PRAKTISKI: Kā at­mest smē­ķē­ša­nu un iz­vai­rī­ties no sva­ra pie­au­gu­ma

© F64

At­me­tot smē­ķē­ša­nu, uz­la­bo­jas paš­sa­jū­ta, ro­das vai­rāk ener­ģi­jas, ta­ču pa­stāv risks ie­dzī­vo­ties lie­kos sva­ra ki­lo­gra­mos. Or­ga­nisms, pie­ra­di­nāts pie ni­ko­tī­na un pēk­šņi to vairs ne­sa­ņe­mot, ap­mie­ri­nā­ju­mu mek­lē ci­ta vei­da at­ka­rī­bā – ne­gau­sī­gā ēša­nā.

Dau­dzi smē­ķē­tā­ji, mē­ģi­not at­mest sa­vu ne­ti­ku­mu, bie­ži mie­ri­nā­ju­mu rod pā­rāk bie­žā ēša­nā, kā dēļ vei­do­jas sva­ra pie­au­gums. Lai no lie­ka­jiem ki­lo­gra­miem at­brī­vo­tos, ne viens vien at­sāk smē­ķēt, pēc tam kū­pi­nā­ša­nu at­kal mē­ģi­na pār­traukt, no jaun­a pie­ņe­mas sva­rā, at­sāk pī­pēt - sprie­dzes un stre­sa pār­pilns ap­bur­tais loks.

Ko da­rīt?

Ja reiz ir no­brie­du­si ap­ņem­ša­nās pie­likt trek­nu pun­ktu sa­vai smē­ķē­ša­nas at­ka­rī­bai, jā­sa­prot, ka vie­nā acu­mir­klī un bez cī­ņas pa­šam ar se­vi ne­kas ne­no­tiks. Jā­zi­na - tā vie­tā, lai ņem­tu kār­tē­jo ci­ga­re­ti, no­teik­ti bie­žāk gri­bē­sies vi­ri­nāt le­dus­skap­ja dur­vis. Psiho­lo­ģis­ki kā­re pēc kaut kā sal­da vien­kār­ši ne­at­stā­sies, un tai pre­to­ties būs ļo­ti, ļo­ti grū­ti. Vi­su lai­ku ar ļuļ­ķē­ša­nu no­dar­bi­nā­ta­jai mu­tei jo­pro­jām va­ja­dzēs dar­bu, un tā būs ga­ta­va bez mi­tas kus­tē­ties.

Pār­trau­cot smē­ķē­ša­nu, kat­ru ne­dē­ļu va­ja­dzē­tu no­svēr­ties un se­kot sa­vām sva­ra iz­mai­ņām, ne­vis gai­dīt brī­di, kad vis­as ska­pī eso­šās drē­bes kļūst par šau­ru. Ja ir mēr­ķis at­mest smē­ķē­ša­nu, bū­tis­ki sa­gla­bāt jau eso­šo sva­ru, bet nav jā­mē­ģi­na no­tie­vēt. Pie­vēr­šot pa­stip­ri­nā­tu uz­ma­nī­bu sva­ram vien, pats gal­ve­nais - smē­ķē­ša­nas at­me­ša­na zau­dē sa­vu ak­tu­ali­tā­ti. Ta­ču smē­ķē­ša­nas at­me­ša­nai ti­kai ar uz­tu­ra mai­ņu vien ne­pie­tiks. No­teik­ti jā­būt gri­bas­spē­kam un pa­tie­sai vēl­mei at­brī­vo­ties no šā kai­tī­gā ie­ra­du­ma.

Kā smē­ķē­ša­na ie­tek­mē ķer­me­ņa sva­ru?

  • Smē­ķē­ša­nas pro­cess sa­de­dzi­na ka­lo­ri­jas, un ak­tīvs smē­ķē­tājs vie­nā die­nā ar dū­ma pa­lī­dzī­bu sa­de­dzi­na ap­mē­ram 200 ka­lo­ri­jas.
  • Smē­ķē­ša­na pa­āt­ri­na viel­mai­ņu jeb ener­ģi­jas pa­tē­ri­ņu.
  • Pēc smē­ķē­ša­nas pār­trauk­ša­nas or­ga­nisms sāk dar­bo­ties efek­tī­vāk, ta­ču viel­mai­ņa pa­lē­ni­nās, uz­ņem­tā pār­ti­ka pār­strā­dā­jas lē­nāk un or­ga­nis­mā pie­aug in­su­lī­na dau­dzums, kas ļauj sa­ra­žot vai­rāk cu­ku­ra ener­ģi­jai.
  • Mē­rens sva­ra pie­au­gums (2-5 kg) smē­ķē­ša­nas at­me­ša­nas lai­kā ir pa­ras­ta pa­rā­dī­ba, ta­ču no šiem lie­ka­jiem ki­lo­gra­miem var iz­vai­rī­ties, ie­vē­ro­jot da­žus vien­kār­šus, bet efek­tī­vus pa­sā­ku­mus: tās 200 ka­lo­ri­jas, ko kat­ru die­nu sa­de­dzi­nā­ja ci­ga­re­te, var pa­tē­rēt, ik die­nu 45 mi­nū­tes ātr­i so­ļo­jot, 30 mi­nū­tes pel­dot vai par 200 ka­lo­ri­jām sa­ma­zi­not die­nā ap­ēs­tās pār­ti­kas dau­dzu­mu.

Cik tas ir - 200 ka­lo­ri­jas?

  • 2 lit­ri alus (220 ka­lo­ri­jas)
  • 4 šo­ko­lā­des ce­pu­mi (213 ka­lo­ri­jas)
  • 2 va­fe­les (240 ka­lo­ri­jas)
  • 20 vi­dē­ja lie­lu­ma kar­tu­pe­ļu čip­si (220 ka­lo­ri­jas)
  • 2 tēj­ka­ro­tes svies­ta (200 ka­lo­ri­jas)
  • 50 gra­mi Če­da­ras sie­ra (220 ka­lo­ri­jas)
  • vie­na smalk­mai­zī­te vai hot­dogs (250 ka­lo­ri­jas)
  • pus­e šķīv­ja ar ma­ka­ro­niem un sie­ru (205 ka­lo­ri­jas)

Lai ie­spē­ja­mās pie­ņem­ša­nās sva­rā ne­bū­tu

  • Jā­at­rod vie­ta fi­zis­kām ak­ti­vi­tā­tēm - mē­re­ni in­ten­sīvs ik­die­nas tre­niņš ma­zi­na sprie­dzi un stre­su, no­vērš uz­mā­cī­gas do­mas par smē­ķē­ša­nu. Jeb­ku­ra fi­zis­ka slo­dze pa­āt­ri­na viel­mai­ņu un de­dzi­na ka­lo­ri­jas, bet spor­tis­ko ak­ti­vi­tā­šu lai­kā sma­dze­nēs iz­strā­dā­tais en­dor­fīns vei­ci­na lie­lis­ku paš­sa­jū­tu.
  • Jā­ēd ve­se­lī­ga pār­ti­ka - jā­se­ko, ko ēd, cik daudz un kā­pēc. Jā­ēd ti­kai ēdien­rei­zēs.
  • Ja ro­das ne­pār­va­ra­ma vēl­me starp ēdien­rei­zēm kaut ko uz­grauzt, la­bāk iz­vē­lē­ties ne­vis kar­tu­pe­ļu čip­sus vai ci­tus naš­ķus, bet bez­tau­ku ce­pu­mus, svai­gus bur­kā­nus, kā­ļus vai se­le­ri­ju kā­tus.
  • Pa ro­kai jā­tur ve­se­lī­gas uz­ko­das: ba­nā­ni, apel­sī­ni, ābo­li, ķir­bju vai sau­les­pu­ķu sēk­las - al­ter­na­tī­va šo­ko­lā­dei un ci­tiem sal­du­miem.
  • Jā­iz­vai­rās no ka­lo­ri­jām ba­gā­tiem un sal­diem at­spir­dzi­no­šiem dzē­rie­niem - to vie­tā vis­la­bāk dzert ūde­ni, kas no or­ga­nis­ma pa­lī­dzēs iz­va­dīt smē­ķē­ša­nas lai­kā sa­krā­ju­šos tok­sī­nus.
  • Ja ne­iz­tu­ra­mi kā­ro­jas ap­ēst kā­du kon­fek­ti, tās vie­tā la­bāk iz­vē­lē­ties piln­grau­du mai­zes šķē­li ar me­du vai ie­vā­rī­ju­mu.
  • At­me­tot smē­ķē­ša­nu, ar lai­ku at­grie­žas smar­žas un gar­šas sa­jū­tas, ro­das pa­stip­ri­nāts kār­di­nā­jums ēst sā­ļus, ogļ­hid­rā­tiem un tau­kiem ba­gā­tus pro­duk­tus, ta­ču la­bāk ir iz­vē­lē­ties piln­grau­du mai­zi, aug­ļus un dār­ze­ņus.

Dār­ze­ņi un piens - pir­ma­jā vie­tā

ASV uz­tu­ra zi­nāt­nie­ku pē­tī­ju­mi pie­rā­dī­ju­ši, ka ka­fi­ja, ga­ļa un al­ko­ho­lis­kie dzē­rie­ni ci­ga­re­šu at­ka­rī­ga­jiem gar­šo la­bāk, sa­vu­kārt aug­ļi, dār­ze­ņi un pie­na pro­duk­ti ni­ko­tī­na gar­šai mu­tē liek būt vien­kār­ši bries­mī­gai, tā­pēc smē­ķē­ša­nas at­me­tē­jiem uz­tu­rā jā­lie­to ma­zāk ga­ļas, vai­rāk dār­ze­ņu un aug­ļu, bet ka­fi­jas vie­tā la­bāk iz­vē­lē­ties glā­zi pie­na vai maz­ka­lo­ri­ju jo­gur­tu. Jā­lie­to daudz ūdens un da­žā­das zā­ļu tē­jas.

Ājur­vē­das me­di­cī­nai In­di­jā ir se­na vēs­tu­re: cī­ņā ar opi­ja at­ka­rī­bu tā ie­sa­ka uz­tu­rā lie­tot auzu mil­tus un auzu kli­jas. Pē­tī­ju­mi Sko­ti­jā sa­vu­kārt lie­ci­na, ka spē­ja ma­zi­nāt kā­ri pēc ni­ko­tī­na ir auzu eks­trak­tam. At­klāts, ka pro­duk­ti ar augs­tu sār­mai­nī­bu pa­il­dzi­na ni­ko­tī­na cir­ku­lē­ša­nu asi­nīs, līdz ar to il­gā­ku lai­ku ir sa­ma­zi­nā­ta vēl­me pēc nā­ka­mās ni­ko­tī­na de­vas. Pro­duk­ti ar augs­tu sār­mai­nī­bas pa­kā­pi ir ro­zī­nes, vī­ģes, spi­nā­ti, piln­grau­du mai­ze, ma­ka­ro­ni, brū­nie rī­si, man­de­les, kā arī kar­tu­pe­ļi un ku­ku­rū­za - pro­duk­ti ar augs­tu cie­tes lī­me­ni.