VĒDERPRIEKI: Interesantas auk­stās zu­pas receptes

© F64

Kā ap­mie­ri­nāt iz­sal­ku­mu kar­stā lai­kā? Ar auk­sto zu­pu, jo tā ir gan pa­tī­ka­mi at­vē­si­nošs dzē­riens, gan gards un sā­tīgs pa­mat­ēdiens. Auk­stā zu­pa pa­kļau­jas pār­vēr­tī­bām un va­ri­āci­jām, tā­pēc ik­viens var ļau­ties im­pro­vi­zā­ci­jai un iz­do­māt pats sa­vu re­cep­ti.

Pi­par­mēt­ru auk­stā zu­pa (9347)

SA­STĀV­DA­ĻAS:

500 ml ke­fī­ra

300 ml bio lak­to bez pie­de­vām

200 g svai­gu gur­ķu

100 g pi­par­mēt­ru

100 g diļ­ļu

si­ne­pes

mār­rut­ki

sāls

pi­pa­ri

cu­kurs

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA:

gur­ķus sa­griež šķē­lēs, sa­ka­pā dil­les. Sa­blen­de­rē pi­par­mēt­ras. Sa­blen­de­rē­ta­jām pi­par­mēt­rām pie­vie­no ke­fī­ru un bio lak­to, pēc gar­šas - sā­li, pi­pa­rus, si­ne­pes, mār­rut­kus un cu­ku­ru. Vi­su sa­mai­sa un pa­sniedz, pa­pil­di­not ar sī­ki sa­ka­pā­tām dil­lēm un svai­gām pi­par­mēt­ru la­pi­ņām.

Auk­stā zu­pa no bio­pro­duk­tiem

SA­STĀV­DA­ĻAS:

1 l Ra­sas bi­fi­do­ke­fī­ra

220 ml bio lak­to bez pie­de­vām

300 g mā­jas sie­ra Ci­ba

150 g to­mā­tu

50 g die­dzē­tu re­dī­su sēk­lu

10 g sāls

15 g diļ­ļu

15 g lo­ci­ņu

15 g pē­ter­sī­ļu

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA:

to­mā­tus sa­griež ku­bi­ci­ņos, smal­ki sa­ka­pā dil­les, lo­ci­ņus un pē­ter­sī­ļus. Vis­as sa­stāv­da­ļas sa­mai­sa ko­pā un pa­sniedz, pie­vie­no­jot sie­ru un die­dzē­tas re­dī­su sēk­las.

Gas­pa­čo - spā­ņu auk­stā dār­ze­ņu zu­pa (9272)

SA­STĀV­DA­ĻAS:

4 krū­zes auk­stas to­mā­tu su­las

1 smal­ki sa­griezts sī­pols

2 krū­zes no­mi­zo­tu, smal­ki sa­griez­tu to­mā­tu (bez sēk­lām)

1 krū­ze smal­ki sa­griez­tu za­ļo pi­pa­ru

1 tēj­ka­ro­te me­dus

1 smal­ki rī­vē­ta ķip­lo­ka dai­vi­ņa

1 smal­ki sa­griezts gur­ķis

2 ēdam­ka­ro­tes spā­ņu vī­na eti­ķa

1 tēj­ka­ro­te sa­smal­ci­nā­ta es­tra­go­na

1 tēj­ka­ro­te sa­smal­ci­nā­ta ba­zi­li­ka

¼ tēj­ka­ro­te Ta­bas­co asās pi­pa­ru mēr­ces

2 ēdam­ka­ro­tes olīv­eļ­ļas

½ tēj­ka­ro­te ap­cep­tu, mal­tu ķi­me­ņu

¼ krū­zes pē­ter­sī­ļu

1 tēj­ka­ro­te smal­ki sa­ka­pā­tu pi­par­mēt­ru

sāls

pi­pa­ri

cit­ro­nu su­la

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA:

vis­as sa­stāv­da­ļas sa­mai­sa ko­pā un ap­tu­ve­ni četr­as stun­das tur le­dus­ska­pī. Pa­sniedz ie­spē­ja­mi auk­stu.

Auk­stā bie­šu zu­pa ke­fī­rā ar olu, za­ļu­miem un vis­tas ga­ļas bum­bi­ņām (9419)

SA­STĀV­DA­ĻAS:

bie­tes

svai­gi gur­ķi

olas

ke­fīrs

krē­jums

dil­les

lo­ci­ņi

si­ne­pes

pi­pa­ri

sāls

cu­kurs

eti­ķis

vā­rī­ta vis­tas fi­le­ja

plau­cē­ta mīk­la

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA:

bie­tes no­vā­ra, no­mi­zo, sa­rī­vē sal­mi­ņos un ie­ma­ri­nē. Olas no­vā­ra un sa­griež dai­vi­ņās. Ke­fī­ru sa­mai­sa ar garš­vie­lām, pie­vie­no bie­tes, smal­ki sa­griez­tus gur­ķus un za­ļu­mus. Pa­snie­dzot pie­vie­no skā­bu krē­ju­mu, olas un za­ļu­mus.

At­se­viš­ķi pa­sniedz vis­tas ga­ļas bum­bi­ņas, ku­ras ga­ta­vo no plau­cē­tas mīk­las un vā­rī­tas vis­tas ga­ļas.

Auk­stā ze­me­ņu zu­pa ar pi­par­mēt­ru pu­tu­krē­ju­mu un bez­ē ce­pu­miem (9393)

SA­STĀV­DA­ĻAS:

svai­gas ze­me­nes

cu­kurs

laims

sal­dais krē­jums

pū­der­cu­kurs

svai­gas pi­par­mēt­ras

bez­ē ce­pu­mi

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA:

ze­me­nes sa­kuļ blen­de­rī ko­pā ar cu­ku­ru un cu­ku­ra sī­ru­pu, sa­kul­to ma­su at­dze­sē le­dus­ska­pī. Sal­do krē­ju­mu sa­pu­to ar pū­der­cu­ku­ru, rī­vē­tu lai­ma mi­zi­ņu un lai­ma su­lu. Pi­par­mēt­ras smal­ki sa­smal­ci­na un sa­mai­sa ar pu­tu­krē­ju­mu.

Pa­snie­dzot šķī­vī lej ze­me­ņu zu­pu, ro­tā ar pi­par­mēt­ru, pu­tu­krē­ju­mu, bez­ē ce­pu­miem un svai­gām pi­par­mēt­ru la­pi­ņām.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.