NOSKAIDRO, kādas kaites palīdz mazināt riekstu ēšana

© F64

No vis­iem, ko esam ra­du­ši saukt par riek­stiem, pa­tie­sī­bā ti­kai viens – laz­du rieksts – tie­šām ir rieksts. No bo­tā­ni­kas vie­dok­ļa rau­go­ties, par riek­stu sauc sau­su aug­li ar cie­tu čau­lu, pie ku­ras nav pie­au­dzis ko­dols. Vis­i pā­rē­jie mums zi­nā­mie riek­sti ir aug­ļu kau­li­ņi vai sēk­lu ko­do­li. Lai bū­tu, kā bū­dams, bet vis­i gar­du­mi, ko tau­tā to­mēr sauc par riek­stiem, ir vēr­tīgs uz­tur­vie­lu avots, jo sa­tur daudz tau­ku, ol­bal­tum­vie­lu, mi­ne­rāl­vie­lu un ogļ­hid­rā­tu, ta­ču ho­les­te­rī­na riek­stos gan nav ne­maz.

Laz­du riek­sti

Zi­nā­mi jau no tā­las se­nat­nes: laz­du riek­sti esot bi­ju­ši vie­ni no pie­ciem svē­ta­jiem ēdie­niem, ko Dievs reiz dā­vā­jis cil­vē­kiem. Se­nie grie­ķi un ro­mā­ņi laz­du riek­stus īpa­ši ie­cie­nī­ju­ši to uni­kā­lās gar­šas un smar­žas pēc, bet se­nie ķel­ti tos nē­sā­ju­ši ka­ba­tās, jo svē­ti ti­cē­ju­ši, ka tā tiks iz­ār­stē­ti no rei­ma­tis­ma. Dau­dzās val­stīs laz­du riek­sti bi­ja un jo­pro­jām ir veik­smī­gas lau­lī­bas, lai­mes un lab­klā­jī­bas sim­bols.

Laz­du riek­stu dzim­te­ne ir Ma­lai­zi­ja un Kau­kāzs, ta­ču mūs­die­nās tos audzē vi­sā Eiro­pā, arī Lat­vi­jā.

Riek­stu ko­do­li sa­tur daudz E un B gru­pas vi­ta­mī­nu, ta­jos ir 14-18% ol­bal­tum­vie­lu, ap 70% eļ­ļas, daudz ogļ­hid­rā­tu, mi­ne­rāl­vie­lu un mik­ro­ele­men­tu - kal­ci­ja, kā­li­ja, fos­fo­ra, dzelzs un va­ra. Laz­du riek­sti re­gu­lē sirds­dar­bī­bu, no­vērš maz­asi­nī­bas un rei­ma­tis­ma ra­dī­tas pro­blē­mas or­ga­nis­mā, tie ne­pie­cie­ša­mi kau­lu uz­bū­ves un asins­ri­tes pro­ce­su lab­vē­lī­gai at­tīs­tī­bai. Uz­tu­ra spe­ci­ālis­ti laz­du riek­stus lie­tot uz­tu­rā īpa­ši ie­sa­ka bēr­niem aug­ša­nas un at­tīs­tī­bas lai­kā un cil­vē­kiem, kas bie­ži pa­kļau­ti lie­lām fi­zis­kām un ga­rī­gām slo­dzēm.

Laz­du riek­stu ko­do­lus ēd svai­gus, kal­tē­tus, grauz­dē­tus, tos ļo­ti pla­ši iz­man­to kon­di­to­re­jā, bet no laz­du riek­stiem ie­gūst aro­mā­tis­ku un gar­šī­gu eļ­ļu, kas līdz­vēr­tī­ga man­de­ļu eļ­ļai.

