Netērējot daudz naudas un iegādājoties kilogramu sālītu siļķu, ģimenei var pagatavot vairākus gardus, sātīgus ēdienus.
Piena zupa ar siļķi
SASTĀVDAĻAS:
200 g grūbu
1 siļķe
½ litrs piena
sāls
PAGATAVOŠANA:
- Grūbas noskalo un aukstā ūdenī vairākas stundas mērcē, tad nokāš, pārlej ar 1 litru uzvārīta ūdens un vāra, līdz grūbas mīkstas.
- Pielej pienu, uzvāra. Ja nepieciešams, pievieno vēl ūdeni un sāli.
- Siļķi iztīra, sagriež mazos gabaliņos un pievieno gatavai zupai.
Salāti ar siļķi
SASTĀVDAĻAS:
1 siļķe
2 sālīti vai marinēti gurķi
4 kartupeļi
1 galda biete
1 burkāns
1 sīpols
2 olas
250 g krējuma
2 ēdamkarotes sinepju
sāls
pipari
PAGATAVOŠANA:
- Siļķi iztīra, novelk ādu, izņem asaku, sagriež gabaliņos.
- Burkānu, bieti, kartupeļus ar mizu sālsūdenī izvāra, atdzesē, nomizo, sagriež gabaliņos vai sarīvē.
- Sīpolu sasmalcina. Izvāra cieti olas. Gurķus sagriež gabaliņos.
- Visus sagrieztos produktus kārtām liek porciju trauciņos vai lielā kopīgā traukā. Virspusē kārto gabaliņos vai uz pusēm sagrieztas olas.
- Pārlej krējumu, kas sajaukts ar sinepēm, sāli un pipariem.
Papīrā cepta siļķe
SASTĀVDAĻAS:
4 mazsālītas siļķes
2 sīpoli
8 ēdamkarotes skābā krējuma
8 ķiploka daiviņas
svaigs timiāns
melnie pipari
PAGATAVOŠANA:
- Siļķēm izņem lielo asaku, tās pilda ar sakapātiem sīpoliem un ķiplokiem.
- Katrā siļķē ieliek divas ēdamkarotes skābā krējuma, pārkaisa ar kapātu timiānu un melnajiem pipariem.
- Cepampapīru iesmērē ar eļļu, tajā rūpīgi ietin siļķi.
- Cep 180 grādu temperatūrā apmēram 25 minūtes.
- Pasniedz ar kartupeļiem vai lapu salātiem.
Siļķu salāti degvīna mērcē
SASTĀVDAĻAS:
4 siļķu filejas
4 vārīti kartupeļi
1 vārīta biete
2 marinēti gurķi
1 baltais sīpols
buntīte svaigu diļļu
2 ēdamkarotes baltvīna etiķa
2 cieti vārītas olas
100 g 25% krējuma
80 ml degvīna
1 tējkarote sinepju
sāls
pipari
PAGATAVOŠANA:
- Siļķes fileju sagriež mazos gabaliņos. Kartupeļus, marinētus gurķus, bieti un nomizoto sīpolu arī sagriež gabaliņos. Dilles noskalo, nosusina un sīki sakapā.
- Etiķi sakuļ ar skābo krējumu, degvīnu, sinepēm, dillēm, sāli un pipariem.
- Mērci iemaisa sagrieztos dārzeņos, pievieno siļķi.
- Salātus pārklāj ar vāku vai foliju un uz 2 stundām liek ledusskapī, lai ievelkas.
- Olas noloba, sagriež četrās daļās. Salātus kārto uz šķīvja, rotā ar olu un dillēm.
Pildīti kartupeļi
SASTĀVDAĻAS:
8 kartupeļi
pieņi un ikri no 4 siļķēm
1 sīpols
1 ola
1 ēdamkarote krējuma
50 g siera
pipari
PAGATAVOŠANA:
- Kartupeļus ar mizu vāra gandrīz gatavus, nokāš, pārgriež uz pusēm un ar karoti izdobj, atstājot pabiezas malas.
- Siļķu pieņus un ikrus sakapā, sajauc ar sasmalcinātu sīpolu, krējumu, olu, no kartupeļiem izņemto mīkstumu, pipariem, ja vajag - pēc garšas pievieno sāli.
