Lai labi garšo!
SASTĀVDAĻAS:
1 kukulis rudzu rupjmaizes 10 l novārīta ūdens 1 paciņa rauga 1 kg cukura 2 burciņas (0,5 l) kvasa koncentrāta
PAGATAVOŠANA:
Pievieno aptuveni 800 gramu cukura (atlikušo, ja vēlas, pievieno vēlāk), izmaisa un liek auksta ūdens peldē, lai dziest.
Remdenam uzlējumam pievieno uzrūgušo raugu un ļauj, lai rūgst.
Uzrūgušo raugu karstam uzlējumam nedrīkst pievienot, tāpēc uzlējuma trauku liek auksta ūdens peldē. Kad uzlējums kļuvis remdens, pievieno raugu un ļauj tam siltumā rūgt. Trauku nenoslēdz. Ja kvass rūgst strauji, šķidrumu var pārliet divos traukos.
Aptuveni pēc sešām stundām kvass ir gatavs lietošanai. Neizdzerts Līgo vakarā, nākamajā dienā tas jau būs pārvērties vieglā alū.