PRAKTISKI: Kā at­mest smē­ķē­ša­nu un iz­vai­rī­ties no sva­ra pie­au­gu­ma

© F64

At­me­tot smē­ķē­ša­nu, uz­la­bo­jas paš­sa­jū­ta, ro­das vai­rāk ener­ģi­jas, ta­ču pa­stāv risks ie­dzī­vo­ties lie­kos sva­ra ki­lo­gra­mos. Or­ga­nisms, pie­ra­di­nāts pie ni­ko­tī­na un pēk­šņi to vairs ne­sa­ņe­mot, ap­mie­ri­nā­ju­mu mek­lē ci­ta vei­da at­ka­rī­bā – ne­gau­sī­gā ēša­nā.

Dau­dzi smē­ķē­tā­ji, mē­ģi­not at­mest sa­vu ne­ti­ku­mu, bie­ži mie­ri­nā­ju­mu rod pā­rāk bie­žā ēša­nā, kā dēļ vei­do­jas sva­ra pie­au­gums. Lai no lie­ka­jiem ki­lo­gra­miem at­brī­vo­tos, ne viens vien at­sāk smē­ķēt, pēc tam kū­pi­nā­ša­nu at­kal mē­ģi­na pār­traukt, no jaun­a pie­ņe­mas sva­rā, at­sāk pī­pēt - sprie­dzes un stre­sa pār­pilns ap­bur­tais loks.

Ko da­rīt?

Ja reiz ir no­brie­du­si ap­ņem­ša­nās pie­likt trek­nu pun­ktu sa­vai smē­ķē­ša­nas at­ka­rī­bai, jā­sa­prot, ka vie­nā acu­mir­klī un bez cī­ņas pa­šam ar se­vi ne­kas ne­no­tiks. Jā­zi­na - tā vie­tā, lai ņem­tu kār­tē­jo ci­ga­re­ti, no­teik­ti bie­žāk gri­bē­sies vi­ri­nāt le­dus­skap­ja dur­vis. Psiho­lo­ģis­ki kā­re pēc kaut kā sal­da vien­kār­ši ne­at­stā­sies, un tai pre­to­ties būs ļo­ti, ļo­ti grū­ti. Vi­su lai­ku ar ļuļ­ķē­ša­nu no­dar­bi­nā­ta­jai mu­tei jo­pro­jām va­ja­dzēs dar­bu, un tā būs ga­ta­va bez mi­tas kus­tē­ties.

Pār­trau­cot smē­ķē­ša­nu, kat­ru ne­dē­ļu va­ja­dzē­tu no­svēr­ties un se­kot sa­vām sva­ra iz­mai­ņām, ne­vis gai­dīt brī­di, kad vis­as ska­pī eso­šās drē­bes kļūst par šau­ru. Ja ir mēr­ķis at­mest smē­ķē­ša­nu, bū­tis­ki sa­gla­bāt jau eso­šo sva­ru, bet nav jā­mē­ģi­na no­tie­vēt. Pie­vēr­šot pa­stip­ri­nā­tu uz­ma­nī­bu sva­ram vien, pats gal­ve­nais - smē­ķē­ša­nas at­me­ša­na zau­dē sa­vu ak­tu­ali­tā­ti. Ta­ču smē­ķē­ša­nas at­me­ša­nai ti­kai ar uz­tu­ra mai­ņu vien ne­pie­tiks. No­teik­ti jā­būt gri­bas­spē­kam un pa­tie­sai vēl­mei at­brī­vo­ties no šā kai­tī­gā ie­ra­du­ma.

Kā smē­ķē­ša­na ie­tek­mē ķer­me­ņa sva­ru?

  • Smē­ķē­ša­nas pro­cess sa­de­dzi­na ka­lo­ri­jas, un ak­tīvs smē­ķē­tājs vie­nā die­nā ar dū­ma pa­lī­dzī­bu sa­de­dzi­na ap­mē­ram 200 ka­lo­ri­jas.
  • Smē­ķē­ša­na pa­āt­ri­na viel­mai­ņu jeb ener­ģi­jas pa­tē­ri­ņu.
  • Pēc smē­ķē­ša­nas pār­trauk­ša­nas or­ga­nisms sāk dar­bo­ties efek­tī­vāk, ta­ču viel­mai­ņa pa­lē­ni­nās, uz­ņem­tā pār­ti­ka pār­strā­dā­jas lē­nāk un or­ga­nis­mā pie­aug in­su­lī­na dau­dzums, kas ļauj sa­ra­žot vai­rāk cu­ku­ra ener­ģi­jai.
  • Mē­rens sva­ra pie­au­gums (2-5 kg) smē­ķē­ša­nas at­me­ša­nas lai­kā ir pa­ras­ta pa­rā­dī­ba, ta­ču no šiem lie­ka­jiem ki­lo­gra­miem var iz­vai­rī­ties, ie­vē­ro­jot da­žus vien­kār­šus, bet efek­tī­vus pa­sā­ku­mus: tās 200 ka­lo­ri­jas, ko kat­ru die­nu sa­de­dzi­nā­ja ci­ga­re­te, var pa­tē­rēt, ik die­nu 45 mi­nū­tes ātr­i so­ļo­jot, 30 mi­nū­tes pel­dot vai par 200 ka­lo­ri­jām sa­ma­zi­not die­nā ap­ēs­tās pār­ti­kas dau­dzu­mu.

Cik tas ir - 200 ka­lo­ri­jas?