- Masu liek izdobtajos kartupeļos, pārkaisa ar sarīvētu sieru.
- Pildītos kartupeļus liek ietaukotā veidnē, sakarsētā cepeškrāsnī cep vidējā siltumā, līdz siers izkusis un zeltains.
- Pasniedz ar salātiem.
Kartupeļu un siļķes sacepums
SASTĀVDAĻAS:
1 siļķe
8 ar mizu vārīti kartupeļi
2 sīpoli
3 ēdamkarotes eļļas
1 glāze krējuma
rīvmaize
sāls
pipari
PAGATAVOŠANA:
- Kartupeļus nomizo, sagriež šķēlēs. Sīpolus sagriež un eļļā apcep.
- Ietaukotā veidnē liek pusi no sagriezto kartupeļu daudzuma, virsū - iztīrītu, gabaliņos sagrieztu siļķi, tai virsū - apceptus sīpolus. Pārlej pusi krējuma, virsū liek pārējos kartupeļus, atkal - krējumu. Visu pārkaisa ar rīvmaizi.
- Liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep, līdz sacepuma virspuse zeltaina.
Vinegrets ar olu un siļķi
SASTĀVDAĻAS:
400 g marinētu siļķu
4 bietes
2 kartupeļi
2 burkāni
200 g skābētu kāpostu
3 ēdamkarotes olīveļļas
zaļumi
1 sīpols
3 olas
sāls
citronpipari
PAGATAVOŠANA:
- Novāra bietes, kartupeļus un burkānus. Cieti novāra olas.
- Novārītos dārzeņus nomizo un sagriež kubiņos. Smalki sagriež sīpolu un skābētos kāpostus. Sagriež siļķes fileju, sarīvē olas un sakapā zaļumus.
- Salātus kārto porciju traukos, visas sastāvdaļas liekot kārtām.
- Pārlej olīveļļu, uzkaisa sāli un citronpiparus.
Siļķe marinādē
SASTĀVDAĻAS:
siļķe
sīpoli
eļļa
cukurs
etiķa esence
smaržīgie pipari
PAGATAVOŠANA:
- Siļķi notīra, atbrīvo no asakām, sagriež gabaliņos, pievieno labi daudz ripiņās sagrieztu sīpolu un pārlej ar eļļu, ļauj ievilkties 30 minūtes.
- Verdošā ūdenī iemaisa cukuru un etiķa esenci (uz 1 litru ūdens - 3 tējkarotes esences, 4-5 ēdamkarotes cukura).
- Siļķei pievieno 10 smaržīgo piparus, pārlej ar karsto marinādi un uzliek slogu (tur, līdz marināde atdziest).
Pildīts liellopa gaļas cepetis
SASTĀVDAĻAS:
1,5 kg liellopa ciskas vai filejas gabala
sāls
garšvielas
sēņu pildījumam: 400 g baraviku
1 sīpols
50 g sviesta
1 ola
siļķu pildījumam: 200 g siļķu
50 g skābā krējuma
1 sīpols
1 ola
30 g rīvmaizes
PAGATAVOŠANA:
- Gaļu izdauza, ierīvē ar sāli, liek ietaukotā pannā un 220 grādu temperatūrā cep cepeškrāsnī aptuveni ½ stundu. Gaļu sagriež 1,5 cm biezās šķēlēs tā, lai apakšā šķēles turas kopā.
- Pagatavo sēņu pildījumu: baravikas sagriež garenos gabaliņos, kopā ar sīki sasmalcinātu sīpolu sviestā apcep, atdzesē, pievieno olu, sāli un samaisa.
- Pagatavo siļķu pildījumu: siļķi 2-3 stundas mērcē aukstā ūdenī, notīra, sīki sasmalcina vai izmaļ gaļas mašīnā, pievieno izkausētu sviestu vai skābu krējumu, olu, sīki sagrieztu sīpolu, rīvmaizi un izmaisa.
- Katras gaļas šķēles starpā liek sēņu un siļķu pildījumu, šķēles saspiež kopā un visu gaļas gabalu nofiksē, pārsienot ar pārtikas auklu.
- Pannu ar gaļu atkal liek cepeškrāsnī, nedaudz samazina temperatūru un turpina cepšanu, ik pa laikam cepeti apslakot ar šķidrumu, kas izdalās cepšanas laikā - tā, līdz cepetis gatavs. Cepetim noņem auklu, iegrieztās šķēles pārgriež līdz galam.
