Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

VĒRTS IZMĒĢINĀT: Dienas ritms veselībai un enerģijai

© depositphotos.com

Saskaņā ar ājurvēdas principiem fiziskās, psihiskās un garīgās veselības uzturēšanai svarīgs ir ne tikai ēdiens, bet arī pareizs dienas ritms. Ja tas ir pareizs, cilvēks kā dabas sastāvdaļa dzīvo saskaņā ar dabas ritmiem, un tas savukārt palīdz pareizi funkcionēt gremošanas sistēmai, trenē disciplīnu, rada iekšēju mieru, īsi sakot – rada priekšnoteikumus veselam nodzīvot garu un laimīgu mūžu.

Nav jābūt jogas speciālistam, lai izmēģinātu tik elementārus ieteikumus, ko piedāvā ājurvēda. Protams, disciplīna gan būs nepieciešama, bet kaut vismaz dažas nedēļas ikvienam ir iespējas «sevi ielikt rāmjos», lai redzētu izmaiņas. Saskaņā ar šo mācību cilvēka organismu «no ierindas» spēj izsist gan pārāk agra, gan pārāk vēla celšanās, gan pārāk agra, gan pārāk vēla došanās pie miera, gan neregulāras ēdienreizes un vēl citi faktori, savukārt dienas režīma ievērošana sekmē ne tikai ķermeņa fizisko, bet arī mentālo funkcionēšanu, cilvēkam palielinās darbspējas, visas dienas garumā saglabājas mundrums.

Rīts jāsāk vēl pirms saules lēkta. Ja dienu sāk no četriem līdz sešiem no rīta, cilvēks sevī uzņem dabā valdošo pozitīvo enerģiju, visas dienas ilgumā cilvēks ir enerģisks un entuziasma pilns, viņam pastiprinās intuīcija un motivācija. Šis ir vismierīgākais laiks dienā, ideāls garīgām praksēm, tāpēc cilvēki, kas nodarbojas ar jogu, to parasti dara šajā laikā, bet pārējie to var izmantot lūgšanām vai vienkārši dienas darbu un citu svarīgu jautājumu pārdomāšanai.

Līdz desmitiem rītā dabā dominē smagums, stabilitāte un lēnīgums, tāpēc tie, kas dienu sāk šajā laikā, arī lēni var «iešūpoties» dienai. Šis ir laiks intensīvām fiziskām nodarbēm, piemēram, skriešanai, peldēšanai, aerobiem vingrojumiem.

No desmitiem līdz diviem dienā ir vislabākais laiks darbam, kas saistīts ar lēmumu pieņemšanu un pienākumu realizēšanu, proti, to darbu veikšanai, kas prasa maksimālu koncentrēšanos. Tieši šajā periodā visaktīvākā ir Saule, tas nozīmē, ka vislabāk strādā gremošana, tāpēc vissātīgāko maltīti dienā vēlams ieturēt ap pusdienlaiku - organismam būs viegli pārstrādāt barību un arī uzņemt visus uzturelementus. Jo labāk tiek pārstrādāta barība, jo vairāk organisms saņem enerģiju no ēdiena, bet tas savukārt nozīmē to, ka maksimāli mazināsies kāre našķoties starp ēdienreizēm, arī tieksme pārēsties. Ājurvēda saka - pēc pusdienas maltītes ieteicama neliela pastaiga.

No diviem dienā līdz sešiem vakarā ir labs laiks garīgam un radošam darbam. Cilvēki var just enerģijas samazināšanos, tāpēc nelielas uzkodas ap pulksten četriem dienā var atjaunot darbspējas.

Vakarā ieteicama viegla maltīte, turklāt svarīgi, lai starp pēdējo maltīti un gulētiešanu būtu apmēram četras stundas.

Lai ķermenis spētu kvalitatīvi atjaunoties, pie naktsmiera vajadzētu doties līdz desmitiem vakarā. Ja tā nenotiks, ap pulksten 23 organisms iegūs tā saukto otro elpu, kas neļaus aizmigt agrāk par vieniem naktī. Tomēr tiem, kas ar šādu dzīvesveidu sadzīvo ilgstoši, jāzina, ka tādējādi mazina organisma spējas atbrīvoties no toksīniem, savukārt sešu septiņu stundu miegs no pulksten desmitiem vakarā nodrošinās spēcinošu miegu, kura laikā organisms lieliski spēs no sevis izvadīt toksīnus.