IESKATIES! Šie produkti palīdzēs pārvarēt nogurumu un atgūt enerģiju

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Tum­ši va­ka­ri, no­gu­rums, spē­ku iz­sī­kums, drūms ga­ra­stā­vok­lis, vis­a pa­sau­le rā­dās pe­lē­ki mel­na. Dzī­ves­prie­ka at­gū­ša­nai, no­gu­ru­ma pār­va­rē­ša­nai, iz­tuk­šo­to ener­ģi­jas re­zer­vju at­jau­no­ša­nai un uz­mun­dri­nā­ju­mam var pa­lī­dzēt da­bisks do­pings.

Za­ļā tē­ja

Za­ļā tē­ja ne ti­kai lie­lis­ki rem­dē slā­pes, bet arī dod ener­ģi­ju un to­ni­zē ner­vu sis­tē­mu. Ta­jā ir četr­as rei­zes vai­rāk C vi­ta­mī­na ne­kā cit­ro­nā un des­mit rei­žu vai­rāk ne­kā mel­na­jā tē­jā. C vi­ta­mīns ir ak­tīvs anti­ok­si­dants. Dze­rot za­ļo tē­ju, tiek uz­ņem­tas amino­skā­bes, kas vei­ci­na or­ga­nis­ma at­jau­no­ša­nos pēc lie­lām fi­zis­kām vai ga­rī­gām slo­dzēm. Za­ļa­jā tē­jā ir daudz mik­ro­ele­men­tu - jods, flu­ors, dzelzs, kā­lijs, fos­fors, da­žā­das mi­ne­rāl­vie­las, kas ļo­ti ne­pie­cie­ša­mas nor­mā­lai sirds­dar­bī­bai. Za­ļā tē­ja ir arī lie­lisks lī­dzek­lis sva­ra sa­ma­zi­nā­ša­nai.

Ka­fi­ja

Vi­su no­gu­ru­šo cil­vē­ku dzē­riens - ta­sī­te la­bas ka­fi­jas at­griež darb­spē­jas un prie­ku! Pa­tei­co­ties ko­fe­īnam, ka­fi­ja ir īsts uz­mun­dri­nā­tājs, kas pa­līdz pa­mos­ties, sa­vāk­ties un ne­pa­gurt. Tiem, kam ir zems asins­spie­diens, pro­fi­lak­sei ka­fi­jas ta­se ir kat­ra rī­ta ne­at­ņe­ma­ma sa­stāv­da­ļa. Pē­tī­ju­mi ir pie­rā­dī­ju­ši, ka di­vas ka­fi­jas ta­ses die­nā sti­mu­lē to sma­dze­ņu da­ļu, kas at­bild par uz­ma­nī­bu un kon­cen­trē­ša­nās spē­ju il­gā­ku no­tu­rī­bu. Ma­zās de­vās lie­to­ta, ka­fi­ja pa­āt­ri­na do­mā­ša­nu, re­ak­ci­jas āt­ru­mu un darb­spē­jas, ta­ču, lie­tots pā­rāk daudz, šis dzē­riens pa­līdz ie­dzī­vo­ties sirds­klau­vēs.

Šo­ko­lā­de

Kopš se­niem lai­kiem šo­ko­lā­di sauc par īs­tu brī­num­lī­dzek­li pret vi­sām kai­tēm, sā­kot no dru­dža un bei­dzot ar de­pre­si­ju. Gan zi­nāt­nie­ki, gan uz­tu­ra spe­ci­ālis­ti ir pie­rā­dī­ju­ši šo­ko­lā­des lab­vē­lī­go ie­tek­mi uz or­ga­nis­mu: tā uz­la­bo ga­ra­stā­vok­li, ma­zi­na no­gu­ru­mu, ra­da lab­sa­jū­tas un lai­mes sa­jū­tu. Vis­vai­rāk ener­ģi­jas ie­gūst, ap­ēdot tie­ši tum­šo šo­ko­lā­di, jo ta­jā at­ro­das teo­bro­mīns - vie­la, ko mēdz saukt par lai­mes hor­mo­nu.

Žā­vē­ti aug­ļi

Žā­vē­ti aug­ļi ir ātr­ais ener­ģi­jas avots - ne vel­ti riek­stu un žā­vē­tu aug­ļu kok­tei­li sauc par stu­den­tu bro­kas­tīm. At­šķi­rī­bā no svai­giem aug­ļiem žā­vē­tie spēj il­gu lai­ku sa­gla­bāt sa­vas vēr­tī­gās īpa­šī­bas un ap­gā­dāt cil­vē­ka or­ga­nis­mu ar dau­dziem vi­ta­mī­niem arī ne­se­zo­nā. Žā­vē­tie aug­ļi sa­tur kal­ci­ju, kā­li­ju, mag­ni­ju, dzel­zi un ci­tas mi­ne­rāl­vie­las. Žā­vē­tus aug­ļus var ēst ko­pā ar riek­stiem, sēk­lām, me­du un auzu pār­slām. Sa­ba­lan­sē­ta šķiedr­vie­lu un or­ga­nis­ko skāb­ju at­tie­cī­ba un liels dau­dzums mi­ne­rāl­vie­lu pa­da­ra žā­vē­tus aug­ļus par uni­ver­sā­liem pro­duk­tiem ik­die­nas uz­tu­rā.

