Kā apmierināt izsalkumu karstā laikā? Ar auksto zupu, jo tā ir gan patīkami atvēsinošs dzēriens, gan gards un sātīgs pamatēdiens. Aukstā zupa pakļaujas pārvērtībām un variācijām, tāpēc ikviens var ļauties improvizācijai un izdomāt pats savu recepti.
Piparmētru aukstā zupa (9347)
SASTĀVDAĻAS:
500 ml kefīra
300 ml bio lakto bez piedevām
200 g svaigu gurķu
100 g piparmētru
100 g diļļu
sinepes
mārrutki
sāls
pipari
cukurs
PAGATAVOŠANA:
gurķus sagriež šķēlēs, sakapā dilles. Sablenderē piparmētras. Sablenderētajām piparmētrām pievieno kefīru un bio lakto, pēc garšas - sāli, piparus, sinepes, mārrutkus un cukuru. Visu samaisa un pasniedz, papildinot ar sīki sakapātām dillēm un svaigām piparmētru lapiņām.
Aukstā zupa no bioproduktiem
SASTĀVDAĻAS:
1 l Rasas bifidokefīra
220 ml bio lakto bez piedevām
300 g mājas siera Ciba
150 g tomātu
50 g diedzētu redīsu sēklu
10 g sāls
15 g diļļu
15 g lociņu
15 g pētersīļu
PAGATAVOŠANA:
tomātus sagriež kubiciņos, smalki sakapā dilles, lociņus un pētersīļus. Visas sastāvdaļas samaisa kopā un pasniedz, pievienojot sieru un diedzētas redīsu sēklas.
Gaspačo - spāņu aukstā dārzeņu zupa (9272)
SASTĀVDAĻAS:
4 krūzes aukstas tomātu sulas
1 smalki sagriezts sīpols
2 krūzes nomizotu, smalki sagrieztu tomātu (bez sēklām)
1 krūze smalki sagrieztu zaļo piparu
1 tējkarote medus
1 smalki rīvēta ķiploka daiviņa
1 smalki sagriezts gurķis
2 ēdamkarotes spāņu vīna etiķa
1 tējkarote sasmalcināta estragona
1 tējkarote sasmalcināta bazilika
¼ tējkarote Tabasco asās piparu mērces
2 ēdamkarotes olīveļļas
½ tējkarote apceptu, maltu ķimeņu
¼ krūzes pētersīļu
1 tējkarote smalki sakapātu piparmētru
sāls
pipari
citronu sula
PAGATAVOŠANA:
visas sastāvdaļas samaisa kopā un aptuveni četras stundas tur ledusskapī. Pasniedz iespējami aukstu.
Aukstā biešu zupa kefīrā ar olu, zaļumiem un vistas gaļas bumbiņām (9419)
SASTĀVDAĻAS:
bietes
svaigi gurķi
olas
kefīrs
krējums
dilles
lociņi
sinepes
pipari
sāls
cukurs
etiķis
vārīta vistas fileja
plaucēta mīkla
PAGATAVOŠANA:
bietes novāra, nomizo, sarīvē salmiņos un iemarinē. Olas novāra un sagriež daiviņās. Kefīru samaisa ar garšvielām, pievieno bietes, smalki sagrieztus gurķus un zaļumus. Pasniedzot pievieno skābu krējumu, olas un zaļumus.
Atsevišķi pasniedz vistas gaļas bumbiņas, kuras gatavo no plaucētas mīklas un vārītas vistas gaļas.
Aukstā zemeņu zupa ar piparmētru putukrējumu un bezē cepumiem (9393)
SASTĀVDAĻAS:
svaigas zemenes
cukurs
laims
saldais krējums
pūdercukurs
svaigas piparmētras
bezē cepumi
PAGATAVOŠANA:
zemenes sakuļ blenderī kopā ar cukuru un cukura sīrupu, sakulto masu atdzesē ledusskapī. Saldo krējumu saputo ar pūdercukuru, rīvētu laima miziņu un laima sulu. Piparmētras smalki sasmalcina un samaisa ar putukrējumu.
Pasniedzot šķīvī lej zemeņu zupu, rotā ar piparmētru, putukrējumu, bezē cepumiem un svaigām piparmētru lapiņām.