Val­riek­sti

Po­pu­lā­ri riekst­ko­ka aug­ļi - kau­le­ņi, ko tau­tas va­lo­dā sauc par grie­ķu riek­stiem jeb val­riek­stiem. Cie­ta­jā čau­ma­lā pa­slēp­tais kro­kai­nais, cil­vē­ka sma­dze­nes at­gā­di­no­šais ko­dols sa­stāv no četr­ām da­ļām un sa­tur ve­se­lī­gās ne­pie­sā­ti­nā­tās ome­ga 3 un ome­ga 6 tauk­skā­bes, 18% ol­bal­tum­vie­lu, ap­tu­ve­ni 75% eļ­ļas, dau­dzus vi­ta­mī­nus, mi­ne­rāl­vie­las un mik­ro­ele­men­tus - dzel­zi, fos­fo­ru, mag­ni­ju, kā­li­ju, kal­ci­ju, ko­bal­tu, jo­du un va­ru. Lai­ka gai­tā se­lek­ci­onē­tas īpa­šas riekst­ko­ku šķir­nes, ku­ru aug­ļi sa­tur vai­rāk ol­bal­tum­vie­lu, sa­vu­kārt eļ­ļas riekst­ko­ku šķir­nes iz­ce­ļas ar pa­aug­sti­nā­tu eļ­ļas dau­dzu­mu val­riek­stu ko­do­los.

Val­riek­stu dzim­te­ne ir Vi­dus­āzi­ja, Kri­mas pus­sa­la, Kau­kā­za ap­kai­me. Riekst­ko­ki sav­va­ļā aug Irā­nā, Ķī­nā, Af­ga­nis­tā­nā, Hi­ma­la­ju un Ti­be­tas kal­nu rie­tu­mos, kā kul­tūr­au­gus tos audzē arī ASV, Rie­tum­ei­ro­pā, Uk­rai­nā, Mol­do­vā.

Uz­tu­ra spe­ci­ālis­ti val­riek­stus ie­sa­ka lie­tot or­ga­nis­ma stip­ri­nā­ša­nai: tie pa­līdz at­gūt spē­kus pēc ilg­sto­šas sli­mo­ša­nas, kom­pen­sē vi­ta­mī­nu trū­ku­mu, ma­zi­na ris­ku sa­slimt ar sirds un asins­va­du sli­mī­bām, nor­ma­li­zē pa­aug­sti­nā­tu asins­spie­die­nu. Val­riek­sti ir īsts brī­num­lī­dzek­lis cil­vē­kiem, ku­ru darbs sais­tīts ar fi­zis­kām vai ga­rī­gām pār­slo­dzēm. Val­riek­stos ir daudz šķiedr­vie­lu, kas vei­ci­na zar­nu dar­bī­bu, tā­pēc tos ie­sa­ka cil­vē­kiem, ku­riem ir no­lie­ce uz vē­de­ra aiz­cie­tē­ju­miem. Me­di­ķi uz­ska­ta, ka cil­vē­ki, ik die­nu ap­ēdot trīs val­riek­stu ko­do­lus, sa­vu mū­žu pa­ga­ri­na par trīs ga­diem!

Lai or­ga­nisms mak­si­mā­li pil­nī­gi uz­ņem­tu vis­as val­riek­stā eso­šās vēr­tī­gās vie­las, spe­ci­ālis­ti tos ie­sa­ka ēst ko­pā ar za­ļa­jiem dār­ze­ņiem un kār­tī­gi sa­koš­ļāt.

Ze­mes­riek­sti

Ze­mes­riek­sti, tā­pat kā pu­pas vai zir­ņi, ir vien­ga­dīgs tau­riņ­zie­žu dzim­tas pākš­augs, ti­kai at­šķi­rī­ba tā, ka aiz sar­kan­brū­nās pāksts mi­zi­ņas pa­slēp­tās pu­pi­ņas ie­nā­kas un no­ga­ta­vo­jas zem ze­mes. Ol­bal­tum­vie­lām ba­gā­tie ze­mes­riek­sti ir ļo­ti po­pu­lā­ri naš­ķi gan sa­vas la­bās gar­šas, gan de­mo­krā­tis­kās ce­nas dēļ.

Ze­mes­riek­stu dzim­te­ne ir Dien­vid­ame­ri­ka, ta­ču mūs­die­nās tos kul­ti­vē gal­ve­no­kārt Ķī­nā, In­di­jā, Ni­gē­ri­jā, Bra­zī­li­jā, Ar­gen­tī­nā, Ame­ri­kas rie­tu­mos, Vi­dus­āzi­jā, Aiz­kau­kā­zā.

