Kad āra aukstums kniebj degunā un stindzina pirkstu galus, kad drēgnums lien aiz apkakles un saldē, siltumā tiekot, tā vien gribas paņemt rokās karsta dzēriena glāzi, nesteidzīgi malkot un domāt par vasaru. Miesu un garu sildoši dzērieni aukstam laikam piestāv.
Karstais veselības dzēriens
SASTĀVDAĻAS: 2 tējkarotes upeņu ievārījuma
karsts ūdens
PAGATAVOŠANA: atgriežamies pie savām saknēm un beidzot novērtējam to, ko par labu esam atzinušas mūsu vecmāmiņas un vecvecmāmiņas: nosalušu cilvēku nekas tik labi nesasilda un neuzmundrina kā karsta upeņu tēja! Arī tad, ja kāds vīruss jau paguvis piezagties, karsta tējas krūze, pagatavota no aromātiska upeņu ievārījuma, noteikti sasildīs un sliktos vīrusus pievārēs.
Ingvera - piparmētru tēja
SASTĀVDAĻAS: ingvers
medus
piparmētras
karsts ūdens
PAGATAVOŠANA: gabaliņu ingvera saknes sīki sagriež, aplej ar karstu ūdeni, pievieno svaigas piparmētras un karoti medus. Dzērienam nedaudz ļauj ievilkties. Kad krūze ļoti aromātiskās tējas jau būs pievārēta, visā ķermenī jutīs patīkamu siltumu...
Groks
SASTĀVDAĻAS: 5 cl tumšā ruma
15 cl karsta ūdens
2 tējkarotes cukura
0,5 cl citrona sulas
šķipsniņa malta kanēļa
3 krustnagliņas
PAGATAVOŠANA: par klasiskā groka recepti droši vien jāpateicas admirālim Vernonam - 18. gadsimta beigās angļu jūrnieku katras dienas norma bija 1/2 pinte tīra ruma. Protams, pēc tādas ēdienkartes baudīšanas no jūrniekiem gaidīt disciplīnu bezcerīgi, un Vernons izdod pavēli - rumu šķaidīt ar ūdeni un pievienot garšvielas: kanēli, krustnagliņas vai ko citu, un noteikti neaizmirst citronu!
Visas sastāvdaļas sakrata šeikerā un ielej glāzē.
Cossack Cappuccino
SASTĀVDAĻAS: 4 cl degvīna
2 cl Kahlua kafijas liķiera
15 cl karsta piena
rīvēta šokolāde
PAGATAVOŠANA: lai pagatavotu kazaku kapučīno, šeikerā sakrata degvīnu un liķieri, pievieno karstam pienam un uzputo. Lej glāzē, un putu cepurīti pārber ar rīvētu šokolādi.
Galliano hot shot
SASTĀVDAĻAS: 1/3 Galliano liķiera
1/3 kafijas
1/3 salda krējuma
PAGATAVOŠANA: mazs, patīkami sildošs piņģerotiņš: 50-75 ml tilpuma glāzē vispirms lej aromātisko augu, sakņu un garšvielu liķieri, virs tā - stipru kafiju. Piņģerotiņu noslēdz putots saldais krējums.
Parisian Honey
SASTĀVDAĻAS: 4 cl konjaka
2 tējkarotes medus
8 cl karstas melnās tējas
10 g aveņu ievārījuma
0,2 cl citrona sulas
citrona miza dekorēšanai
PAGATAVOŠANA: šo kokteili var baudīt ne tikai ļoti dārgajā Parīzes viesnīcas International Park Line bārā, kur Parīzes medus ir šīs elitārās vietas karstais firmas kokteilis. To pagatavo, visas sastāvdaļas sajaucot šeikerā. Pasniedzot, dekorē ar plānu citrona mizas serpantīnu.