Knifiņi, ka jāzina, lai piparkūku mīkla izdotos

© Rūta Kalmuka/F64

Lielas un mazas, pavisam plānas un pufīgākas, saldas, mīkstas un kraukšķīgas, klasiskas un ar kādu odziņu – visas gardas! Ziemassvētki bez piparkūkām nav iedomājami.

  • Piparkūku mīkla jāsagatavo laikus! Vismaz pāris nedēļas tai jāļauj nobriest.
  • Piparkūkas noteikti ir ar izteiksmīgāku garšu, ja garšvielas maļ un rīvē paši, nevis izmanto pirktās, jau gatavās. Ingveru, piemēram, labāk lietot nevis pulverī, bet mīklai pievienot svaigu smalki rīvētu. Kardamons ir neaizstājama piparkūku mīklas garšviela! Nogaršojot svaigi samīcītu mīklu, garšvielu samēru noteikt nav iespējams - tikai pastāvot, garšas mīklā atdzīvojas.
  • Mīkla mīcot nedrīkst lipt pie rokām! Tai jābūt stingrai, vijīgai un padevīgai. Ja nepieciešams, tā jāpapildina ar kādu sastāvdaļu.
  • Mīkla nav obligāti jāglabā ledusskapī, tā nebojājas, arī pieliekamajā vai vēsumā nolikta. Mērenā vēsumā turētu, to būs vieglāk izveltnēt. No ledusskapja izņemtu mīklu pirms cepšanas istabas temperatūrā labi sasilda, apmīļo un tikai tad ķeras pie veltnēšanas.

Svarīgākais