Ze­mes­riek­stu sēk­las, ko esam pa­sā­ku­ši saukt par riek­stiem, sa­tur 22-37% ol­bal­tum­vie­lu, ap­tu­ve­ni 60% eļ­ļas, augu cu­ku­rus, šķiedr­vie­las, dau­dzus vi­ta­mī­nus un mik­ro­ele­men­tus. Ze­mes­riek­stus ēd gan svai­gus, gan ap­grauz­dē­tus, tos pla­ši iz­man­to ku­li­nā­ri­jā, kon­di­to­re­jā, no tiem ie­gūst vēr­tī­gu eļ­ļu, kas sa­tur īpa­šas ne­pie­sā­ti­nā­tās tauk­skā­bes ar pret­skle­ro­tis­ku ie­dar­bī­bu.

Gan uz­tu­ra spe­ci­ālis­ti, gan me­di­ķi ze­mes­riek­stus slim­nie­kiem ie­sa­ka ēst at­ve­se­ļo­ša­nās pos­mā pēc sli­mo­ša­nas, ja ir lie­li sva­ra zu­du­mi vai pa­to­lo­ģisks ēst­gri­bas trū­kums. Tie pa­ze­mi­na ho­les­te­rī­na lī­me­ni asi­nīs, uz­la­bo at­mi­ņu, sirds un asins­va­du dar­bī­bu. Ze­mes­riek­sti sa­tur vie­las, kas vei­ci­na asins re­cē­ša­nu, tā­pēc tie ie­tei­ca­mi bēr­niem, kas sli­mo ar he­mo­fi­li­ju un he­mo­rā­ģis­kām di­atē­zēm. Ka­lo­ri­jām ba­gā­tos ze­mes­riek­stus spe­ci­ālis­ti ne­ie­sa­ka lie­tot cil­vē­kiem, kas sli­mo ar kuņ­ģa un zar­nu trak­ta sli­mī­bām vai cieš no ap­tau­ko­ša­nās.

Bra­zī­li­jas riek­sti

Lie­to­jot bo­tā­ni­kas ter­mi­no­lo­ģi­ju, Bra­zī­li­jas riek­sti nav riek­sti, bet cie­tā, glu­dā čau­las kap­su­lā ie­kļau­tas 8-24 lie­las Ber­tol­le­ci­a ko­ka aug­ļu sēk­las, kas klā­tas ar plā­nu, brū­nu ap­val­ku. Par Bra­zī­li­jas riek­stu dzim­te­ni sauc Ama­zo­nes mū­ža­me­žus, kur sav­va­ļā tie jau iz­se­nis augu­ši ap­mē­ram 40 met­rus augst­os ko­kos, kas var sa­sniegt pat 500 ga­du ve­cu­mu. Arī šo­dien Bra­zī­li­jā, Bo­lī­vi­jā, Pe­ru un Pa­rag­va­jā šos riek­stus ie­gūst ti­kai no sav­va­ļas plan­tā­ci­jās augo­šiem ko­kiem.

Riek­stu gar­ša ir pa­tī­ka­mi mai­ga, nei­trā­la, tie sa­tur daudz eļ­ļas, tā­pēc ir sā­tī­gi un ba­ro­jo­ši.

Bra­zī­li­jas riek­sti ir vie­ni no vēr­tī­gā­ka­jiem, jo sa­tur daudz ne­pie­sā­ti­nā­to tauk­skāb­ju, mi­ne­rāl­vie­lu un pro­te­īnu, kas pa­ze­mi­na ho­les­te­rī­na lī­me­ni, nor­ma­li­zē cu­ku­ra dau­dzu­mu asi­nīs un stip­ri­na ner­vu sis­tē­mu. Riek­stu ko­do­los eso­šais se­lēns dar­bo­jas kā anti­ok­si­dants, kas no­dro­ši­na or­ga­nis­ma šū­nu aiz­sar­dzī­bu un iz­nī­ci­na audzē­ju šū­nas, sek­mē­jot imu­ni­tā­ti un DNS at­jau­no­ša­nos. Se­lēns no­dro­ši­na arī nor­mā­lu vai­rog­dzie­dze­ra dar­bī­bu, aiz­sar­gā no ci­ro­zes ak­nas. Bra­zī­li­jas riek­stu ko­do­los eso­šais se­lēns ir ļo­ti ie­tei­cams arī sirds ve­se­lī­bai, ar­trī­ta un atero­skle­ro­zes pro­fi­lak­sei un lo­cī­ta­vu lo­ka­nī­bai.

Me­di­ķi uz­ska­ta, ka ve­se­lī­bas sa­gla­bā­ša­nai dien­nak­tī kat­ram va­ja­dzē­tu ap­ēst vis­maz trīs Bra­zī­li­jas riek­stus.

Man­de­les

Man­de­le ir ne­liels ro­žu dzim­tas koks vai krūms, kas zied gai­ši ro­zā zie­diem. Mums zi­nā­mās man­de­les ir šī auga aug­ļu ko­do­li: sam­tai­nu mi­zi­ņu klā­ti ne­lie­li ol­vei­da kau­le­ņi ar sal­du vai rūg­tu gar­šu.

Sav­va­ļas man­de­les pa­zi­na jau tā­lā se­nat­nē. Tās kul­ti­vē­ja se­na­jā Ro­mā, Ēģip­tē, Grie­ķi­jā, Per­si­jā, Pa­les­tī­nā. Da­bā aug ap­mē­ram 40 man­de­ļu su­gu. Tās sa­sto­pa­mas Tu­va­jos Aus­tru­mos, Vi­dus­jū­ras val­stīs, Vi­dus­āzi­jā, Ka­li­for­ni­jā. Ir gan sal­dās, gan rūg­tās man­de­les. Sal­dās man­de­les lie­to pār­ti­kā, rūg­tās - ārst­nie­cī­bā un kos­mē­ti­kā.

Man­de­ļu ko­do­li sa­tur ap 30% ol­bal­tum­vie­lu, ap 62% eļ­ļas un ēte­ris­ko eļ­ļu, 2-3% ogļ­hid­rā­tu: augu cu­ku­rus, gli­ko­zi un sa­ha­ro­zi, or­ga­nis­kās skā­bes, daudz vi­ta­mī­nu un mik­ro­ele­men­tu, ta­jos iz­teik­ti daudz kā­li­ja un fos­fo­ra. Man­de­lēs ir di­vas rei­zes vai­rāk kal­ci­ja ne­kā pie­nā.

Man­de­ļu ko­do­li uz­la­bo viel­mai­ņas, sma­dze­ņu un ner­vu sis­tē­mas dar­bī­bu. Sa­smal­ci­nā­tas, ar pie­nu sa­jauk­tas man­de­les pa­līdz, ja ir gre­mo­ša­nas trau­cē­ju­mi. Sal­do man­de­ļu emul­si­ja ir no­mie­ri­nošs lī­dzek­lis kuņ­ģa un zar­nu trak­ta sli­mī­bu ga­dī­ju­mos. Bēr­niem man­de­ļu piens ir mai­gas ie­dar­bī­bas caur­ejas lī­dzek­lis, tas ma­zi­na arī gā­zu vei­do­ša­nos. Man­de­ļu eļ­ļa ir lie­lisks ādas kop­ša­nas lī­dzek­lis, kas kopj, mīk­sti­na, at­tī­ra ādu, ma­zi­na stri­ju vei­do­ša­nos. Tās lie­lis­ki uz­la­bo tau­kai­nas un po­rai­nas ādas stā­vok­li. Me­di­ķi ie­sa­ka: di­vus mē­ne­šus kat­ru die­nu ap­ēdot 100 gra­mus man­de­ļu, ho­les­te­rī­na lī­me­nis asi­nīs sa­ma­zi­nās par 10-15%!

Pis­tā­ci­jas

Pis­tā­ci­jas ir ana­kar­di­ju dzim­tas ko­ka vai krū­ma plūm­ju šķir­nes kau­le­ņa ko­dols - pa­ti plū­me nav ēda­ma, no­ga­ta­vo­jo­ties tā sa­žūst, ta­ču kau­liņš pa­ve­ras un sāk no­ga­ta­vo­ties zaļ­gans ko­dols.

Pis­tā­ci­jas pie­mi­nē­tas jau Bī­be­lē un Ve­ca­jā De­rī­bā, ta­ču par to dzim­te­ni uz­ska­ta Sī­ri­ju. Mūs­die­nās pis­tā­ci­jas audzē ASV, Āzi­jas val­stīs, Vi­dus­āzi­jā, Kau­kā­zā, Vi­dus­jū­ras val­stīs.

Pis­tā­ci­ju ko­do­li, kam rak­stu­rī­ga pa­tī­ka­mi sal­da, in­ten­sī­va gar­ša, sa­tur līdz 24% ol­bal­tum­vie­lu, ap­mē­ram 65% eļ­ļas, šķiedr­vie­las, daudz vi­ta­mī­nu, mi­ne­rāl­vie­las - kā­li­ju, fos­fo­ru, mag­ni­ju, daudz ne­aiz­stā­ja­mo amino­skā­bju.

Pis­tā­ci­jas spē­ci­na or­ga­nis­mu, uz­la­bo ak­nu, sirds un asins­va­du dar­bī­bu, stip­ri­na kau­lus, uz­la­bo re­dzi, pa­ze­mi­na asins­spie­die­nu. Tās ie­sa­ka lie­tot maz­asi­nī­bas ār­stē­ša­nai, ja at­ve­se­ļo­ša­nās pe­ri­odā jā­at­gūst spē­ki, ja ir lie­la fi­zis­kā vai ga­rī­gā slo­dze. Ame­ri­kā­ņu uz­tu­ra pēt­nie­ki kon­sta­tē­ju­ši, ka al­ko­ho­li­ķi, ik die­nas ap­ēdot 200-400 gra­mu pis­tā­ci­ju, ie­vē­ro­ja­mi ātr­āk at­gūst kon­tro­li pār sa­vu kai­tī­go ie­ra­du­mu.

In­di­jas riek­sti

In­di­jas riek­sti pa­tie­sī­bā ir keš­jū jeb sar­ka­nā bum­bie­ra virs­pu­sē augo­ša kau­li­ņa ko­dols. Kaut gan keš­jū dzim­te­ne ir Bra­zī­li­ja, ēda­mo riek­stu ko­do­lus tau­tā sauc par In­di­jas riek­stiem. Sav­va­ļā tie aug In­di­jā, Bra­zī­li­jā, ta­ču kul­ti­vē­ti tiek dau­dzās tro­pu zem­ēs.

Mai­gi sal­de­nie, iz­ci­li gar­šī­gie, ar ci­tiem riek­stiem ne­sa­jau­ca­mie pus­mē­ness for­mas In­di­jas riek­sti ir lie­lisks ol­bal­tum­vie­lu un šķiedr­vie­lu avots, tie ie­vē­ro­ja­mā dau­dzu­mā sa­tur ne­pie­sā­ti­nā­tās tauk­skā­bes, A un B gru­pas vi­ta­mī­nus, mag­ni­ju, dzel­zi un ci­tas mi­ne­rāl­vie­las.

In­di­jas riek­sti uz­la­bo asins­ri­tes pro­ce­sus un viel­mai­ņu, nei­tra­li­zē al­ko­ho­la dau­dzu­mu asi­nīs, pa­līdz cī­nī­ties ar vī­ru­siem un in­fek­ci­jām, ma­zi­na stre­su un uz­bu­di­nā­ju­mu. Tie ie­tei­ca­mi cil­vē­kiem, kas bie­ži pa­kļau­ti pa­aug­sti­nā­tām fi­zis­kām un ga­rī­gām pār­slo­dzēm. Zi­nāt­nie­ki pie­rā­dī­ju­ši, ka In­di­jas riek­sti sa­tur vie­las, kas ma­zi­na zo­bu emal­jas bo­jā­ša­nos.

Cied­ru riek­sti

No cied­ru prie­žu čie­ku­riem ie­gū­tās sēk­las sauc par cied­ru riek­stiem, ko rei­zēm dē­vē arī par pī­ni­jām (pī­ni­ju sēk­las ie­gūst no Itā­li­jas prie­des (Pi­nus pi­ne­a - la­tī­ņu val.), tās ir maz­liet lie­lā­kas ne­kā no ci­tu cied­ru prie­žu čie­ku­riem ie­gū­tās sēk­las). Ir zi­nā­mas ap­mē­ram 100 šķir­ņu cied­ru prie­des, tās aug vis­os pla­tu­ma grā­dos - sā­kot ar tai­gu un bei­dzot ar In­do­nē­zi­jas tro­piem.

Cied­ru prie­žu ko­do­li sa­tur līdz 70% eļ­ļas, ap­mē­ram 1,6% ol­bal­tum­vie­lu, augu cu­ku­rus, cie­ti, C un B gru­pas vi­ta­mī­nus, mi­ne­rāl­vie­las. No cied­ru riek­sti­ņiem ie­gūst augst­vēr­tī­gu eļ­ļu.

