IZMĒĢINI! Ābo­li že­le­jā – ne­pa­ras­ti gar­di

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Ra­sai­na­jā zā­lē zem ābe­lēm kat­ru rī­tu sa­bi­ris smar­žī­gu ābo­lu klā­jiens. Ne­ba nu vis­iem ļaut lē­ni sa­pūt vai tikt lap­se­ņu cau­ru­mo­tiem. Ābo­li vien­kār­ši jā­sa­la­sa, jā­no­mi­zo, jā­sa­griež un jā­sa­ga­ta­vo zie­mai. Bez cu­ku­ra pie­vie­no­ša­nas ne­iz­tikt, bet ti­kai no tā dau­dzu­ma at­ka­rīgs ābo­lu že­le­jas uz­gla­bā­ša­nas il­gums – vi­sai ga­ra­jai zie­mai vai ti­kai tā­dam ne­vai­nī­gam naš­ķim.

Ābo­lu že­le­ja ar plū­mēm un žā­vē­tām ap­ri­ko­zēm

SA­STĀV­DA­ĻAS:

1 kg skā­bu ābo­lu

250 g žā­vē­tu ap­ri­ko­žu

100 g svai­gu plūm­ju

50 g žā­vē­tu plūm­ju

150 g ūdens

3 ka­nē­ļa stan­dzi­ņas

500 g ie­vā­rī­ju­ma cu­ku­ra

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: žā­vē­tas ap­ri­ko­zes un plū­mes ap­lej ar auk­stu ūde­ni un di­vas stun­das uz­brie­di­na, tad caur­du­rī ūde­ni no­lej, ap­ri­ko­zes un plū­mes sa­smal­ci­na. Ābo­lus no­maz­gā, kat­ru sa­griež četr­ās da­ļās, no­mi­zo, iz­griež ser­des, vis­pirms sa­griež ap­mē­ram centi­met­ru bie­zās šķē­lēs, tad - ma­zos ga­ba­li­ņos. Plū­mes no­maz­gā, pār­griež uz pus­ēm, iz­ņem kau­li­ņus un sa­smal­ci­na ma­zos ga­ba­li­ņos. Svai­gos aug­ļus kat­lā sa­jauc, pa­kā­pe­nis­ki pie­vie­no ūde­ni un, ne­pār­trauk­ti mai­sot, kar­sē, ka­mēr ābo­lu un plūm­ju ga­ba­li­ņi sāk šķīst. Tad pie­vie­no sa­smal­ci­nā­tus žā­vē­tos aug­ļus, ka­nē­ļa stan­dzi­ņas un mai­sot kar­sē līdz vā­rī­ša­nās tem­pe­ra­tū­rai. Ja vi­rums šķiet par bie­zu, vēl pie­vie­no ūde­ni. Kad pa­rā­dās pu­tas, tās no­smeļ, uz ma­zas uguns tur­pi­na vā­rī­ša­nu. Kad svai­go aug­ļu ga­ba­li­ņi gan­drīz iz­šķī­du­ši, bet vēl sa­gla­bā sa­vas ap­ri­ses, kad mīk­stas arī žā­vē­tās plū­mes un ap­ri­ko­zes, vā­rī­ša­nu ne­pār­trau­cot, pie­vie­no īpa­šo ie­vā­rī­ju­ma cu­ku­ru (tam pie­vie­no­tais pek­tīns ie­vā­rī­ju­mu lie­lis­ki sa­re­ci­na). Pa­vā­ra vēl pār­is mi­nū­tes, tad kar­stu pil­da ste­ri­lās bur­kās un cie­ši aiz­vā­ko.

Pa­doms

  1. Tū­lī­tē­jai ēša­nai pa­re­dzē­tai ābo­lu že­le­jai cu­ku­ra dau­dzu­mu pie­vie­no sa­lī­dzi­no­ši ma­zāk ne­kā zie­mas krā­ju­miem ga­ta­vo­tai. To vis­la­bāk pil­dīt ma­za til­pu­ma trau­kos un uz­gla­bāt le­dus­ska­pī.
  2. Zie­mas krā­ju­miem sa­pil­dī­tās bur­ci­ņas uz­gla­bā vē­sā un tum­šā vie­tā.
  3. Ābo­lu že­le­ja ar žā­vē­tu aug­ļu ga­ba­li­ņiem ie­gūs dzi­ļi pie­sā­ti­nā­tu, in­te­re­san­tu gar­šas ni­an­si, ja pa­šās vā­rī­ša­nas bei­gās tai pie­vie­nos pār­is ēdam­ka­ro­tes ru­ma.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais