Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Māja

PATVERSME: Arī četrkājainos mazuļus nedrīkst laist vienus

© F64

Visu dzīvnieku patversmju ilggadējā pieredze liecina, ka kucēni un kaķēni parasti tiek izmesti apzināti.

Ļoti rets ir tas gadījums, kad dzīvnieciņš tiešām nejauši pazudis un uz patversmi tam pakaļ atsteidz satrauktais saimnieks. Astoņus gadus strādājot patversmē un vēl iepriekš vairākus gadus ik nedēļu rakstot par atrastajiem dzīvniekiem un sekojot līdzi viņu likteņiem, to esmu pieredzējusi tikai divas reizes: viens pāris mēnešus vecs kucēns un viens pusgadu vecs bosiks tika meklēti. Visi pārējie atrasto kucēnu simti nevienam «saimnieķelim» nav bijuši vajadzīgi. Par kaķēniem stāsts ir identisks, bet aizvadītajā nedēļā pirmo reizi piedzīvoju, ka pazudušais un patversmē nogādātais kaķēns tika meklēts. Tiesa, atklājot, ka dzīvnieks ir patversmē, saimnieki aprobežojās tikai ar neapmierinātības paušanu.

Kādās mājās Siguldā nedēļu bija pieklīdis 3-4 mēnešus vecs skaists aprikožu krāsas kaķēns. Pēc atradēju lūguma policija mazuli nogādāja patversmē. Pēc pāris stundām atklājās: mazais nav izmests. Radinieki daudzdzīvokļu mājā dzīvojošiem sirmgalvjiem uzdāvinājuši kaķēnu, kas tiek laists pastaigāties... Bira gauži pārmetumi par to, ka kāds uzdrošinājies mazuli savākt, taču divu nedēļu laikā neviens tā arī runčukam pakaļ nav atbraucis...

Lūdzu, atcerieties, ka atbildīgi saimnieki, tāpat kā atbildīgi vecāki, mazuļus vienus pašus apkārt staigāt nelaiž. Varbūt tā var atļauties nomaļā lauku sētā, bet ne jau daudzdzīvokļu apbūves kvartālā. Kaķēni un kucēni nav vēl prātā nobrieduši, viņi visbiežāk neapzinās, kurp dodas, kur mājas, kur bīstami, kur droši... Turklāt, iegādājoties dzīvnieku, der iepazīties ar likumos noteiktajām saimnieka tiesībām un pienākumiem. Un tur skaidri teikts: no mājas ārā drīkst laist tikai sterilizētus/kastrētus kaķus. Šo manipulāciju dzīvniekiem neveic agrāk par sešu mēnešu vecumu. Saimnieku kaķiem jābūt apzīmētiem ar kaklasiksniņu, bet sterilizētiem ielu kaķiem ir amputēts kreisās auss galiņš. Ja šo pazīšanās zīmju nav, tas uzskatāms par klaiņojošu bezsaimnieka dzīvnieku, kuru ir tiesīgi paņemt no ielas visi valsts vai pašvaldības dienesti - policija, ķērāji, glābēji, kā arī līdzjūtīgi garāmgājēji. Dusmosieties pēcāk uz paņēmējiem vai nē, lādēsieties, draudēsiet ar Bez tabu vai vēl kaut ko - tas nelīdzēs, jo jūs paši esat pārkāpuši likumu un ir iestājušās sekas.

Kas attiecas uz minēto kaķēnu, Persiku, tad nu viņam tiek meklētas jaunas mājas. Šoreiz tiešām mājas, jo runčuks jau iepazinis pastaigu sniegtos priekus, tāpēc dzīvoklī nebūs noturams. Tiesa, līdz kastrācijai, kas būs veicama sešu mēnešu vecumā, mazais pastaigās varēs doties tikai saimnieku pieskatīts un ar kaklasiksniņu.