RECEPTE: Kū­pi­nā­ta la­ša krēm­zu­pa

© F64

Kā­da sla­ve­na pa­vā­ra teik­tais «..ja jums mā­jās nav ne­kā ēda­ma, at­ve­riet le­dus­ska­pi, pa­ņe­miet la­si un pa­ga­ta­vo­jiet» jau sen ir fol­klo­ri­zē­jies un ap­au­dzis ar as­prā­tī­giem vie­dā tei­ku­ma tur­pi­nā­ju­miem. Bet ja tā pa­do­mā – kā­pēc gan ne!

Liel­vei­ka­los par ne­pil­nu la­tu no­pēr­ka­mā kū­pi­nā­ta la­ša asa­ka nav ne­kā­da tuk­ši­nie­ce: tai pa­tie­si ir arī ga­na daudz ga­ļas. Kar­tu­pe­ļi, bur­kāns, sī­pols, se­le­ri­jas kāts un za­ļu­mi jau nu at­ra­dī­sies. At­liek sa­rū­pēt sal­du krē­ju­mu, sā­li un pi­pa­rus, lai ļo­ti gar­da, dū­šu pie­sie­no­ša krēm­zu­pa bū­tu ga­ta­va! Ja gri­bas drus­ciņ paš­pi­kot, var lū­kot pēc pār­is svai­ga la­ša fi­le­jas šķē­lī­tēm, ta­ču ja to ne­būs, arī ne­kas - mal­tī­tes kva­li­tā­te no tā no­teik­ti ne­cie­tīs.

Sa­stāv­da­ļas (0998):

  • viens ie­pa­ko­jums kū­pi­nā­tas la­ša asa­kas,
  • 2 lit­ri ūdens,
  • 6 - 8 kar­tu­pe­ļi,
  • viens liels bur­kāns,
  • viens se­le­ri­jas kāts,
  • 200 ml sal­da krē­ju­ma,
  • pār­is šķē­lī­tes svai­ga la­ša fi­le­jas,
  • dil­les, pē­ter­sī­ļi,
  • sī­pols, lau­ru la­pas, sāls, pi­pa­ri.

Pa­ga­ta­vo­ša­na:

  1. Kū­pi­nā­to la­ša asa­ku, kas pa­ras­ti ir tī­ri ga­ļī­ga, liek kar­stā ūde­nī un vā­ra (1011). Vi­ru­mu no­pu­to, pie­vie­no lau­ru la­pu, pi­pa­rus. Ap­tu­ve­ni pēc 10 mi­nū­tēm la­ša asa­ku iz­ņem, bul­jo­nu iz­kāš.
  2. Zi­vi at­kau­lo, mīk­stu­mu sa­smal­ci­na - to ga­ta­vo­ša­nas bei­gās pie­vie­no krēm­zu­pai (1032).
  3. No­maz­gā un no­tī­ra kar­tu­pe­ļus, bur­kā­nu, sī­po­lu, se­le­ri­ju kā­tu (1007). Dār­ze­ņus sa­griež lie­lā­kos ga­ba­los un ko­pā ar pē­ter­sī­ļu un diļ­ļu kā­tiem liek vā­rī­ties ziv­ju bul­jo­nā (1027). Vā­ra uz lē­nas uguns, ka­mēr vi­si dār­ze­ņi mīk­sti. Pie­vie­no garš­vie­las.
  4. Iz­vā­rī­ju­šos dār­ze­ņus ko­pā ar bul­jo­nu sa­blen­de­rē (1058).
  5. Dār­ze­ņu ma­sai pie­vie­no sal­du krē­ju­mu (1060), vi­ru­mu pa­kar­sē, bet ne­uz­vā­ra. Ja pra­sās, vēl pa­pil­di­na garš­as bu­ķe­ti. Pie­vie­no at­kau­lo­to un sa­smal­ci­nā­to žā­vē­tā la­ša ga­ļu.
  6. Pa­snie­dzot gal­dā, krēm­zu­pai pie­vie­no sa­smal­ci­nā­tus za­ļu­mus: pē­ter­sī­ļus un dil­les. Ro­tā ar svai­ga la­ša fi­le­jas ga­ba­li­ņu. Krēm­zu­pa lie­lis­ki garš­o ko­pā ar bal­tmai­zes grauz­di­ņiem.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais