Ierasts, ka diētu bums sākas pirms pludmales sezonas. Arī pirms gadu nogales svinībām aktualizējas jautājums par slaidu formu, kā arī labu izskatu, un rudenī palīgos var ņemt eksotisko, bet tik ierasto hurmu.
Latīniskais nosaukums Diospyros tiek tulkots kā «dievu ēdiens», un tas, šķiet, daudz ko pasaka par hurmu, kas tiek saukta arī par savvaļas dateli un dateļplūmi. Hurmas dzimtene ir Ķīna, no turienes tā nonākusi Austrumāzijā, pēc tam - Japānā. Tikai 19. gadsimta beigās šis auglis iemantoja pasaules slavu. Hurmas slavas gājiens un īpašā popularitāte skaidrojama ne tikai ar garšas īpašībām, bet arī ar noderīgumu veselībai. Ļoti daudz šķiedrvielu, mikroelementu, antioksidantu un vitamīnu saturošais auglis ir ļoti laba izvēle dažādu diētu piekritējiem. Hurmu izmanto daudzu veselības problēmu ārstēšanā, tiek uzskatīts, ka tā var uzlabot redzi, arī aknu un nieru darbību, mazināt dažādu audzēju veidošanos... Turklāt hurma tiek uzskatīta par diētisku produktu, tās sastāvā esošais pektīns labi noder cīņā ar dažādiem gremošanas traucējumiem, vien jāatceras, ka šajā auglī ir daudz viegli asimilējama cukura, tāpēc uzmanīgiem jābūt diabēta slimniekiem un arī cilvēkiem ar lieko svaru.
Trīs dienu diēta
Katru dienu apēd līdz diviem kilogramiem hurmas.
Jādzer tikai ūdens, zāļu vai zaļā tēja.
Hurma un kefīrs
Visas dienas laikā (ne ilgāk par trim dienām) apēd ne vairāk par sešiem augļiem un, maksimums, pusotru litru kefīra.
Hurma un āboli
Visas dienas laikā (ne ilgāk par trim dienām) uzturā lieto pa kilogramam hurmas un ābolu.
Dzer tikai ūdeni un zaļo vai zāļu tēju.
Vakariņās - hurma
Mēneša laikā var tikt vaļā no pieciem līdz pat desmit kilogramiem, ja vakariņas tiks aizstātas ar vienu hurmu un vienu tējkaroti medus.
Hurma un rīsi
Dienas laikā uzturā jālieto tikai ūdenī vārīti rīsi (500 g) bez sāls un līdz vienam kilogramam hurmas.
Septiņu dienu laikā iespējams šķirties līdz pat septiņiem kilogramiem liekā svara.
Maska pret grumbām
15 gramu hurmas
10 mililitru vīnogu kauliņu eļļas
10 gramu biezpiena
Sastāvdaļas samaisa, uzklāj uz tīras sejas ādas, noskalo pēc 40 minūtēm. Masku lieto divas/trīs reizes nedēļā.
Maska sausai ādai
Puse hurmas
30 mililitru nerafinētas olīveļļas
Visu samaisa, uz 12 stundām liek nostāvēties ledusskapī. Uzklāj uz attīrītas sejas ādas, pēc pusstundas noskalo ar siltu ūdeni.
Maska taukainai ādai
25 grami hurmas
10 mililitru laima sulas
Ingredientus samaisa, uzklāj uz iepriekš attīrītas sejas ādas, pēc desmit minūtēm noskalo.
Atjaunojoša maska
30 gramu hurmas
10 gramu rīsu miltu
15 pilienu retinola
Sastāvdaļas samaisa, uzklāj uz sejas ādas, tur pusstundu, noskalo ar siltu ūdeni.
Maska vīstošai ādai
20 gramu hurmas
10 gramu krējuma
10 gramu rozā mālu
Šķipsniņa ingvera
Sastāvdaļas samaisīt, masu uzklāt uz iepriekš attīrītas sejas ādas, pēc apmēram 25 minūtēm nomazgāt ar siltu ūdeni.