Kāpēc veselīgi ir ēst putras?

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

No kā vā­rīt die­niš­ķo rī­ta biez­put­ru – tas kat­ra pa­ša un gar­šas kār­pi­ņu zi­ņā: iz­vē­le ir ga­na pla­ša. Nez kā­pēc vēl aiz­vien rī­su, gri­ķu vai man­nas put­ru pie­ņemts ga­ta­vot pa­vi­sam plie­ka­ni, vien­kār­ši un pa­sniegt gal­dā ar kā­du mēr­ci, ie­vā­rī­ju­mu vai svies­tu. Jo ma­zāk ie­spē­ja­mo va­ri­āci­ju, jo ātr­āk šīs ve­se­lī­gās grau­du biez­put­ras kļūst ap­ni­cī­gas, ta­ču jeb­ku­ru put­ru var pa­ga­ta­vot gar­di un ne­pa­ras­ti, tur­klāt biez­put­ras ir brī­niš­ķīgs veids, kā la­bi, ve­se­lī­gi un eko­no­mis­ki pa­ēst.

Spēks, kas grau­dos, jeb Vie­na pus­e no ēdien­kar­tes

Uz­tu­ra pi­ra­mī­da pa­redz, ka pa­ma­ta ener­ģi­ja ik die­nu jā­uz­ņem, uz­tu­rā lie­to­jot sa­lik­tos ogļ­hid­rā­tus - grau­dus, mai­zi un kar­tu­pe­ļus. Grau­di - tās ir put­ras, kas pa­ga­ta­vo­tas no da­žā­diem grau­diem un uz­ska­tā­mas par piln­vēr­tī­gas ēdien­kar­tes pa­ma­tu. Sa­lik­ta­jiem ogļ­hid­rā­tiem no die­nas ener­ģi­jas jā­sniedz vis­maz 50%, tau­kiem - ap 25%, bet ol­bal­tum­vie­lu ne­va­ja­dzē­tu būt vai­rāk kā 10-15%. Arit­mē­ti­ka vien­kār­ša: ja die­nas mal­tī­tēs cil­vē­kam jā­uz­ņem vi­dē­ji 2000 kcal, tad vis­maz pus­e no tām jā­ie­gūst, ap­ēdot sa­lik­tos ogļ­hid­rā­tus. Par put­rām ru­nā­jot: kla­sis­ki vā­rī­ta, ar svies­ta pi­ku­cī­ti vi­du­cī tā ne kat­ram šķi­tīs gar­da un drīz vien ap­niks, ta­ču, pa­ga­ta­vo­ta ko­pā ar da­žā­diem dār­ze­ņiem vai ci­tām pie­de­vām, put­ra var likt se­vī ie­mī­lē­ties.

Vērts zi­nāt

  • Put­ras, kas pa­ga­ta­vo­tas no graud­au­giem, pie­ņemts uz­ska­tīt par «lē­nu» pār­ti­ku: pēc por­ci­jas no­tie­sā­ša­nas cu­ku­ra lī­me­nis asi­nīs pa­aug­sti­nās pa­kā­pe­nis­ki, tā­pēc sā­ta sa­jū­ta sa­gla­bā­jas il­gāk.
  • Pa­ņe­mot mu­tē ka­ro­ti biez­put­ras, šķiet, ka put­ra ir mīk­sta, ātr­i sa­gre­mo­ja­ma, ta­ču vis­as put­ras ir kār­tī­gi jā­sa­koš­ļā, jo ogļ­hid­rā­ti sāk šķel­ties jau mu­tē. Ja biez­put­ru ne­sa­koš­ļā, nav jā­brī­nās, ka pēc lai­ka vē­de­rā sa­jūt sma­gu­mu, tas sāk uz­pūs­ties un burk­šķēt...
  • Da­žā­du graud­au­gu put­rai­mi ir sa­lī­dzi­no­ši lēts pro­dukts, tā­pēc nav jā­bai­dās eks­pe­ri­men­tēt un de­gus­tēt, ka­mēr no­skaid­ro sa­vu ie­cie­nī­tā­ko kom­bi­nā­ci­ju. Biez­put­ru jau­kums slēp­jas to da­žā­dī­bā!
  • Ar šķiedr­vie­lām ba­gāts uz­turs sa­ma­zi­na ris­ku sa­slimt ar sirds sli­mī­bām: ēdot biez­put­ras, sma­dze­nēs vei­do­jas se­ro­to­nīns - vie­la, kas liek jus­ties la­bā no­ska­ņo­ju­mā un ma­zi­na ēst­gri­bu.
  • Ja ātr­ā lai­kā va­ja­dzī­ga pa­aug­sti­nā­tas ener­ģi­jas de­va, vis­la­bā­kais veids, kā to ie­gūt, ir biez­put­ru ēša­na.