Foršmaks
Ļoti sena, taču līdz pat mūsdienām populāra ebreju nacionālās virtuves recepte. Katra sevi cienoša saimniece, kuras kulināro sasniegumu zelta fondā ir šī recepte, apgalvos, ka tieši viņas gatavotais foršmaks ir īstais, un nebūs melots, jo - cik saimnieču, tik recepšu, un visas pareizas!
SASTĀVDAĻAS:
2 treknas sālītas siļķes
1 skābs ābols
1 sīpols
dažas ķiploka daiviņas
1 vārīta ola
pāris baltmaizes šķēles
50 ml saulespuķu eļļas
300 ml stipras melnās tējas
100 ml piena
½ tējkarotes mārrutku
1 ēdamkarote etiķa
dilles
pētersīļi
sāls
pipari
PAGATAVOŠANA:
- Siļķes iztīra, novelk ādu, liek traukā un aplej ar stipru tējas novārījumu - pāris stundas ļauj izmirkt.
- Siļķēm izņem lielo asaku, izvelk visas sīkās asakas. Filejas sagriež gabaliņos.
- Baltmaizes šķēles izmērcē pienā.
- Siļķu gabaliņus, baltmaizi, nomizotu un šķēlēs sagrieztu ābolu, sīpolu, ķiploku gaļas mašīnā samaļ.
- Olas baltumu smalki sakapā un pievieno siļķu masai. Vārīto olas dzeltenumu saberž ar etiķi un mārrutkiem un arī pievieno siļķu masai.
- Samaltajiem produktiem pievieno eļļu (vai sviestu), sāli, garšvielas, sasmalcinātus zaļumus un labi izmaisa, līdz veidojas pastētei līdzīga masa. Ja vēlas nedaudz skābenāku garšu, pievieno nedaudz citrona sulas.
- Foršmaks labi garšo kopā ar vārītiem kartupeļiem, biezpienu un krējumu, to var pasniegt kā uzkodu kopā ar siltu maizi.
Siļķu salāti ar svaigu gurķi
SASTĀVDAĻAS:
1 ābols
2 olas
1 svaigs gurķis
1 sarkanais sīpols
100 g marinētu siļķu
200 g skābā krējuma
saišķītis diļļu
sinepes
sāls
pipari
PAGATAVOŠANA:
- Novāra olas. Nelielos kubiciņos sagriež siļķi, gurķi, ābolu. Sasmalcina sīpolu un dilles.
- Sasmalcina olas. Visas sastāvdaļas samaisa, pēc garšas pievieno sāli un piparus. Salātus uz stundu novieto ledusskapī, lai ievelkas garša. Pirms pasniegšanas pievieno krējumu (vai vieglu majonēzi), samaisa.
- Pasniedz uz rupjmaizes, ar grauzdiņiem vai vārītiem kartupeļiem.
Marinētu siļķu rolmopši
SASTĀVDAĻAS:
mazsālītas siļķes
marinādei: 1 l ūdens
1-2 sīpoli
3-4 melnie pipari
3-4 smaržīgie pipari
1 ēdamkarote sāls
2 ēdamkarotes cukura
3 ēdamkarotes etiķa esences
krustnagliņas
lauru lapas
PAGATAVOŠANA:
- Mazsālītas siļķes iztīra, tām novelk ādu, izņem asakas un sadala filejās.
- Gatavo marinādi: vārošā ūdenī liek sāli, cukuru, garšvielas, pievieno sagrieztus sīpolus, mazliet pavāra (ne ilgi - līdz sīpoli zaudē kraukšķīgumu). Beigās marinādei pielej etiķa esenci.
- Siļķu filejas satin veltnītī, sasprauž ar krustnagliņu (vidū var ietīt mazu pipargurķīti, olīvu, citrona šķēlīti, vārītas bietes gabaliņu, bet var arī nelikt neko).
- Veltnīšus kārto traukā, pārlej ar atdzesētu marinādi tā, lai tie marinādē būtu pilnībā, atstāj uz diennakti, lai ievelkas.
- Pasniedz kopā ar vārītiem kartupeļiem, biezpienu, krējumu.