Me­dus

Or­ga­nis­mam me­dus pa­tīk - tas ātr­i uz­sū­cas un at­brī­vo ener­ģi­ju. Me­du ie­sa­ka cil­vē­kiem, ku­ri pa­kļau­ti fi­zis­kām vai ga­rī­gām pār­pū­lēm, at­ve­se­ļo­ša­nās pro­ce­sā. Me­dū at­ro­das da­žā­di mik­ro­ele­men­ti, kas kar­stu­mā aiziet bo­jā, tā­pēc pie kar­stas tē­jas vai ka­fi­jas me­du, lai tas ne­zau­dē­tu sa­vas la­bās īpa­šī­bas, uz­reiz ne­liek, bet pa­gai­da, ka­mēr dzē­riens ne­daudz at­dziest. Me­dus ir lie­lisks ener­ģi­jas avots, to pat sa­lī­dzi­na ar efek­tī­vu deg­vie­lu, ko kat­ram va­ja­dzē­tu lie­tot fi­zis­kas vai ga­rī­gas ener­ģi­jas pie­pū­les lai­kā. Me­dū ir ma­zāk ka­lo­ri­ju ne­kā cu­ku­rā, tas, vis­am pie­vie­nots, pie­šķir brī­niš­ķī­gu aro­mā­tu un il­gāk sa­gla­bā pro­duk­tu svai­gu.

Ba­nāns

Ba­nāns sti­mu­lē kon­cen­trē­ša­nās spē­jas, pa­līdz do­māt, uz­la­bo at­mi­ņu. Ap­ēst ba­nā­nu prin­ci­pā no­zī­mē ie­gūt zi­nā­mu ener­ģi­jas lā­di­ņu ar ātr­u ie­dar­bī­bu. Ba­nā­nā eso­šā gli­ko­ze un vi­ta­mī­ni or­ga­nis­mā uz­sū­cas ne­ka­vē­jo­ties, ra­dot mo­žu­ma sa­jū­tu. B vi­ta­mīns un mag­nijs, ko sa­tur ba­nāns, ir lie­lisks lī­dzek­lis cī­ņā pret stre­su. Vie­nā ba­nā­nā ir trīs rei­zes vai­rāk kā­li­ja ne­kā ābo­lā un di­vas rei­zes vai­rāk ogļ­hid­rā­tu ne­kā apel­sī­nā. Tas ir ide­āls ēdiens dar­ba­ho­li­ķiem - ne­daudz vai­rāk par 100 ka­lo­ri­jām, ko sa­tur 100 g aug­ļa, uz­reiz ra­da sā­ta sa­jū­tu.

Riek­sti

Kas ne­pie­cie­šams cil­vē­kam, lai bū­tu ener­ģi­ja? Pro­tams, ka­lo­ri­jas. Un vis­i riek­sti ir ba­gā­ti ar ka­lo­ri­jām, ta­ču tie ne­sa­tur ho­les­te­rī­nu. Īpa­ši daudz la­bo tau­ku ir Ma­ka­da­mi­jas riek­stos, bet val­riek­sti, ze­mes­riek­sti, man­de­les, laz­du riek­sti, Bra­zī­li­jas riek­sti, In­di­jas riek­sti, cied­ru riek­sti - tie vis­i sti­mu­lē sma­dze­ņu dar­bī­bu. Riek­stos ir daudz­vei­dīgs mi­ne­rāl­vie­lu un vi­ta­mī­nu klāsts, tie ir lie­lisks ol­bal­tum­vie­lu avots, tā­pēc vis­i riek­sti ir īpa­ši pie­mē­ro­ti ve­ģe­tā­rie­šiem.

Vīn­ogas

Bie­ži vīn­ogas ie­sa­ka ne ti­kai kā ogas ener­ģi­jas at­gū­ša­nai, bet arī kā dau­dzu di­ētu sa­stāv­da­ļu. Tās at­tī­ra or­ga­nis­mu no sār­ņiem, pa­līdz zau­dēt sva­ru. Gal­ve­nā vīn­ogu sa­stāv­da­ļa - gli­ko­ze - ātr­i at­jau­no spē­kus un pa­līdz pār­va­rēt no­gu­ru­mu. Vīn­ogās nav se­viš­ķi daudz vi­ta­mī­nu, ta­ču ener­ģi­jas pie­plū­du­mu pēc vīn­ogu ķe­ka­ra no­tie­sā­ša­nas ne­var ne­just. Vīn­ogās eso­šā gli­ko­ze lab­vē­lī­gi ie­tek­mē sir­di, bet, ja mo­tors dar­bo­jas, arī pa­ti ma­šī­na ir dar­ba kār­tī­bā!

Cit­ru­si

Apel­sī­ni, man­da­rī­ni, cit­ro­ni, greip­frū­ti, lai­mi uz­mun­dri­na un dod jaun­u spa­ru. Pa­tei­co­ties lie­la­jai C vi­ta­mī­na kon­cen­trā­ci­jai cit­ru­sos, vis­i šie aug­ļi stip­ri­na imu­ni­tā­ti, bet, pie­mē­ram, greip­frū­tos eso­šās rūgt­vie­las ie­dar­bo­jas to­ni­zē­jo­ši - īpa­ši pēc fi­zis­kas pie­pū­les. Cit­ru­su ēša­na stip­ri­na ner­vu sis­tē­mu, bet ko­šā, spil­gtā aug­ļu krā­sa po­zi­tī­vi uz­mun­dri­na. Bie­ži vien pil­nī­gi pie­tiek ar pār­is pi­lie­niem cit­rus­aug­ļu eļ­ļas aro­mā­ta vien, lai ener­ģi­ja un dzī­ves­spars at­griez­tos!

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.