Man­na

Vēr­tī­gais: man­nas put­rai­mi gal­ve­no­kārt sa­tur cie­ti, ta­jos ir sa­lī­dzi­no­ši maz ci­tos grau­dos eso­šo uz­tur­vie­lu. Lab­vē­lī­gi ie­tek­mē mus­ku­ļus un kau­lus.

Kni­fiņš: biez­put­ra iz­nāks gar­šī­gā­ka, ja man­nas put­rai­mus pus­stun­du pirms ga­ta­vo­ša­nas ie­mērks pie­nā vai vē­sā ūde­nī.

Pa­doms: man­nas put­ra ir vieg­li sa­gre­mo­ja­ma, tā­pēc biez­put­ru ie­tei­cams ēst sli­mī­bas lai­kā.

Ener­ģē­tis­kā vēr­tī­ba: 328 kcal/100 g.

Rī­si

Vēr­tī­gais: mi­ne­rāl­vie­las, kā­lijs, dzelzs, B gru­pas vi­ta­mī­ni.

Kni­fiņš: lai rī­si bū­tu bal­ti un ne­sa­lip­tu, vā­rī­ša­nas lai­kā tiem pie­vie­no pār­is pi­lie­nus cit­ro­na su­las. Ka­mēr put­ra vēl nav iz­vā­rī­ju­sies, tai ne­kā­dā ga­dī­ju­mā ne­pie­vie­no cu­ku­ru - cu­kurs ēdie­nu da­ra glu­mu.

Pa­doms: no rī­su grau­diem ie­gūst da­žā­dus put­rai­mus. Uz­tur­vēr­tī­bas zi­ņā vēr­tī­gā­kie ir brū­nie rī­si, jo grau­du ap­val­kā ir daudz vi­ta­mī­nu, ta­ču brū­na­jiem rī­siem ir īsāks de­rī­gu­ma ter­miņš.

Ener­ģē­tis­kā vēr­tī­ba: 345 kcal/100 g.

Pro­sa

Vēr­tī­gais: pro­sa ir dzelzs, mag­ni­ja, fos­fo­ra, man­gā­na un kal­ci­ja avots, tā sa­tur daudz ogļ­hid­rā­tu, amino­skā­bes, B1, B2, B5 vi­ta­mī­nus.

Kni­fiņš: pirms vā­rī­ša­nas pro­su pār­lej ar ver­do­šu ūde­ni, tad no­kāš un ti­kai tad vā­ra - tā pro­sa zau­dē sa­vu rūg­te­no pie­gar­šu.

Pa­doms: re­gu­lā­ra pro­sas lie­to­ša­na uz­tu­rā aiz­ka­vē grum­bu vei­do­ša­nos.

Ener­ģē­tis­kā vēr­tī­ba: 349 kcal/100 g.

Mie­žu put­rai­mi

Vēr­tī­gais: mi­ne­rāl­vie­las, kā­lijs, dzelzs, mag­nijs, fos­fors, amino­skā­bes. Labs šķiedr­vie­lu avots, kas sa­ma­zi­na ho­les­te­rī­na lī­me­ni asi­nīs.

Kni­fiņš: no mie­žu put­rai­miem ga­ta­vo arī skāb­put­ru un mie­žu put­rai­mu biez­put­ru ar kar­tu­pe­ļiem jeb buk­stiņ­biez­put­ru.