Riek­stos eso­šās vie­las ma­zi­na ape­tī­ti, sti­mu­lē hor­mo­nu dar­bī­bu, uz­la­bo imūn­sis­tē­mu, ār­stē ak­nas, pa­sar­gā sir­di un asins­va­du sie­ni­ņas, pa­līdz pret mus­ku­ļu kram­pjiem, at­brī­vo no no­gu­ru­ma un sa­sprin­gu­ma. Ne­lie­lās de­vās cied­ru riek­stus ie­tei­cams lie­tot uz­tu­rā jaun­ajām mā­mi­ņām. Tie ne­pie­cie­ša­mi gan bēr­niem pie­na zo­bu no­mai­ņas pro­ce­sā, gan vī­rie­šiem po­ten­ces uz­la­bo­ša­nai. Cied­ru riek­stu ko­do­lus ar me­du ie­sa­ka lie­tot or­ga­nis­ma at­tī­rī­ša­nas kū­rēm un nier­ak­me­ņu ār­stē­ša­nai, bet cied­ru riek­stu ēte­ris­kā eļ­ļa pa­līdz sa­auk­stē­ša­nās un bron­hu vai plau­šu ie­kai­su­ma ga­dī­ju­mos. Arom­te­ra­pi­jā cied­ru riek­stu eļ­ļu iz­man­to de­pre­si­jas, ne­mie­ra un ner­vo­zi­tā­tes ār­stē­ša­nā - cied­ru aro­māts pa­līdz aiz­migt.

Ma­ka­da­mi­jas riek­sti

Vie­ni no vēr­tī­gā­ka­jiem un dār­gā­ka­jiem riek­stiem. Mūž­za­ļais ma­ka­da­mi­jas riek­stu koks aug Jaun­zē­lan­dē un Aus­trā­li­jā, ir ļo­ti no­zī­mīgs uz­tur­lī­dzek­lis vie­tē­jiem abo­ri­gē­niem un pie vār­da ti­cis, pa­tei­co­ties tā at­klā­jē­jam, jū­ras­brau­cē­jam Džo­nam Ma­ka­da­mam. No sep­ti­ņām ma­ka­da­mi­jas riek­stu ko­ku šķir­nēm ti­kai di­vu šķir­ņu riekst­ko­ki ra­žo ēda­mus riek­stus, pā­rē­jie ir vai nu ne­ēda­mi, vai pat in­dī­gi. Apaļ­ie, kas­taņ­brū­nie riek­sti ar glu­do, bet ļo­ti cie­to čau­ma­lu aug ķe­ka­ros kā vīn­ogas un no­ga­ta­vo­jas as­to­ņu ga­du lai­kā. To ko­do­li ir krēm­krā­sā, ar mai­gu, bet nei­trā­lu gar­šu, ap­cep­ti kļūst ne­daudz pi­kan­tā­ki.

Ma­ka­da­mi­jas riek­sti ir ļo­ti ba­gā­ti ar ol­bal­tum­vie­lām un tauk­skā­bēm, ta­jos daudz vi­ta­mī­nu.

Pe­kan­riek­sti

Zie­meļ­ame­ri­kas dien­vi­du ap­ga­ba­los augo­šo pe­kan­rieks­tko­ku aug­ļu ko­do­li ne­daudz at­gā­di­na val­riek­stus - klā­ti tā­dām pa­šām sma­dze­ņu kro­kām, ti­kai ne­daudz ma­zā­ki un tum­šā­ki. Pe­kan­riek­stu pa­tī­ka­mā, mai­gā gar­ša ne­vie­nu ne­at­stāj vien­al­dzī­gu, šo ve­se­lī­go riek­stu uz­tur­vēr­tī­ba ir daudz lie­lā­ka ne­kā val­riek­stiem, ze­mes­riek­stiem vai man­de­lēm.

Pe­kan­riek­sti sa­tur ap 10% ol­bal­tum­vie­lu, līdz 80% ne­pie­sā­ti­nā­to tauk­skāb­ju, ap­tu­ve­ni 14% ogļ­hid­rā­tu, daudz vi­ta­mī­nu.

Pe­kan­riek­stus ēd svai­gus vai ne­daudz ap­žā­vē­tus un pla­ši iz­man­to kon­di­to­re­jas iz­strā­dā­ju­mos, bet no ko­do­liem ie­gūst eļ­ļu, kas gar­šas un smar­žas zi­ņā at­gā­di­na olīv­eļ­ļu. Tau­tas me­di­cī­nā pe­kan­riek­stus lie­to spē­ku stip­ri­nā­ša­nai un ēst­gri­bas uz­la­bo­ša­nai, to augst­ais šķiedr­vie­lu dau­dzums vei­ci­na ho­les­te­rī­na iz­va­dī­ša­nu no or­ga­nis­ma.

