Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Māja

Kāpēc ir vērts ēst spinātus?

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Rudenī, kad var mieloties ar dažādiem gardumiem, vislielākās problēmas sagādā izvēle. It īpaši šogad, kad tik daudz dažādu velšu ir dārzos. Tomēr ir daži argumenti, lai šobrīd pastiprinātu uzmanību pievērstu spinātiem.

Tumši zaļais lapu dārzenis ar mazliet rūgtenu garšu uzturvērtības ziņā ir viens no noderīgākajiem cilvēka organismam. Lielveikalu laikmetā par tā iegādi nav jāsatraucas visu gadu, tomēr no pavasara līdz rudenim, kad to var audzēt dobēs klajā laukā bez mākslīga mēslojuma un apgaismojuma, tā uzturvērtība ir īpaša. Protams, kā jebkurš produkts, arī spināti jālieto saprātīgā daudzumā.

+

1. Sekmē svara samazināšanu, jo satur maz kaloriju un daudz šķiedrvielu, kas savukārt labi ietekmē zarnu trakta darbību, novērš aizcietējumus, uztur zemu cukura līmeni asinīs, rada sāta sajūtu un palīdz nepārēsties.

2. Ir labs profilaktisks pretvēža līdzeklis, jo satur daudz hlorofilu, kas, kā uzskata zinātnieki, palīdz organisma detoksikācijā, palīdz no organisma izvadīt kancerogēnas vielas, samazinot iekaisumus un palēninot brīvo radikāļu kaitīgo ietekmi.

3. Uzlabo redzi, jo satur daudz luteīna, kas acis pasargā no kataraktas veidošanās. Luteīns netiek sintezēts organismā, tas jāuzņem ar pārtiku.

4. Kaulu sistēmai īpaši noderīgi ir spināti, jo tie satur daudz K vitamīna, kas savukārt ir īpaši svarīgs kaulu sistēmas veselībai. Vitamīns K sekmē osteokalcīna sintēzi - olbaltumvielu, kas nepieciešama kaulu blīvumam.

5. Samazina hipertonijas jeb augsta asinsspiediena rašanās iespējamību, jo spināti satur vielas, kas palīdz mazināt stresu un nemieru. Šī dārzeņa uzturvielas palīdz saglabāt nātrija un kālija balansu organismā.

6. Atslābina, jo satur daudz cinka un magnija. Ja spinātu kokteilis tiek dzerts neilgi pirms gulētiešanas, miegs būs kvalitatīvs, bet tas nozīmē, ka būs iespējams atbrīvoties no psiholoģiska un fiziska sasprindzinājuma, organisms efektīvi atjaunosies.

7. Pasargā no neiroloģiskām saslimšanām, jo satur daudz folijskābes, vitamīnus K un C, kas palīdz regulēt nervu sistēmas hormonālo fonu. K vitamīns ir vitāli nepieciešams veselai nervu sistēmai un pareizai tās funkcionēšanai. Saskaņā ar dažādiem pētījumiem, spināti palīdz pasargāt galvas smadzenes no dažādām vecuma slimībām un atjaunot galvas smadzeņu šūnas. Kodolīgi sakot - spinātu iekļaušana uzturā atjauno smadzenes, dara tās aktīvākas.

8. Palēnina aterosklerozes rašanos. Pārāk intensīva dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu lietošana uzturā sekmē artēriju (asinsvadu, kas asinis no sirds piegādā visam ķermenim) sašaurināšanos. Spināti bagātīgi satur luteīnu, kas kavē minēto procesu.

9. Palīdz izvairīties no cukura diabēta, jo spināti satur stereoīdus, kas paātrina glikozes metabolismu un palīdz saglabāt stabilu glikozes līmeni asinīs.

Tas ir īpaši svarīgi cilvēkiem ar diabētu vai citām metabolisma saslimšanām.

10. Labs palīgs organisma detoksikācijā, noderīgs dārzenis aknu veselībai, jo satur daudz šķiedrvielu, kas ir ļoti būtiski gremošanas sistēmas uzturēšanai kārtībā. Šķiedrvielas uzlabo zarnu trakta motoriku, novērš aizcietējumus un diareju.

11. Satur daudz magnija, turklāt tas augā saglabājas pat pēc termiskas apstrādes. Magnijs nepieciešams vairāk nekā 300 dažādu organisma funkciju veikšanā. Jo īpaši tas svarīgs kalcija, kālija un nātrija daudzuma regulēšanā organismā, bet šī trijotne ir ļoti svarīga nervu sistēmas darbībai. Tieši magnija trūkums var novest pie sāpēm muskuļos, arī krampjiem. Magnija deficīts saistīts ar bezmiegu, garastāvokļa svārstībām, galvas sāpēm, paaugstinātu asinsspiedienu, diabēta attīstību.

-

1. Var sekmēt nierakmeņu veidošanos, jo satur daudz purīnu. Vielmaiņas rezultātā organisms pārstrādā purīnu, vienlaikus veidojot urīnskābi kā atkritumproduktu. Ja urīnskābes koncentrācija ir pārāk augsta, organisms nespēj to izvadīt, tā uzkrājas ķermenī.

2. Var provocēt podagras lēkmes. Podagras slimniekiem jāizvairās uzturā lietot produktus, kas satur daudz purīnvielas, jo tas var izraisīt podagras lēkmes.

3. Var izraisīt alerģiskas reakcijas. Lai arī reti, tomēr spinātu lietošana uzturā var izraisīt alerģisku reakciju, jo tie satur histamīnu.