Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

Patversme: Kaķa kastrācija ir palīdzība dzīvniekam

© SCANPIX

Vasarnieki atgriežas pilsētas mītnēs, un pa visu Latviju pamesti paliek pieradināti vai arī mežonīgi, bet piebaroti dzīvnieki. Suni nereti atstāj ķēdē par sargu un šad tad atved barību, taču dzīvniekam, kurš ģenētiski nav tendēts būt vientuļnieks, dienu vadīšana bez cilvēka līdzās ir skarbāka un mokošāka nekā ēdiena trūkums, turklāt garnadžiem vientuļš, ķēdē dirnošs suns nav šķērslis. Daudz biežāk pamet kaķus un kaķēnus, no kuriem liela daļa pavasari nesagaidīs – nomirs no bada, slimībām, aukstuma.

Lielai daļai peļu junkuru ciešanas būtu aiztaupītas, ja cilvēki aktīvāk iesaistītos palīdzībā bezsaimnieku dzīvniekiem - kaķu sterilizēšanas programmās. Jā, ne visi var atļauties tērēt naudu pieklīduša ielu kaķa sterilizācijai, taču var sameklēt iespējas, kā to izdarīt bez maksas, to ir gana daudz. Vēl ir pēdējais mirklis, pirms aukstums pārņems Latviju, kaķus sterilizēt.

Par kaķeņu sterilizāciju īpaši aģitēt nevajag. Viena mince gadā spēj saražot no sešiem līdz 21 kaķēnam... Atcerieties, ka var sterilizēt arī grūsnu kaķeni, nav jāsagaida negribētie mazuļi, kuri tāpat ir lemti mokošai eksistencei vai nāvei. Toties bieži ļaudis bremzē ar runču kastrāciju - tie kļūšot resni, slinki, apātiski, peles neķeršot. Un nez kāpēc neieklausās ne dakteru, ne kaimiņu pieredzē, ka sēklinieku esamība kājstarpē nav saistīta ar medību instinktu. Kastrācijas operācija aizņem stundu, atstājot uz dzīvnieka ķermeņa centimetru garu rētu; pēc operācijas kustonītis ir pamodies uzreiz, vien saguris, tāpēc tukša ir atruna, ka žēl dzīvnieku mocīt.

Kastrēts runcis apdullinoši nesmird, iezīmējot savu teritoriju, agresīvi nekaujas ar sugasbrāļiem līdz asinīm. Nekastrēts runcis nesmādē arī sterilizētas kaķenes, tāpēc vardarbība ielu kaķu vidē nemazinās, ja sterilizē kaķenes, bet nekastrē runčus. Kastrēts runcis necieš no kaujās gūtām pūstošām brūcēm un ilgstoši nevazājas apkārt, līdz ar to ir mazāks risks tikt sabrauktam, svešu suņu vai meža zvēru nokostam. Krietni mazinās infekciju risks, tostarp - ar bīstamākajiem kaķu AIDS jeb imūndeficīta un kaķu leikozes vīrusiem, kas izplatās caur kodumiem un ir lēni nāvējoši; izpaliek prostatas un sēklinieku vēzis. Kastrētais runcis, ja vien netiek barots ar speķi un tikko slauktu pienu, bet saņem piemērotu barību un ja viņam ir pietiekama kustību brīvība, iegūst kopta kustonīša izskatu: miesa uz kauliem, spalva spīd un laistās. Pavēderē «nesmuks tesmenis» karājas? Tas ir muskulis, kas ar laiku atrofējas. Kad cilvēkiem ar gadiem parādās vecuma izmaiņas, citi tās uztver ar sapratni. Arī no kaķa nevar prasīt mūžīgu jaunības daili.

Sterilizācija un kastrācija var palīdzēt gan Latvijas kaķiem kopumā (lai cik tas patētiski skanētu), mazinot lieko dzīvnieku ciešanas, gan katram murrājošajam indivīdam, nodrošinot omulīgu, veselīgu dzīvi saimnieka paspārnē.