, paaugstina izturību
  • Antioksidanti (vitamīni A un E) - palēnina novecošanās procesus, ir labs pretlīdzeklis brīvajiem radikāļiem, kas īpaši daudz veidojas vājēšanas periodā
  • Serotonīns un teobromīns - uzlabo garastāvokli, vairo mundrumu. Teobromīns izraina mazāku atkarību nekā kofeīns, tomēr bieži tiek saistīts ar šokolādes atkarības veidošanos
  • Dzelzs izpilda skābekļa transportētāja lomu organismā
  • B grupas vitamīni ir izšķiroši vielmaiņai, tātad arī - tauku «dedzināšanai»

Kakao pupiņas lieto:

Lai organisms ātri atjaunotos pēc slodzēm

Apetītes samazināšanai

Smadzeņu asinsrites uzlabošanai

Darbojas pret aterosklerotiskiem procesiem

Labs līdzeklis pret depresiju