VIRTUVĒ: Kokosriekstu piens

Ceptu burkānu zupa ar kokosriekstu pienu © Leonīds Gusevs

Taizemiešu virtuvē kokosriekstu piens ir neatņemama ēdienu sastāvdaļa. To pievieno zupām, sautējumiem, desertiem.

Ceptu burkānu zupa ar kokosriekstu pienu

SASTĀVDAĻAS:

• 1 kg burkānu

• 3 ķiploka daiviņas

• 1-2 sīpoli

• 1 l dārzeņu buljona

• 1 l ūdens

• 200 ml kokospiena

• 2 ēdamkarotes sviesta

• jūras sāls

• pipari

PAGATAVOŠANA: cepeškrāsnī izcep gabalos sagrieztus burkānus un ķiploka daiviņas, pārkaisa ar jūras sāli, pipariem. Katliņā sviestā apcep sīpolus. Tiem pievieno burkānus, ūdeni un buljonu, ja nepieciešams - arī sāli un 5 minūtes pavāra. Pievieno kokosriekstu pienu un sablenderē. Pasniedz ar krējumu un dīgstiem.

***

Der zināt

• Par pienu to sauc tikai baltās krāsas dēļ - kokosriekstu piens tiek gatavots no kokospalmu augļu mīkstuma, nevis no šķidruma, kas atrodas kokosriekstā.

• Kokosriekstu pienu veikalos var nopirkt kartona kārbās vai skārda bundžās.

• Pirms lietošanas kokosriekstu piens pamatīgi jāsakrata, jo tas, ilgstoši glabājot, noslāņojas.

*

Rīsi ar augļu un kokospiena salātiem

SASTĀVDAĻAS:

• 200 ml piena

• 250 ml kokospiena

• 100 g rīsu

• 2 tējkarotes vaniļas cukura

• 2 ēdamkarotes cukura

• 200 g biezpiena

• 2 ēdamkarotes kokosriekstu skaidiņu

• 4 ēdamkarotes medus

• 500 g augļu un ogu pēc izvēles

• šķipsniņa sāls

PAGATAVOŠANA: pienu un kokospienu katliņā uzvāra, ieber rīsus, vaniļas cukuru un sāli, apmaisot aptuveni 10 minūšu vāra, katliņam uzliek vāku, noceļ no uguns un siltumā uzbriedina.

Atdzesētā biezputrā iemaisa biezpienu un cukuru. Masu sadala porciju trauciņos, pievieno sagrieztus augļus un ogas, pārber sausā pannā apgrauzdētas kokosriekstu skaidiņas, pārlej ar medu (vai sīrupu).

*

Dārzeņu zupa ar kokosriekstu pienu

SASTĀVDAĻAS:

• 100 g Briseles kāpostu

• 100 g burkānu

• 1 sarkanais sīpols

• 100 g konservētu vai novārītu turku zirņu

• 400 ml kokospiena

• 2 ēdamkarotes laima sulas

• 500 ml ūdens

• 1/2 tējkarotes kurkumas

• 1/2 tējkarotes malta ingvera

• 1/2 ēdamkarotes sāls

• 3 lauru lapas

• 3 ēdamkarotes eļļas

• sauja spinātu

PAGATAVOŠANA: katlā uzkarsē eļļu, ieber lauru lapas un viegli apcep, pievieno gabaliņos sagrieztus Briseles kāpostus, pēc maza brīža - ripiņās sagrieztus burkānus, vēl pēc brīža - sīpolus. Visu apcep. Pielej ūdeni, pagaida, līdz tas uzvārās un dārzeņi mīksti. Pielej kokospienu, pieber spinātus un visas pārējās garšvielas, vāra 1-2 minūtes.

Pasniedzot pievieno laima sulu. Ja vēlas intensīvāku, eksotiskāku garšu, zupai var pievienot nedaudz svaiga ingvera sulas.

*

Kokospienā vārīta auzu pārslu biezputra

SASTĀVDAĻAS:

• 6 ēdamkarotes auzu pārslu

• 150 ml kokospiena

• 150 ml ūdens

• ingvera sakne

• rīvēta laima miziņa

• kļavu sīrups

• banāns

PAGATAVOŠANA:katliņā lej kokosriekstu pienu un ūdeni, uzkarsē un pievieno auzu pārslas. Maisot vāra, līdz pārslas uzbriedušas. Pirms pasniegšanas biezputru var pārkaisīt ar smalki sakapātu ingveru, rīvētu laima miziņu un pārliet ar kļavu sīrupu. Ceļot galdā, papildina ar šķēlītēs sagrieztu banānu vai kādu citu augli.

*

Vistas gaļas un kokospiena bumbiņas

SASTĀVDAĻAS:

• 500 g vistas gaļas

• 200 ml kokospiena

• 4 ķiploka daiviņas, 1 mazs čili

• 1 ēdamkarote sojas mērces

• 30 g kaltētu dzērveņu, saišķītis koriandra, sāls, pipari

PAGATAVOŠANA: fileju rupji sakapā vai samaļ, ķiploka daiviņas un ingveru sarīvē vai sīki sakapā, arī čili, koriandra lapiņas un dzērvenes sakapā. Visas sastāvdaļas sajauc, pievieno kokospienu un sojas mērci, sāli, piparus un labi samīca. No masas veido gaļas bumbiņas un sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā cep 15-20 minūšu, līdz kļūst zeltaini brūnas (gaļas bumbiņas var pildīt arī ietaukotās keksu veidnītēs). Pirms pasniegšanas pārlej ar saldo čili mērci.

*

Kokospiena un baltās šokolādes panna cotta ar augļiem

SASTĀVDAĻAS:

• 150 ml kokosriekstu piena

• 350 ml saldā krējuma

• 130 g Dansukker želejas cukura

• 100 g baltās šokolādes

mērcei:1 glāze ogu

• sula no 1 laima

• 3 ēdamkarotes zeltainā cukura sīrupa

PAGATAVOŠANA: kokospienā un saldajā krējumā uz lēnas uguns maisot izkausē šokolādi. Pievieno želejas cukuru un uzvāra. Karstu lej porciju trauciņos un atstāj uz 15 minūtēm, lai sastingst. Ogas (svaigas vai saldētas un atlaidinātas) izberž caur sietu, pievieno izspiestu laima sulu un sīrupu. Pirms pasniegšanas pārlej desertam. Dekorē ar svaigām ogām vai augļu gabaliņiem pēc iespējām un izvēles.

*

Kokospiena un spinātu krēmzupa

SASTĀVDAĻAS:

• 500 g spinātu

• 2 nomizoti kartupeļi

• 1 purava baltā daļa

• 1 sīpols

• 1 ķiploka daiviņa

• 500 ml dārzeņu buljona

• 200 ml kokospiena

• 0,5 l saldā krējuma

• nedaudz baltvīna

• sāls, pipari

• muskatrieksts

PAGATAVOŠANA: katlā uzkarsē eļļu, pievieno sasmalcinātus sīpolus, ķiplokus un puravu. Sautē, līdz tie caurspīdīgi.

Pievieno kartupeļus, baltvīnu un spinātus, apmaisa. Pievieno buljonu, kokospienu un vāra, līdz kartupeļi mīksti.

Visu sablenderē, pēc garšas pievieno sāli, piparus un muskatriekstu.

Izkāš caur sietu un atkal lej katlā, pievieno saldo krējumu, uzsilda līdz pirmajam burbulim, bet nevāra. Pasniedz ar sieru vai grauzdiņiem.

*

Kokospiena zupa ar garnelēm

SASTĀVDAĻAS:

• 200 g saldētu, lobītu tīģergarneļu

• 1 sīpols, 2 ķiploka daiviņas,

• 1 mazs čili

• 2 tējkarotes karija

• 1 ēdamkarote miltu

• 400 ml kokospiena

• 1/2 litra dārzeņu buljona

• 1-2 ēdamkarotes citrona sulas

• gabaliņš svaiga ingvera

• koriandra zariņi

• olīveļļa, sāls, pipari

PAGATAVOŠANA: garneles atlaidina. Sīpolu, ķiploku, čili un ingveru sasmalcina. Nosusinātas garneles sakarsētā eļļā apgrozot pāris minūtes apcep, tad no eļļas izņem. Turpat eļļā liek sīpolu, ķiplokus un ingveru - apcep. Pievieno kariju un miltus, apgrauzdē. Pielej kokospienu un buljonu, iemaisa sasmalcināto čili un 10 minūšu lēni vāra. Pasniedzot pievieno sāli, piparus, citrona sulu un sasmalcinātas koriandra lapiņas.

*

Dārzeņu un kokospiena karijs

SASTĀVDAĻAS:

• 1 neliels ziedkāposts

• 1 sīpols, 2 burkāni

• 2 kartupeļi

• 1 tējkarote karija

• 200 ml kokospiena

• 200 g saldētu zirnīšu

• 1 glāze dārzeņu buljona

• sviests vai eļļa, sāls, cukurs, pipari

PAGATAVOŠANA: kartupeļus un burkānus notīra, sagriež gabalos, sīpolu sasmalcina, ziedkāpostu sadala rozetēs. Sakarsētā sviestā vai eļļā apcep sīpolu, pārkaisa ar kariju un pasautē. Pievieno kartupeļus un burkānus, nedaudz pasautē, pievieno sāli, piparus, šķipsniņu cukura. Pievieno buljonu un kokospienu, lēni vāra 10 minūšu. Pievieno ziedkāpostus, pēc 10 minūtēm - zirnīšus. Vāra vēl 10 minūšu, ja nepieciešams, vēl pievieno sāli un piparus.