IZMĒĢINI! Ābo­li že­le­jā – ne­pa­ras­ti gar­di

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Ra­sai­na­jā zā­lē zem ābe­lēm kat­ru rī­tu sa­bi­ris smar­žī­gu ābo­lu klā­jiens. Ne­ba nu vis­iem ļaut lē­ni sa­pūt vai tikt lap­se­ņu cau­ru­mo­tiem. Ābo­li vien­kār­ši jā­sa­la­sa, jā­no­mi­zo, jā­sa­griež un jā­sa­ga­ta­vo zie­mai. Bez cu­ku­ra pie­vie­no­ša­nas ne­iz­tikt, bet ti­kai no tā dau­dzu­ma at­ka­rīgs ābo­lu že­le­jas uz­gla­bā­ša­nas il­gums – vi­sai ga­ra­jai zie­mai vai ti­kai tā­dam ne­vai­nī­gam naš­ķim.

Ābo­lu že­le­ja ar plū­mēm un žā­vē­tām ap­ri­ko­zēm

SA­STĀV­DA­ĻAS:

1 kg skā­bu ābo­lu

250 g žā­vē­tu ap­ri­ko­žu

100 g svai­gu plūm­ju

50 g žā­vē­tu plūm­ju

150 g ūdens

3 ka­nē­ļa stan­dzi­ņas

500 g ie­vā­rī­ju­ma cu­ku­ra

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: žā­vē­tas ap­ri­ko­zes un plū­mes ap­lej ar auk­stu ūde­ni un di­vas stun­das uz­brie­di­na, tad caur­du­rī ūde­ni no­lej, ap­ri­ko­zes un plū­mes sa­smal­ci­na. Ābo­lus no­maz­gā, kat­ru sa­griež četr­ās da­ļās, no­mi­zo, iz­griež ser­des, vis­pirms sa­griež ap­mē­ram centi­met­ru bie­zās šķē­lēs, tad - ma­zos ga­ba­li­ņos. Plū­mes no­maz­gā, pār­griež uz pus­ēm, iz­ņem kau­li­ņus un sa­smal­ci­na ma­zos ga­ba­li­ņos. Svai­gos aug­ļus kat­lā sa­jauc, pa­kā­pe­nis­ki pie­vie­no ūde­ni un, ne­pār­trauk­ti mai­sot, kar­sē, ka­mēr ābo­lu un plūm­ju ga­ba­li­ņi sāk šķīst. Tad pie­vie­no sa­smal­ci­nā­tus žā­vē­tos aug­ļus, ka­nē­ļa stan­dzi­ņas un mai­sot kar­sē līdz vā­rī­ša­nās tem­pe­ra­tū­rai. Ja vi­rums šķiet par bie­zu, vēl pie­vie­no ūde­ni. Kad pa­rā­dās pu­tas, tās no­smeļ, uz ma­zas uguns tur­pi­na vā­rī­ša­nu. Kad svai­go aug­ļu ga­ba­li­ņi gan­drīz iz­šķī­du­ši, bet vēl sa­gla­bā sa­vas ap­ri­ses, kad mīk­stas arī žā­vē­tās plū­mes un ap­ri­ko­zes, vā­rī­ša­nu ne­pār­trau­cot, pie­vie­no īpa­šo ie­vā­rī­ju­ma cu­ku­ru (tam pie­vie­no­tais pek­tīns ie­vā­rī­ju­mu lie­lis­ki sa­re­ci­na). Pa­vā­ra vēl pār­is mi­nū­tes, tad kar­stu pil­da ste­ri­lās bur­kās un cie­ši aiz­vā­ko.

Pa­doms

  1. Tū­lī­tē­jai ēša­nai pa­re­dzē­tai ābo­lu že­le­jai cu­ku­ra dau­dzu­mu pie­vie­no sa­lī­dzi­no­ši ma­zāk ne­kā zie­mas krā­ju­miem ga­ta­vo­tai. To vis­la­bāk pil­dīt ma­za til­pu­ma trau­kos un uz­gla­bāt le­dus­ska­pī.
  2. Zie­mas krā­ju­miem sa­pil­dī­tās bur­ci­ņas uz­gla­bā vē­sā un tum­šā vie­tā.
  3. Ābo­lu že­le­ja ar žā­vē­tu aug­ļu ga­ba­li­ņiem ie­gūs dzi­ļi pie­sā­ti­nā­tu, in­te­re­san­tu gar­šas ni­an­si, ja pa­šās vā­rī­ša­nas bei­gās tai pie­vie­nos pār­is ēdam­ka­ro­tes ru­ma.