Salaveča maisā – kāda radībiņa?

© Publicitātes foto

Klāt Ziemassvētki, un ļaudis steidz piepildīt dāvanu maisus. Labi, ja par katru tuvinieku domā īpaši un gādā dāvanas, kas viņam būs kā priecīgs pārsteigums. Tomēr ir dāvanas, ko bez saskaņošanas ar saņēmēju un pat viņa ģimeni nekādā gadījumā nedrīkstētu dāvināt. Jā, runa ir par dzīvniekiem. Un vienalga, vai iecerēts dāvināt ūdensgliemezīti ampulāriju vai milzu suņu šķirnes kucēnu.

Iedomājieties – atnāk draugi un uzdāvina jums, aizņemtam cilvēkam, kaķēnu vai kucēnu. Zināms, ka nebūs laika ar viņu darboties. Vai trūcīgi dzīvojošam vientuļam pensionāram pēkšņi jāsāk rūpēties par dzīvnieku, jāpērk viņam pārtika. Bērns, sākumā ar sajūsmu rūpējies par uzdāvināto dzīvnieku, jau mēnesi, nedēļu vai pat pāris dienu vēlāk par viņu vairs neliekas ne zinis.

Ko iesākt? Vecie ļaudis visbiežāk gan savelk savas jostas un par dzīvnieku rūpējas, rūpes par «bērna dzīvnieku» uzņemas vecāki. Bet bieži vien šādas dāvanas saņēmušie tūlīt pēc svētkiem meklē iespēju dzīvnieku atkal nodot patversmē, jo pārdevēji, visticamāk, viņu atpakaļ neņem. Sliktākajā gadījumā – dzīvnieku vienkārši izmet uz ielas vai pat aizved uz mežu. Par «sīkākām vienībām» – gliemezīšiem, mazām zivtiņām – vispār nerunājot. Šīs «sīkās vienības» vienkārši nonīkst. Bet arī tās ir dzīvas būtnes.

Jebkurā gadījumā lēmumam par kāda dzīvnieka dāvināšanu jābūt saskaņotam ar apdāvināmo un/vai viņa ģimeni. Jābūt skaidram, kas par šo dāvanu rūpēsies, ja tās saņēmējs to nespēs vecuma, materiālo apstākļu vai vienkārši atbildības trūkuma dēļ. Īpaši tas attiecas uz dzīvniekiem, kas tiek dāvināti bērniem, kaut vai ar labo ieceri iemācīt bērnam par kādu rūpēties, attīstīt atbildības izjūtu. Ja kādam radiniekam vai ģimenes draugam ienāk prātā bērnu iepriecināt, uzdāvinot dzīvnieku, šis lēmums jau laikus jādara zināms bērna vecākiem, jo viņi būs tie, kam jāuzņemas rūpes, kuri par dzīvnieku būs atbildīgi. Un nevajadzētu apvainoties, ja ideja negūst atbalstu. Tikai potenciālā apdāvinātā ģimenes pieaugušie locekļi zina, vai viņu dzīvoklī un dzīvesveidā iederēsies akvārijs, putnu būris, kāda grauzēja sprosts, suns vai kaķis.

Dzīvo dāvanu tops

1. TRUSIS

Truši kā mājas mīluļi tiek turēti jau kopš 19. gadsimta. Mūsdienās ir vairākas t.s. istabas trušu šķirnes ar dažādu apmatojumu. Īpaši iecienīti ir pundurtruši. Tie ir interesanti mājdzīvnieki, kuri pat spēj adekvāti komunicēt ar savu saimnieku. Ieradināms atpazīt savu vārdu. Viņi ātri adaptējas dzīvei konkrētā vidē, turklāt pieradināmi ievērot zināmu kārtību. Mīļš, pūkains, mīļojams...

Ar spirām visur, kur garausis pabijis, gan jārēķinās. Un, protams, jāņem vērā, ka trusis ir grauzējs. Visu laiku turēt trusi būrī nav interesanti, bet, ticis laukā no sprosta, viņš grauž visu! Sākot ar krēsla kāju un beidzot ar datora vadiem, pa starpu apskrubinot tapetes. Vai apdāvinātais par to priecāsies?

Aiz auss jāliek, ka istabas truši dzīvo vidēji 9–12 gadus. Tātad tik ilgi apdāvinātajam būs ar trusi jāsadzīvo.

Populārākās istabas trušu šķirnes: hermelīns, Nīderlandes pundurtrusis, dažādu krāsu pundurauntruši.

2. ŽURCIŅAS, KĀMĪŠI, JŪRASCŪCIŅAS

Dāvinot kādam kāmīti, žurku vai jūrascūciņu, uzreiz jādāvina arī pareizi aprīkots sprostiņš, jo diez vai bez tā dzīvnieciņš būs ar mieru pāris pirmās dienas pavadīt, piemēram, katlā ar augstām, stāvām malām (no lēzena trauka var izmukt, bet kartona kaste tiks sagrauzta jau pirmajās stundās) Jāteic, ka kāmji un jūrascūciņas ir tādi «ņurcāmdzīvnieki», kas pārāk aizņemti ar savām nodarbēm, lai kļūtu par patiesiem ģimenes draugiem. Ja ir gana daudz pacietības un laika, jūrascūciņas var tiktāl piejaucēt, ka viņas atsaucas uz savu vārdu un nāk runāties, izdvešot interesantas skaņas (vērīgāki saimnieki iemācās pazīt, ko īsti vilnas kamoliņš vēlas). Savukārt kāmīšiem varot iemācīt dažādus trikus. Jā, un tiek uzskatīts, ka šie dzīvnieki ir piemēroti bērniem, lai attīstītu spēju par kādu rūpēties. Šo dzīvnieku salīdzinoši neilgā mūža dēļ.

3.1. PUNDURPAPAGAIĻI

Zooveikalu topa trešajā vietā ierindojušies pundurpapagaiļi (dēvēti arī par viļņpapagaiļiem). Protams, dāvināmi komplektā ar būrīti. Būrītis, protams, jāaprīko ar dzeramierīci, ēdamtrauku, dažādām laktiņām un rotaļlietām.

Interesants kompanjons, kas var sagādāt daudz prieka visai ģimenei. Taču vispirms jāpārliecinās, vai kādam nav alerģijas pret putnu spalvām.

3.2. ZELTA VAI KĀDA CITA ZIVTIŅA

Popularitātes ziņā ar mazajiem papagaiļiem konkurē dažādas zivtiņas. Dāvināt kādam akvāriju? Tikai tad, ja zināms, kur un kā interjerā tas iederēsies. Nedrīkst aizmirst, ka akvārija aprīkojums nebūt nav lēts un ir jāizvēlas atbilstoši konkrētām zivju sugām. Dāvinot kādam akvāriju entuziastam viņa zemūdens pasaules papildinājumu, jāuzmanās – zivis ir jutīgas pret infekcijām, tāpēc jābūt pārliecinātam, ka pirkums patiešām ir vesels un veselīgs.

Patiešām populāra dāvana ir vaļējā akvārijā (parasti – lielas konjaka glāzes formā) iemitināta zelta zivtiņa. Izskatās amizanti, kad šāda dāvana tiek pasniegta. Taču jāpadomā, vai būs droša vieta, kur šo akvārijglāzi novietot.