Pa­doms: no biez­put­ras, ko ne­ap­ēd uz­reiz, var pa­ga­ta­vot ļo­ti gar­šī­gu sa­ce­pu­mu.

Ener­ģē­tis­kā vēr­tī­ba: 309 kcal/100 g.

Auzu pār­slas

Vēr­tī­gais: kal­cijs, dzelzs, ogļ­hid­rā­ti.

Kni­fiņš: auzu pār­slas sa­tur sa­lī­dzi­no­ši daudz tauk­vie­lu, tā­pēc, pro­duk­tu ilg­sto­ši uz­gla­bā­jot, pār­slas ie­gūst rūg­te­nu pie­gar­šu, jo tau­ki ok­si­dē­jas.

Pa­doms: kuņ­ģa un zar­nu trak­ta pro­blē­mu ga­dī­ju­mos ie­tei­cams ēst auzu tu­mi, bet, ja ir caur­eja, vis­la­bā­kā būs rī­su tu­me.

Ener­ģē­tis­kā vēr­tī­ba: 366 kcal/100 g.

Gri­ķi

Vēr­tī­gais: sa­tur amino­skā­bes, kal­ci­ju, mag­ni­ju, fos­fo­ru, B gru­pas vi­ta­mī­nus. Ta­jos ir vis­maz trīs rei­zes vai­rāk dzelzs ne­kā ci­tos put­rai­mos, tā­pēc gri­ķus īpa­ši ie­tei­cams lie­tot, ja ir maz­asi­nī­ba.

Kni­fiņš: gri­ķu put­rai­mus var arī ne­vā­rīt: pie­tiek tos ie­priek­šē­jā va­ka­rā ap­liet ar kar­stu ūde­ni un pa nak­ti ļaut uz­briest. No rī­ta biez­put­ra ti­kai jā­uz­sil­da.

Pa­doms: gri­ķi vei­ci­na gā­zu dau­dzu­ma pa­lie­li­nā­ša­nos or­ga­nis­mā, tā­pēc pār­lie­ku aiz­rau­ties ar gri­ķu ēša­nu ne­va­ja­dzē­tu.

Ener­ģē­tis­kā vēr­tī­ba: 336 kcal/100 g.

Kus­kuss

Vēr­tī­gais: kal­cijs, dzelzs, kar­bo­hid­rā­ti.

Kni­fiņš: vieg­li pa­ga­ta­vo­jams, jo nav ne­pie­cie­ša­mī­bas vā­rīt: put­rai­miem pār­lej bul­jo­nu, kar­stu ūde­ni vai su­lu un ļauj uz­briest. Ja biez­put­ra par sau­su, tai vēl­reiz var uz­liet ne­daudz šķid­ru­ma.

Pa­doms: kus­kuss ir lie­lis­ka sa­stāv­da­ļa arī da­žā­du sa­lā­tu un de­ser­tu pa­ga­ta­vo­ša­nā.

Ener­ģē­tis­kā vēr­tī­ba: 356 kcal/100 g.

Ku­ku­rū­za

Vēr­tī­gais: no­zī­mīgs ogļ­hid­rā­tu avots, sa­tur E un C vi­ta­mī­nus, kā arī fos­fo­ru un kā­li­ju.

Kni­fiņš: ku­ku­rū­zas biez­put­ru ga­ta­vo lī­dzī­gi kā man­nas biez­put­ru: ber kat­lā ie­priekš iz­mēr­cē­tus put­rai­mus, pro­por­ci­jā 1:2 pie­vie­no pie­nu vai ūde­ni un vā­ra, ka­mēr put­ra sa­bie­zē. Pa­sniedz ar pie­de­vām pēc iz­vē­les.

Pa­doms: ja ku­ku­rū­zas put­rai­mus sa­maļ, ie­gūst ku­ku­rū­zas mil­tus, no ku­riem cep, pie­mē­ram, mek­si­kā­ņu plā­ce­nī­šus jeb tor­ti­ļas.

Ener­ģē­tis­kā vēr­tī­ba: 327 kcal/100 g.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais