Karogs. Vizītkarte katrai mājai

© F64

Patriotu nedēļā lielu lepnumu rada Latvijas sarkanbaltsarkanais karogs, kas plīvo augstu gaisā. Karoga masta uzstādīšana nav nekas sarežģīts, to var paveikt arī pats, tāpēc šoreiz Māja stāsta par to, kā uzstādīt mastu.

Latvijas valsts svētku, kā arī piemiņas un atceres dienās, katras mājsaimniecības pilsoniskais pienākums ir izkārt karogu. To var novietot pie dzīvojamās ēkas sienas vai stiprināt mastā, lai tas plīvotu vairākus metrus virs zemes.

Pirms karoga masta iegādes ikvienam būtu jāpieņem lēmums, no kāda materiāla un cik augstu karoga mastu katrs vēlās. SIA WMT Baltic ir 15 gadu pieredze karogu mastu nozarē, kas saviem klientiem piedāvā viengabala stikla šķiedras, kā arī saliekamos alumīnija karogu mastus. Maksims Pirhs, SIA WMT Baltic pārstāvis, teic, ka bieži vien klienti vienstāva mājai izvēlas sešus, savukārt divstāvu mājai – astoņus metrus augstu mastu.

Rīgas pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Krieviņa Māju informēja, ka par neizkārtu karogu valsts svētku vai sēru dienās izsaka brīdinājumu, taču netīru, izbalējušu vai bojātu karogu ir aizliegts lietot – to paredz Latvijas valsts karoga likums.

Latvijas valsts karoga likums nosaka, ka vietās, kur Latvijas valsts karogs netiek lietots pastāvīgi, to paceļ ne vēlāk kā plkst. 9.00 un nolaiž ne agrāk kā plkst. 21.00 vai paceļ tad, kad sākušies svētki, svinības, sēru vai cita ceremonija, un nolaiž, kad minētie pasākumi beigušies.

Fakti:

Latvijas valsts karogs pie dzīvojamām ēkām jāizkar:

• 1. maijā (Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas dienā);

• 4. maijā (Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā);

• 21. augustā (likuma Par Latvijas Republikas valstisko statusu pieņemšanas dienā);

• 11. novembrī (Lāčplēša dienā);

• 18. novembrī (Latvijas Republikas proklamēšanas dienā).

Sēru noformējumā:

• 25. martā (Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā);

• 14. jūnijā (Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā);

• 17. jūnijā (Latvijas Republikas okupācijas dienā);

• 4. jūlijā (Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienā);

• decembra pirmajā svētdienā (Pret latviešu tautu vērstā totalitārā komunistiskā režīma genocīda upuru piemiņas dienā).

• Latvijas valsts karoga likuma 7. pants nosaka, kādos datumos valsts karogs jāizkar pie dzīvojamām ēkām. To var izmantot arī citās dienās – tautas, reliģiskajos un ģimenes svētkos, atceres dienās un citos gadījumos, tam garantējot pienācīgu cieņu.

Avots: Latvijas valsts karoga likums

Stikla šķiedras masta uzstādīšana

Lai karoga masts kalpotu pēc iespējas ilgāk, ir jāievēro ražotāja norādījumi. Mastu ražotāji ir noteikuši dažādiem mastu izmēriem paredzētus pamatnes jeb betona pēdas izmērus, kas nodrošinās stabilitāti. Bedres formai nav būtiskas nozīmes, uzsver vienīgā Latvijā ražoto karogu mastu uzņēmuma SIA Amberlat Technology pārdošanas daļas vadītājs Kristaps Lēmanis. «Tā var būt kvadrāta formas vai apaļa, taču būtiski, lai tā atbilstu ražotāja noteiktajiem izmēriem.»

1. Vispirms jāizrok bedre, aptuveni 40 cm diametrā un viena metra dziļumā, lai tajā ielietu betonu. Bedres augšpusē jāizveido veidnis masta pamatnes virszemes formai, kā arī precīzai izlīmeņošanai.

2. Jāsagatavo mastam paredzētais «Pēdas komplekts», lai to ievietotu bedrē.

3. Iepriekš sagatavoto «Pēdas komplektu» ievieto bedrē, rūpīgi izlīmeņojot.

4. Bedri piepilda ar betona javas maisījumu, vēlreiz izlīmeņojot masta pēdu.

5. Kad betons sacietējis, atliek noņemt veidni un pēdas pamatni savienot ar pašu mastu.

6. Karoga masts ir gatavs pacelšanai. Atliek tikai pārliecināties, vai uzgriežņi karoga masta pamatnē ir pieskrūvēti.

Avots: SIA Amberlat Technology