Ko­kos­riek­sti

Cie­tas, ma­ti­ņiem klā­tas čau­las ie­skau­ti ko­kos­pal­mu aug­ļi, ku­ru dzim­te­ne ir ek­va­to­ri­ālā Āf­ri­ka. No ko­kos­riek­sta iz­man­to vi­su: ie­gūst eļ­ļu, mīk­sto bal­tu­mu, kas at­ro­das ko­do­la iekš­pu­sē, sa­berž skai­di­ņās un iz­lie­to kon­di­to­re­jā un ku­li­nā­ri­jā, no ko­kos­riek­stu tau­kiem ra­žo mar­ga­rī­nu un vā­ra zie­pes.

Ko­kos­riek­stos ir daudz fo­lij­skā­bes - tā lab­vē­lī­gi ie­dar­bo­jas uz sir­di un hor­mo­nā­lo sis­tē­mu, sti­mu­lē bo­jā­tu ādas šū­nu at­jau­no­ša­nos, iz­lī­dzi­na krun­ci­ņas. Ko­kos­riek­stu eļ­ļa pa­līdz no­tie­vēt: di­vus mē­ne­šus kat­ru die­nu lie­to­jot 4 eļ­ļas ka­ro­tes un ne­aiz­mir­stot par ik­die­nas fi­zis­ka­jām ak­ti­vi­tā­tēm, sva­ru ie­spē­jams sa­ma­zi­nāt par 10 kg! Ko­kos­riek­stu eļ­ļa ma­zi­na tiek­smi pēc sal­du­miem, ra­da sā­ta sa­jū­tu un vai­ro ener­ģi­ju. Eļ­ļas iekš­ķī­ga lie­to­ša­na uz­la­bo arī ma­tu struk­tū­ru - tie kļūst mīk­sti un mir­dzo­ši.

Mus­kat­riek­sti

Mus­kats - mūž­zaļš, ne­liels, bet ļo­ti de­ko­ra­tīvs koks ar ādai­nām la­pām, dzel­te­nī­giem zie­diem. Mus­ka­ta aug­lis ir ap­ri­ko­zei lī­dzī­ga oran­žī­gi dzel­te­na oga, kas no­ga­ta­vo­jo­ties sa­šķe­ļas un ie­rau­gā­ma kļūst tum­ši sar­ka­na sēk­la, ko klāj ciets ap­valks. Mus­ka­ta sēk­las spe­ci­āli ap­strā­dā un žā­vē, līdz ie­gūst smar­žī­gus sēk­lu ko­do­lus, ko vis­i sauc par mus­kat­riek­stiem.

Mus­kat­riek­sta dzim­te­ne ir Ma­la­jas ar­hi­pe­lā­ga sa­las, bet to kul­ti­vē arī Ame­ri­kā, In­do­nē­zi­jā, Ma­da­gas­ka­rā, Anti­ļu sa­lās.

Mus­kat­riek­sti sa­tur ogļ­hid­rā­tus, pek­tī­nus, augu eļ­ļu un daudz ēte­ris­ko eļ­ļu, kas tiem pie­šķir spe­ci­fis­ku aro­mā­tu. Ma­zās de­vās to pla­ši iz­man­to ku­li­nā­ri­jā un kon­di­to­re­jā, pie­vie­no ga­ļas, dār­ze­ņu, sē­ņu ēdie­niem, mēr­cēm un me­dī­ju­miem, aro­ma­ti­zē da­žā­dus dzē­rie­nus.

Dau­dzu zem­ju me­di­cī­nā mus­kat­riek­stus lie­to sa­auk­stē­ša­nās ga­dī­ju­mā, kuņ­ģa un zar­nu trak­ta dar­bī­bas nor­ma­li­zē­ša­nai, svai­gas el­pas at­gū­ša­nai. Mus­kat­riek­sta eļ­ļas ma­sā­ža ma­zi­na no­gu­ru­mu, to­ni­zē ner­vu sis­tē­mu, bet tās aro­māts ra­da sil­tu­ma un aiz­sar­gā­tī­bas sa­jū­tu.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais