Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

PALĪGLĪDZEKLIS novājēšanā - nedestilēts ābolu etiķis

© Ilustratīva bilde

Nu jau pat tiem, kam ļoti patīk ziema, ir jārēķinās ar pavasara tuvošanos. Dienas kļūst garākas, laiks – siltāks, un pavisam drīz apjomīgās ziemas drēbes varēs nomainīt ar daudz plānāku kārtu. Daudziem varētu būt arī īstais laiks sākt domāt par slaidas formas atgūšanu.

Variantu ir daudz - sporta zāles apmeklēšana, garas pastaigas, aptieku produkcijas izmantošana, diētas...

Viens no ļoti populāriem tautas līdzekļiem, kas izsenis tiek lietots kā labs palīglīdzeklis novājēšanā, ir nedestilēts ābolu etiķis - dabisks, attīrošs un dziedējošs, kas vienlaikus palīdz arī cīņā pret vīrusiem un mikrobiem. Tomēr der zināt, ka ābolu etiķi ārsti neiesaka tiem, kas sirgst ar pankreatītu, aizkuņģa dziedzera patoloģijām, cirozi, kuņģa čūlu un gastrītu. Vēl svarīgi ir nepārsniegt devas.

Kāpēc ābolu etiķis ir tik iedarbīgs? Sava sastāva dēļ. Tajā ir daudz kalcija, dzelzs, kālija, selēna, cinka, aminoskābju, fosfors, vitamīni E, C, A, B, ļoti daudz fermentu. Aminoskābes ir svarīgas daudzu svarīgu procesu nodrošināšanā, ieskaitot vielmaiņu. Kalcijs ir kaulaudu galvenā sastāvdaļa, dzelzs samazina anēmijas risku, savukārt magnijam ir pretiekaisumu un pretalerģiju raksturs, tas aizsargā organismu no infekcijām, palīdz samazināt apetīti un regulēt kuņģa - zarnu traktu.

Ābolu etiķi var dažādi izmantot arī kosmetoloģijā, medicīnā, stomatoloģijā, dietoloģijā un, protams, arī mājsaimniecībā.

***

Liekais svars

Daudzi dietologi iesaka ik dienu izdzert ne mazāk kā divas glāzes ūdens, kam pievienota pustējkarote medus un viena ēdamkarote ābolu etiķa. Lai vājēšana būtu intensīvāka, medu nevajadzētu pievienot. Jāatceras, ka pirmā glāze jādzer no rīta tukšā dūšā, bet otra - pirms gulētiešanas.

***

Ādas kopšanā

Izmanto, jo lieliski normalizē ādas pH līmeni. Ideāls līdzeklis losjoniem, maskām un pīlingam. Ābolu etiķis sekmē grumbu izlīdzināšanu, ādas atjaunošanos.

Jo īpaši labi izmantot taukainas ādas īpašniekiem. Lai pagatavotu šo losjonu, sajauc ābolu etiķi ar ūdeni (1:6), pievieno nedaudz kaltētu kumelīšu ziedu, uz nedēļu ievieto ledusskapī. Ar iegūto losjonu katru vakaru tīra sejas ādu, ar tā palīdzību var uzvarēt cīņā ar pinnēm.

Atjaunojošas maskas recepte: sarīvēts gurķis, olas dzeltenums, olīveļļa (3 ēdamkarotes) un ābolu etiķis (1 tējkarote).

***

Matiem

Dabisks nefiltrēts ābolu etiķis ir lielisks palīgs cīņā ar blaugznām, ar to ierīvē galvas ādu, aptin ar dvieli, patur desmit minūšu, pēc tam mazgā matus kā ierasts. Efektu var redzēt pēc trim piecām procedūrām.

Vēl viens variants - litram ūdens pievieno ēdamkaroti ābolu etiķa, skalo matus pēc mazgāšanas. Tā mati iegūst vizuālu apjomu un spīdumu.

Ja ir problēmas ar matu izkrišanu, var pamēģināt sajaukt ūdeni ar ābolu etiķi (1:1). Lieto, ķemmējot matus.