  • 2 lit­ri alus (220 ka­lo­ri­jas)
  • 4 šo­ko­lā­des ce­pu­mi (213 ka­lo­ri­jas)
  • 2 va­fe­les (240 ka­lo­ri­jas)
  • 20 vi­dē­ja lie­lu­ma kar­tu­pe­ļu čip­si (220 ka­lo­ri­jas)
  • 2 tēj­ka­ro­tes svies­ta (200 ka­lo­ri­jas)
  • 50 gra­mi Če­da­ras sie­ra (220 ka­lo­ri­jas)
  • vie­na smalk­mai­zī­te vai hot­dogs (250 ka­lo­ri­jas)
  • pus­e šķīv­ja ar ma­ka­ro­niem un sie­ru (205 ka­lo­ri­jas)

Lai ie­spē­ja­mās pie­ņem­ša­nās sva­rā ne­bū­tu

  • Jā­at­rod vie­ta fi­zis­kām ak­ti­vi­tā­tēm - mē­re­ni in­ten­sīvs ik­die­nas tre­niņš ma­zi­na sprie­dzi un stre­su, no­vērš uz­mā­cī­gas do­mas par smē­ķē­ša­nu. Jeb­ku­ra fi­zis­ka slo­dze pa­āt­ri­na viel­mai­ņu un de­dzi­na ka­lo­ri­jas, bet spor­tis­ko ak­ti­vi­tā­šu lai­kā sma­dze­nēs iz­strā­dā­tais en­dor­fīns vei­ci­na lie­lis­ku paš­sa­jū­tu.
  • Jā­ēd ve­se­lī­ga pār­ti­ka - jā­se­ko, ko ēd, cik daudz un kā­pēc. Jā­ēd ti­kai ēdien­rei­zēs.
  • Ja ro­das ne­pār­va­ra­ma vēl­me starp ēdien­rei­zēm kaut ko uz­grauzt, la­bāk iz­vē­lē­ties ne­vis kar­tu­pe­ļu čip­sus vai ci­tus naš­ķus, bet bez­tau­ku ce­pu­mus, svai­gus bur­kā­nus, kā­ļus vai se­le­ri­ju kā­tus.
  • Pa ro­kai jā­tur ve­se­lī­gas uz­ko­das: ba­nā­ni, apel­sī­ni, ābo­li, ķir­bju vai sau­les­pu­ķu sēk­las - al­ter­na­tī­va šo­ko­lā­dei un ci­tiem sal­du­miem.
  • Jā­iz­vai­rās no ka­lo­ri­jām ba­gā­tiem un sal­diem at­spir­dzi­no­šiem dzē­rie­niem - to vie­tā vis­la­bāk dzert ūde­ni, kas no or­ga­nis­ma pa­lī­dzēs iz­va­dīt smē­ķē­ša­nas lai­kā sa­krā­ju­šos tok­sī­nus.
  • Ja ne­iz­tu­ra­mi kā­ro­jas ap­ēst kā­du kon­fek­ti, tās vie­tā la­bāk iz­vē­lē­ties piln­grau­du mai­zes šķē­li ar me­du vai ie­vā­rī­ju­mu.
  • At­me­tot smē­ķē­ša­nu, ar lai­ku at­grie­žas smar­žas un gar­šas sa­jū­tas, ro­das pa­stip­ri­nāts kār­di­nā­jums ēst sā­ļus, ogļ­hid­rā­tiem un tau­kiem ba­gā­tus pro­duk­tus, ta­ču la­bāk ir iz­vē­lē­ties piln­grau­du mai­zi, aug­ļus un dār­ze­ņus.

Dār­ze­ņi un piens - pir­ma­jā vie­tā

ASV uz­tu­ra zi­nāt­nie­ku pē­tī­ju­mi pie­rā­dī­ju­ši, ka ka­fi­ja, ga­ļa un al­ko­ho­lis­kie dzē­rie­ni ci­ga­re­šu at­ka­rī­ga­jiem gar­šo la­bāk, sa­vu­kārt aug­ļi, dār­ze­ņi un pie­na pro­duk­ti ni­ko­tī­na gar­šai mu­tē liek būt vien­kār­ši bries­mī­gai, tā­pēc smē­ķē­ša­nas at­me­tē­jiem uz­tu­rā jā­lie­to ma­zāk ga­ļas, vai­rāk dār­ze­ņu un aug­ļu, bet ka­fi­jas vie­tā la­bāk iz­vē­lē­ties glā­zi pie­na vai maz­ka­lo­ri­ju jo­gur­tu. Jā­lie­to daudz ūdens un da­žā­das zā­ļu tē­jas.

Ājur­vē­das me­di­cī­nai In­di­jā ir se­na vēs­tu­re: cī­ņā ar opi­ja at­ka­rī­bu tā ie­sa­ka uz­tu­rā lie­tot auzu mil­tus un auzu kli­jas. Pē­tī­ju­mi Sko­ti­jā sa­vu­kārt lie­ci­na, ka spē­ja ma­zi­nāt kā­ri pēc ni­ko­tī­na ir auzu eks­trak­tam. At­klāts, ka pro­duk­ti ar augs­tu sār­mai­nī­bu pa­il­dzi­na ni­ko­tī­na cir­ku­lē­ša­nu asi­nīs, līdz ar to il­gā­ku lai­ku ir sa­ma­zi­nā­ta vēl­me pēc nā­ka­mās ni­ko­tī­na de­vas. Pro­duk­ti ar augs­tu sār­mai­nī­bas pa­kā­pi ir ro­zī­nes, vī­ģes, spi­nā­ti, piln­grau­du mai­ze, ma­ka­ro­ni, brū­nie rī­si, man­de­les, kā arī kar­tu­pe­ļi un ku­ku­rū­za - pro­duk­ti ar augs­tu cie­tes lī­me­ni.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais