BŪVNIECĪBA: Metāla konstrukcijas – no pamatiem līdz jumtam

IZTURĪGI. Tērauda jumtu segumam, fasādes apdares materiāliem, ūdens noteksistēmām un citiem papildelementiem ir vairākas priekšrocības, tostarp elementu izturība pret sniega un ledus iedarbību, kā arī pret koroziju un apkārtējās vides nelabvēlīgo iedarbību, ko nodrošina polimēru pārklājums © Toode

Metāla kā celtniecības materiāla izmantošana un popularitāte pēdējos gados ir krietni augusi.

To veicinājušas metāla materiālu tehniskās un vizuālās īpašības, kas, pateicoties mūsdienu plašajām iespējām, apvienotas ar jaunākajām būvniecības tehnoloģijām, tādējādi nodrošinot lietotājam izturīgu un ilgmūžīgu namu apdari no pamatiem līdz pat jumtam.

Raksturojot tērauda jumtu un sienu segumu tehniskos parametrus, svarīgi zināt, ka tiem ir augsta temperatūras izturība, līdz ar to jumtam un sienām nekaitēs straujās temperatūras svārstības. Tā konstrukcija ir pilnībā aizsargāta no nokrišņu iedarbības. Tāpat materiāls neabsorbē un neizdala mitrumu - tieši pateicoties tam, mūsdienīgā tērauda seguma kalpošanas kvalitāti nespēj ietekmēt svārstīgas temperatūras maiņas, kas raksturīgas Latvijas klimatam.

Plašs izmantojums

Izvēloties atjaunot savu īpašumu vizuālo un tehnisko stāvokli, izmantojot modernos tērauda profilus, kas paredzēti kā jumtu, tā arī sienu apdarei, nozīmīgi ir iepazīties ar materiāla tehniskajām īpašībām un izmantojuma spektru - šīs zināšanas palīdzēs izvēlēties tendencēm un iespējām atbilstošākos risinājumus. Kā vienas no būtiskākajām tērauda profilu priekšrocībām ir jāmin to universālais izmantojums, ātrā montāža un ilgmūžība. Tērauda jumtu un sienu profili ir izmantojami gan jaunu ēku būvniecībā, gan arī ēku renovācijā. Konkrētais materiāls ir ļoti pieprasīts arī mazajā arhitektūrā - garāžu, šķūnīšu un sētu būvniecībā.

Tāpat jāmin, ka tērauda jumtu un sienu profili ir universāls materiāls, kas piemērots ekspluatācijai gan sabiedriskajā, gan privātajā sektorā. Pateicoties materiāla vizuālajai elegancei, to var izmantot dažādu objektu celtniecībā un atjaunošanā - individuālo māju būvē, sabiedrisko, ražošanas, sporta un citu veidu celtņu būvē un renovācijā. Tērauda profilus veiksmīgi integrē arī daudzdzīvokļu māju renovācijā - fasādes apdarei un balkonu norobežošanai.

Viegla montāža

Nozīmīgs tērauda pluss, salīdzinot ar citiem vadošajiem materiāliem, ir tā plastiskums - tādējādi profilu izgatavošanas procesā iespējams iegūt visdažādākās formas, kas pielāgojamas konkrētām ēku arhitektoniskām īpatnībām. Savukārt nelielais tērauda lokšņu biezums būtiski samazina konstrukciju svaru. Būtiski ir atgādināt, ka loksnes tiek ražotas katram klientam nepieciešamajā garumā, kas būtiski samazina atgriezumu daudzumu uzstādīšanas laikā, kā arī atvieglo pašu montāžas procesu.

Tāpat kā strādājot ar jebkuru citu materiālu, arī uzstādot tērauda jumta un sienu segumus, maksimāli jāpietuvinās augstākajiem kvalitātes standartiem. Ražotāji norāda, ka, strādājot ar šādiem materiāliem, jāņem vērā daži priekšnoteikumi, kas garantēs ilgu seguma mūžu - proti, ir jāizvēlas materiālam draudzīgi un atbilstoši instrumenti. Kategoriski aizliegts lietot abrazīvos griezējinstrumentus, jo griezuma vietā tiek nodedzināts polimēra pārklājums un cinka kārta, kas vēlāk būtiski samazinās segumu izturību pret ārējiem apstākļiem. Lai izsargātos no kondensāta veidošanās siltinātiem jumtiem un fasādēm, zem metāla profila ir jāuzstāda difūzijas membrāna, savukārt nesiltinātiem jumtiem antikondensāta plēve, kā arī ar latojumu jānodrošina vēdināšanas sprauga.

Svarīgi papildelementi

Plānojot jumta un fasādes būvi vai atjaunošanu, rūpīgs saimnieks neaizmirsīs arī par noteksistēmām, teknēm, piltuvēm, korēm, vējmalām, sateknēm, ventilācijas un antenas izvadiem, jumta lūkām, tiltiem, kāpnēm, sniega barjerām un kvalitatīvu visu šo elementu montāžu.

Lai lietus ūdens neradītu seguma bojājumus un nebojātu ēkas fasādi, svarīgs uzdevums ir novadīt ūdeni no jumta virsmas. Katram jumtam nepieciešama lietus ūdens novadsistēma, jo no jumta patvaļīgi līstošais ūdens, atsitoties pret zemi, bojā ne tikai pamatus, bet arī ēkas sienas. Neorganizētā ūdens novadīšana izraisa fasādes elementu bojāšanos, cokola postījumus un pamatu priekšlaicīgu nolietojumu. Šī kļūme ir jālabo, izmantojot teknes un notekcaurules. Ūdens novadsistēmu montāžā jāievēro ļoti būtisks nosacījums - teknes ārējai malai jāatrodas apmēram 2 cm zemāk par jumta malu, lai pa jumta plakni slīdošais sniegs to nesalauztu, bet lietus tiktu tajā savākts. Šis nosacījums noteikti jāievēro jebkura materiāla noteksistēmu montāžā. Tikpat nozīmīga ir sniega aiztures barjeru izvēle un pareiza montāža. Vajadzētu arī uzstādīt ērtu jumta lūku, kas ir vienā tonī ar jumta segumu. To klāsts ir ļoti daudzveidīgs, tāpēc katrai ēkai iespējams atrast piemērotāko risinājumu.

Vairākkārtējs virsmas pārklājums

Svarīgi ir ievērot minēto detaļu ieteicamos izmērus, jo, piemēram, zem šauras kores ziemā vējš sapūtīs sniegu, šaura satekne nenodrošinās pilnīgu drošību pret ūdens tecēšanu, bet īsa karnīze neaizsargās vējkasti no ūdens ietekmes. Tāpat uzmanība jāpievērš detaļu nostiprināšanai, lai stipra vēja ietekmē tās paliktu savā vietā un veiksmīgi pildītu savu funkciju, pasargājot jumta segumu. Ir vērts parūpēties arī par skursteņa ilgmūžību, tam uzstādot jaunu cepurīti, vai arī atjaunot veco skursteni, aprīkojot to ar tērauda apdari.

Tērauda apdares materiālu ilgmūžības garants ir vairākkārtējie virsmas pārklājumi, kas aizsargā metālu no apkārtējās vides nelabvēlīgās iedarbības, kas citkārt būtiski samazina segumu ekspluatācijas laiku. Šobrīd pasaules vadošie metāla ražotāji piedāvā ļoti plašu pārklājumu klāstu - PE, PUR, PVC, PVDF. Lai nodrošinātu papildu izturību un drošību, pirms pārklāšanas ar polimēru metāls tiek arī cinkots.

Svarīgākais