Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

Uzzini, kuri produkti palīdz atjaunot enerģiju

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Tumši vakari, nogurums, spēku izsīkums, drūms garastāvoklis. Dzīvesprieka atgūšanai, noguruma pārvarēšanai, iztukšoto enerģijas rezervju atjaunošanai un uzmundrinājumam var palīdzēt dabisks dopings.

Zaļā tēja

Tā ne tikai lieliski remdē slāpes, bet arī dod enerģiju un tonizē nervu sistēmu. Tajā ir četras reizes vairāk C vitamīna nekā citronā un desmit reižu vairāk nekā melnajā tējā. C vitamīns ir aktīvs antioksidants.

Šokolāde

Kopš seniem laikiem šokolādi sauc par īstu brīnumlīdzekli pret visām kaitēm, sākot no drudža un beidzot ar depresiju. Visvairāk enerģijas iegūst, apēdot tieši tumšo šokolādi, jo tajā atrodas teobromīns - viela, ko mēdz saukt par laimes hormonu.

Medus

Organismam medus patīk - tas ātri uzsūcas un atbrīvo enerģiju. To iesaka cilvēkiem, kuri pakļauti fiziskām vai garīgām pārpūlēm, atveseļošanās procesā. Medū atrodas dažādi mikroelementi, kas karstumā aiziet bojā, tāpēc pie karstas tējas vai kafijas medu uzreiz neliek, bet pagaida, kamēr tā atdziest.

Citrusi

Apelsīni, mandarīni, citroni, greipfrūti, laimi uzmundrina un dod jaunu sparu. Visi šie augļi stiprina imunitāti, pateicoties lielajai C vitamīna koncentrācijai citrusos. To ēšana stiprina nervu sistēmu, bet košā augļu krāsa pozitīvi uzmundrina.

Žāvēti augļi

Tie ir ātrais enerģijas avots. Spēj ilgu laiku saglabāt savas vērtīgās īpašības un apgādāt cilvēka organismu ar daudziem vitamīniem arī nesezonā. Satur kalciju, kāliju, magniju, dzelzi un citas minerālvielas.

Rieksti

Kas nepieciešams cilvēkam, lai būtu enerģija? Protams, kalorijas. Un visi rieksti ir bagāti ar kalorijām, taču tie nesatur holesterīnu. Īpaši daudz labo tauku ir makadamijas riekstos, bet valrieksti, zemesrieksti, mandeles, lazdu rieksti, Brazīlijas rieksti, Indijas rieksti, ciedru rieksti - stimulē smadzeņu darbību.

Vīnogas

Bieži vien vīnogas iesaka ne tikai kā ogas enerģijas atgūšanai, bet arī kā daudzu diētu sastāvdaļu. Tās attīra organismu no sārņiem, palīdz zaudēt svaru. Galvenā vīnogu sastāvdaļa - glikoze - ātri atjauno spēkus un palīdz pārvarēt nogurumu. Vīnogās nav sevišķi daudz vitamīnu, taču enerģijas pieplūdumu pēc vīnogu ķekara notiesāšanas nevar nejust.

Kafija

Visu nogurušo cilvēku dzēriens - tasīte labas kafijas atgriež darbaspējas un prieku! Pateicoties kofeīnam, kafija ir īsts uzmundrinātājs, kas palīdz pamosties, savākties un nepagurt. Tiem, kuriem ir zems asinsspiediens, profilaksei kafijas tase ir katra rīta neatņemama sastāvdaļa. Mazās devās lietota, tā paātrina domāšanu, reakcijas ātrumu un darbaspējas.

Banāni

Stimulē koncentrēšanās spējas, palīdz domāt, uzlabo atmiņu. Apēst banānu nozīmē iegūt zināmu enerģijas lādiņu ar ātru iedarbību. Banānā esošā glikoze un vitamīni organismā uzsūcas nekavējoties, radot možuma sajūtu. B vitamīns un magnijs, ko satur banāns, ir lielisks līdzeklis pret stresu. Ideāls ēdiens darbaholiķiem, jo rada sāta sajūtu.