Piena produkti ir viens no būtiskākajiem mūsu uztura komponentiem, jo satur daudz kalcija, un tajos ir vislabvēlīgākā kalcija un fosfora attiecība. Turklāt piena produktos esošais D vitamīns, olbaltumvielas un piena cukurs ir tās vielas, kas sekmē organismam tik nepieciešamā kalcija uzsūkšanos. Svarīgi, ka, lai uzņemtu šīs vielas, nav obligāti jādzer tieši piens – vērtīgi ikdienas ēdienkartē iekļaut arī kefīru un biezpienu.
Kefīrs - bauda visām gaumēm
Vārds kefīrs cēlies no turku valodas un tulkojumā nozīmē bauda. Ne velti mūsdienās tas ir viens no visvairāk lietotajiem skābpiena produktiem - kefīram raksturīga pienskāba smarža, atsvaidzinoša, bet nedaudz asa, pienskāba garša, viendabīga krējumveida konsistence un balta vai nedaudz dzeltena krāsa. Elpa, sekojot klientu vēlmēm, piedāvā kefīrus ar dažādu tauku daudzumu - vājpiena (satur ne vairāk kā 0,5% tauku) un pilnpiena (satur 3,5% tauku). Kefīrs ir būtisks piena olbaltumvielu, tauku, kālija, kalcija un fosfora avots, turklāt tas satur arī vitamīnus. Skābpiena produkts satur arī pienskābes baktērijas, kas kombinācijā ar graudaugiem un dārzeņiem veicina organisma attīrīšanos, turklāt to ēdienkartē var iekļaut arī tievētāji. Ēdienreižu starplaikos kefīrs palīdzēs atgūt viegluma sajūtu vēderā, bet tikpat labi to var lietot kā piedevu maltītēm.
Aminoskābēm bagātais biezpiens
Biezpiens ir gards un veselīgs produkts, ar ko izsalkumu remdējuši jau mūsu senči. Pateicoties tā bagātīgajam saturam, produkts ir viens no galvenajiem minerālvielu avotiem, jo satur kalciju, fosforu, magniju, kāliju, nātriju un dzelzi. Tāpat tas ir būtisks olbaltumvielu avots - biezpiena olbaltumvielām ir augsta bioloģiskā vērtība, un tās organismam ir viegli uzņemamas. Biezpiens satur 16-18% olbaltumvielu, un tā sastāvā ir visas neaizstājamās aminoskābes, no kurām holīnam, metionīnam un lizīnam (veicina vielmaiņu un aknu darbību, aizkavē aterosklerozes attīstību, tādā veidā aktivizējot holesterīna izvadīšanu no organisma) ir vislielākā nozīme. Produktā esošās vielas sekmē audu atjaunošanos un kaulu nostiprināšanu, nostiprina nervu sistēmu un labvēlīgi ietekmē asinsriti. Biezpienu uzturā var kombinēt ar visdažādākajiem produktiem. Īpaši tas ieteicams cilvēkiem, kuri vēlas palielināt muskuļu masu vai notievēt, grūtniecēm vai māmiņām, kas mazuļus baro ar krūti, kā arī augošiem bērniem.
SPECIĀLISTA VIEDOKLIS
Lizete MĀLDERE, uztura speciāliste
- Piena produkti ir ļoti vērtīgi, to augstais olbaltumvielu un kalcija daudzums ir noderīgs jebkurā vecuma posmā. Augstais un pilnvērtīgais olbaltumvielu daudzums nodrošina ilgstošu sāta sajūtu, optimālu organisma darbību, kā arī stiprinās organisma imūno sistēmu. Šie produkti var būt lieliska un veselīga ikdienas uztura sastāvdaļa, tikai jākontrolē tauku daudzums tajos. Piena produktos galvenokārt atrodas piesātinātās taukskābes, kas var veicināt sirds un asinsvadu slimību risku. Tieši tāpēc dienā iesaka uzņemt tikai 2 piena produktu porcijas. Labs variants - brokastīs vājpiena biezpiens ar jogurtu, banānu un grauzdētām pārslām, bet launagā kefīrs, kam pievienots mājās gatavots ievārījums un 1 tējkarote kliju vai linsēklu.
IDEJAS MALTĪTEI