Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

PADOMI: Dažādi palīglīdzekļi, lai sevī uzturētu siltumu un mundrumu

© depositphotos.com

Aukstā laikā var arī ģērbties siltāk, ieslēgt sildītāju vai uz pilnu klapi – radiatora siltuma regulētāju, bet var arī kaut nedaudz pievērst uzmanību savai ēdienkartei, lai sasildītos bez ārēju faktoru palīdzības.

Kad ziema negrib atkāpties, bet tieši otrādi - parādīt savu varenību, ir īstais laiks meklēt dažādus palīglīdzekļus, lai sevī uzturētu siltumu un mundrumu. Izrādās, tas nav tik sarežģīti. Vien jāzina, kuri ikdienā plaši un ne pārāk plaši lietojami produkti mūs sasilda un atvēsina. Saskaņā ar ājurvēdu, visi pārtikā lietojamie produkti dalās divās daļās - sāļie, skābie un asie sasilda cilvēka organismu, bet saldie, rūgtie un sīvie - atvēsina. Ja mēs izvēlamies ēdienu atkarībā no tā enerģētiskām īpašībām, mēs arī varam lieliski nodrošināt sev iekšējo komfortu.

Ja ir kaut neliela vēlēšanās nesalt pat ļoti aukstā ziemā, var izmēģināt dažus ājurvēdas principus.

  1. Ja ir vēlme būt enerģiskam un nesalt vienlaikus, tad ieteicams atteikties no kofeīna, kas pārlieku stimulē virsnieres. Tā vietā var izmēģināt sildošu un uzmundrinošu tēju. Tās pagatavošana ir vienkārša - termosā ieliek gabaliņu svaiga ingvera, ceturto daļu tējkarotes kumīna un fenheļa, divus graudiņus piparu un dažas piparmētras lapiņas. Visu aplej ar astoņām glāzēm karsta ūdens, ļauj ievilkties apmēram stundu, dienas laikā izdzer maziem malciņiem.
  2. Ieteicams katru rītu sevi palutināt ar 10-15 minūšu ilgu pašmasāžu ar siltu eļļu (vislabāk - sezama). Ājurvēdā šo procedūru sauc par abjangu, un zināms, ka tā ne tikai baro ādu, aizsargā to, bet arī uzlabo asins un limfas cirkulāciju.
  3. Gada vēsajā laikā īpaši ieteicams ēdienkartē vairāk iekļaut graudaugus, jo īpaši labi tos gatavot ar kausēto sviestu gī, bet arī bez tā graudaugu maltītes sniegs labumu organismam, jo īpaši gremošanas traktam.
  4. Neiedziļinoties ājurvēdas smalkumos, ir vērts zināt, ka šajā laikā nedaudz vairāk vajadzētu izmantot kaut dažas sildošas garšvielas - melnos piparus, kumīnu, ingveru un sinepju sēklas.
  5. Ieteicams daudz mazāk nekā ierasti lietot augstākā labuma miltu izstrādājumus (jo īpaši - konditorejas izstrādājumus) un piena produktus (sieru, kefīru, jogurtu, biezpienu).
  6. Jāizvairās no auksta ēdiena.
  7. Ieteicams vakariņot pirms pulksten 18, pretējā gadījumā organisms nespēs maltīti pārstrādāt, uzkrāsies toksīni, un viss rezultēsies vājā imunitātē.
  8. Ziemā, kad aukstums gluži vai dzītin dzen būt mierā un pakļauties ierastajam ritmam, ir ļoti svarīgi neļaut rutīnai ņemt virsroku, tādējādi saglabājot līdzsvaru fiziskajā ķermenī.
  9. Nedrīkstētu aizmirst par fiziskām aktivitātēm - četras reizes nedēļā pa pusstundai būtu absolūtais minimums, ko cilvēks pats sev nedrīkstētu noskaust.
  10. Gada tumšajā un drūmajā laikā ir arī svarīga komunikācija ar pozitīvi noskaņotiem cilvēkiem. Ir vienkārši jāļauj smiekliem un pozitīvai enerģijai ienākt ikdienā, ja reiz saules enerģijas ir tik maz.