Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

VĒRTS IZMĒĢINĀT: 10 argumenti par labu diedzēšanai

© depositphotos.com

Pašā ziemas viducī organisma imunitāte varētu izrādīt noguruma vai izsīkuma pazīmes, un tāpēc būtu vērts parūpēties par vitamīnu krājumiem. Diedzējumi ir viens no vislētākajiem, pieejamākajiem un arī vienkāršākajiem veidiem, kā organismu nodrošināt ar vitamīniem.

  1. Diedzējumos ir 40 reižu vairāk enzīmu nekā dārzeņos. Enzīmi jeb fermenti ir būtiski ne tikai vielmaiņas procesos, tie ir svarīgi visās bioķīmiskās reakcijās cilvēka organismā. Pateicoties tam, ka diedzējumos ir daudz fermentu, cilvēka organisms no ēdiena saņem daudz vairāk vitamīnu, minerālvielu un neaizstājamās taukskābes un aminoskābes.
  2. Augu olbaltumvielas diedzējumos ir augstākas kvalitātes nekā graudos un sēklās. Diedzētas sēklas, pupas un graudi satur daudz augstākas kvalitātes olbaltumvielas, turklāt organismam tās ir daudz vieglāk pārstrādāt. Turklāt augu valsts olbaltumvielu pārstrādei organismam ir jātērē daudz mazāk resursu, jo īpaši kalciju un magniju.
  3. Salīdzinājumā ar graudiem un pākšaugiem diedzējumos ir daudz vairāk šķiedrvielu. Tieši augu valsts šķiedrvielas saista toksīnus un taukus, izvada tos no gremošanas sistēmas. Tikai pateicoties pietiekamam daudzumam šķiedrvielu, iespējams kontrolēt svaru un izvairīties no peristaltikas problēmām.
  4. Diedzējumos ir daudz vairāk vitamīnu- tikai divu vai trīs dienu diedzēšanas sekas ir apmēram 20 reižu lielāks vitamīnu īpatsvars graudos. Diedzēšana jo īpaši daudz «vairo» A, C un E vitamīnu, kā arī B grupas vitamīnus. Piemēram, sojas pupiņās B1 palielinās par 285%, bet B2 - līdz pat 515%.
  5. Tieši diedzējumos polinepiesātinātās taukskābes ir maksimālā koncentrācijā, tas nozīmē, ka diedzējumi var kļūt par lielisku taukskābju avotu līdzās zivju eļļai un lineļļai.
  6. Minerālvielas ir viegli absorbējamas. Kalcijs, magnijs, kālijs, fosfors tiek absorbēti daudz labāk, jo tiek saistīti ar augu taukiem.
  7. Diedzējumu audzēšana mājas apstākļos garantē to ekoloģiskumu- netiek lietoti pesticīdi. Protams, ir jāizvēlas drošs sēklu, graudu un pākšaugu piegādātājs.
  8. Diedzējumi samazina organisma skābumu. Mūsdienu uzturā ir daudz produktu, kas paaugstina asins skābumu - sieri, gaļa, piens, sāls. Ja organismā ir izjaukts skābju-sārmju līdzsvars, sākas nopietnas saslimšanas, tas var pat izraisīt vēzi. Augļi un dārzeņi padara organismu sārmainu, samazinot tā skābumu. Vienlaikus tas nostiprina kaulus un muskuļu tonusu.
  9. Tie ir pieejami jebkurā gadalaikā. Mūsu platuma grādos dzīvojošajiem diedzējumi var kļūt par lielisku zaļumu avotu ziemā un pavasarī, kad dabā to nav, bet organismam ir ļoti nepieciešami.
  10. Diedzēšana var kļūt par ļoti vērtīgu hobiju, tā pirmais rezultāts ir redzams jau pēc pāris dienām, turklāt dīgsts uzskatāmi apliecina milzīgo dabas spēku.