RECEPTE: Karst­vīns, kas sa­sil­dīs mie­su un ga­ru

© F64

Svēt­kiem vien­mēr pie­stāv kar­sti dzē­rie­ni, kas rei­zē gan sil­da, gan maz­liet rei­bi­na. Malks kār­di­no­ši aro­mā­tis­ka karst­vī­na jau ir pār­bau­dī­ta zie­mas kar­sto dzē­rie­nu kla­si­ka.

SA­STĀV­DA­ĻAS: 750 ml sar­kan­vī­na

400 ml dzēr­ve­ņu vai brūk­le­ņu su­las vai mel­nās tē­jas

pus­e pu­de­les por­tvī­na

400 ml ūdens

Karst­vī­na eks­trak­tam: ap­tu­ve­ni 2 tēj­ka­ro­tes kar­da­mo­na sēk­lu

15 krust­nag­li­ņas

5 ka­nē­ļa stan­dzi­ņas

3 apel­sī­nu mi­zi­ņas

1 cit­ro­na su­la

200 g brū­nā cu­ku­ra

200 ml ūdens

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA:

  1. Ie­priekš at­se­viš­ķi pa­ga­ta­vo karst­vī­na eks­trak­tu: vis­as garš­vie­las - kar­da­mo­na sēk­las, krust­nag­li­ņas, ka­nē­ļa stan­dzi­ņas (ne­vis pul­ve­ri - tas dzē­rie­nam pel­dēs pa virs­u!), cit­ro­na su­lu, apel­sī­nu mi­zi­ņas liek ne­lie­lā ūdens dau­dzu­mā un sil­da līdz vā­rī­ša­nās tem­pe­ra­tū­rai, bet ne­vā­ra. Lai vis­as gar­šas kār­tī­gi ie­vil­ktos un sa­jauk­tos, garš­vie­las šķid­ru­mā at­stāj vis­maz as­to­ņas stun­das. No at­li­ku­šā ūdens un brū­nā cu­ku­ra sa­vā­ra sī­ru­pu. Kad garš­vie­las iz­kāš, aro­mā­tis­ka­jam šķid­ru­mam pie­vie­no cu­ku­ra sī­ru­pu un vēl­reiz vi­su uz­kar­sē, bet ne­vā­ra. Her­mē­tis­ki aiz­tai­sā­mā trau­kā garš­vie­lu sī­rups la­bi uz­gla­bā­sies vi­su svēt­ku lai­ku - kad vien va­ja­dzēs, to pie­vie­nos karst­vī­nam.
  2. Vie­sī­bu die­nā kā­du stun­du pirms vie­su ie­ra­ša­nās ga­na ie­til­pī­gā trau­kā uz­kar­sē vī­nu, kam pie­vie­no­ta tē­ja, dzēr­ve­ņu vai brūk­le­ņu su­la un por­tvīns. Ja karst­vī­nu grib stip­rā­ku un rei­bi­no­šā­ku, ūde­ni var ne­pie­vie­not. Pēc gar­šas pie­vie­no garš­vie­lu eks­trak­tu un uz lē­nas uguns kar­sē, ne­kā­dā ga­dī­ju­mā ne­pie­ļau­jot karst­vī­na uz­vā­rī­ša­nos. Skais­ti iz­ska­tī­sies un kār­di­no­ši gar­šos, ja karst­vī­na trau­kā pel­dēs ve­se­las cit­ro­na un apel­sī­na šķē­lī­tes.

PA­DOMS

  • Lai ie­gū­tu pa­tie­šām aro­mā­tis­ku un gar­šī­gu karst­vī­nu, jā­iz­man­to ti­kai kva­li­ta­tīvs sar­kan­vīns, šāds tāds brū­vē­jums man­tu ti­kai sa­bo­jās.
  • Lai karst­vīns iz­do­tos go­dam, ir sva­rī­gi lai­kus un pa­rei­zi pa­ga­ta­vot garš­vie­lu eks­trak­tu, ku­ra sa­stā­vā ir cu­ku­ra sī­rups. Ja kar­sē­ša­nai pa­re­dzē­ta­jā vī­nā ie­me­tīs garš­vie­las un ie­bērs cu­ku­ru, kur to mai­sīs līdz iz­ku­ša­nai, ga­la­re­zul­tā­tā būs ne­vis bau­dāms un sil­došs dzē­riens, bet sī­va un ātr­u skur­bu­li ga­ran­tē­jo­ša sus­li­ņa...
  • Ja nav trau­ku, kas no­dro­ši­na ne­mai­nī­gi sil­tu karst­vī­na tem­pe­ra­tū­ru, var iz­lī­dzē­ties ar ter­mo­su - kār­tī­gi uz­kar­sēts karst­vīns būs bau­dāms ilg­sto­ši.
  • Īsi pirms pa­snieg­ša­nas karst­vī­nam var pie­vie­not ro­zī­nes, sī­ki sa­griez­tus žā­vē­tu ābo­lu ga­ba­li­ņus, ka­pā­tas man­de­les, apel­sī­nu šķē­lī­tes vai ka­nē­ļa stan­dzi­ņu.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais