Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Māja

Ekoloģisko produktu varā

Veikala "Dabīgi produkti" direktore Ilze Ezergaile ir pārliecināta, ka ekodzīvesveids Latvijā kļūst aizvien populārāks.

Arī viņa pati, rūpējoties par savu un ģimenes labsajūtu, sākusi vairāk domāt, kādu sadzīves ķīmiju lieto ikdienā, ar ko mazgājas un ko apēd, tādēļ pati nolēmusi, ka Latvijā trūkst veikala, kur visi šie ekoprodukti būtu nopērkami vienuviet.

"Protams, visi veikalā nopērkamie produkti nav Latvijas ražojumi. Šajā ziņā mūsu valsts ir tikai paša ceļa sākumā, tādēļ vēl nav daudz ekosaimniecību. Tomēr, ja pircējam jāizdara izvēle, piemēram, starp Latvijā un Vācijā ražotajām auzu pārslām, no pieredzes varu teikt, ka visbiežāk izvēlēsies pašmāju ražojumus. Priecē tas, ka aizvien vairāk cilvēku aizdomājas par to, ko viņi lieto ikdienā. Nāk ļoti daudz cilvēku ar dažādām alerģijām, ko visbiežāk izraisa sadzīves ķīmija," stāsta Ilze Ezergaile.

TĪRĪŠANAS LĪDZEKĻI

Vienas no pircēju iecienītākajām precēm ir dažādi tīrīšanas līdzekļi – trauku mazgājamie, stiklu un tualetes tīrāmie, ekoloģiskie veļas mīkstinātāji un pulveri. Ilze stāsta, ka veikalos nopērkamā sadzīves ķīmija bieži vien var izraisīt dažādas alerģiskas reakcijas, tādēļ, lai pasargātu savu un savas ģimenes veselību, cilvēki izlemj par labu ekoprodukcijai. "Reizēm ir arī tā, ka atnāk sieviete un saka, – visām viņas draudzenēm mājās ir kaut kas no ekoprodukcijas, tādēļ arī viņai kas tāds noteikti ir jāiegādājas," stāsta Ilze.

EKOPRODUKTI BĒRNIEM

Ilze Ezergaile zina teikt, ka ekoprodukcija ir īpaši piemērota pavisam mazajiem. Jaunās māmiņas bieži nākot ar sūdzībām par dažādiem iekaisumiem, kas veidojas uz mazuļa ādas, lietojot parastās autiņbiksītes. Vieni no iecienītākajiem produktiem ir Nature babycare autiņbiksītes. To sastāvā ir pilnīgi dabisks un dabā sairstošs materiāls, savukārt parastās autiņbiksītes parasti tiek izgatavotas no sintētikas, kas visbiežāk iegūta no naftas pārstrādes produktiem. Ir nopērkamas arī īpašas bērniem paredzētas ekorotaļlietas, dažādi kosmētiskie līdzekļi un citas lietas, kas neietekmē mazuļa veselību un neatstāj negatīvu iespaidu uz organismu.

ĶERMEŅA KOPŠANAI

"Pēdējā laikā novērojama tendence, ka par to aizvien vairāk aizdomājas tieši jaunas meitenes. Man pašai ir 15 gadus veca meita, un, manuprāt, tas ir ļoti svarīgi, kādu kosmētiku viņa izvēlas lietot, lai tas vēlāk neatstātu negatīvu iespaidu," stāsta Ilze Ezergaile. Viņa uzsver, ka cenu ziņā šī kosmētika ir tikai nedaudz dārgāka, un arī tādēļ tas izvēli par labu ekoloģiskajiem produktiem pastiprina. Ir gan dažādi losjoni, gan dekoratīvā kosmētika, šampūni, ziepes un pat matu krāsas. Viena no šo krāsu priekšrocībām ir tā, ka tās var lietot nevis vienu, bet vairākas reizes, sadalot krāsu atkarībā no matu garuma.

Viu rakstu lasiet 8. septembra izdevumā.