Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Māja

Lai āda justos labi

© Rūta Kalmuka F64

Cilvēka ķermenis iekārtots tā, ka tas dienā izdala noteiktu daudzumu sviedru. Tas ir dabisks process, ko cilvēki laika gaitā sākuši kontrolēt, baidīdamies no netīkamā sviedru aromāta.

Bet der zināt, ka sviedri ir šķidrums bez krāsas un smaržas, aromātu veido baktērijas, kas, izdaloties sviedriem, strauji pavairojas. Speciālisti uzsver – padusēs ir izteikti jutīga āda, tāpēc īpaši jāuzmanās, izvēloties dezodorantu vai antiperspirantu.

Visus pretsviedru līdzekļus iedala dezodorantos un antiperspirantos. Tradicionālie dezodoranti paredzēti sviedru smakas maskēšanai vai neitralizēšanai, tie iznīcina sviedros esošos mikroorganismus vai arī kavē to vairošanos, savukārt antiperspiranti, kas tirdzniecības vietās pieejami ļoti plašā klāstā, bloķē sviedru dziedzeru izvadkanālus, aizkavējot svīšanu. Speciālisti neiesaka izvēlēties antiperspirantus ikdienas lietošanai – ja poras ir bloķētas, neizdalās sviedri un tādējādi tiek izjaukts normālais ādas fizioloģiskais stāvoklis, kas var izraisīt dažādus iekaisumus. Interneta veikala ekokosmetika.lv direktore Inese Priekule stāsta, ka padusēs, kur āda ir īpaši jutīga, var rasties poru aizcietējumi – strutu bumbuļi, un var pat būt vajadzīga ķirurģiska iejaukšanās, lai no tiem atbrīvotos.

Inese Priekule uzsver, ka ikvienam pretsviedru ikdienas līdzekļu lietotājam noteikti jāzina, ka sviedri ir caurspīdīgs šķidrums bez smaržas. Nepatīkamo aromātu var radīt vienīgi baktērijas, kas izdalījušos sviedru klātbūtnē var sākt strauji vairoties. Atkarībā no tā, kāda ir cilvēka fizioloģija, cik intensīvi viņš svīst, jāizvēlas arī dezodorants, ko ikdienā lietot. Dezodoranti pieejami gan intensīvai svīšanai, gan jūtīgai ādai. Dezodorants neapturēs svīšanu, bet tā kā to sastāvā visbiežāk ir dezinficējošas vielas, tad neļaus iegūt netīkamo aromātu.

Lai mazinātu nepatīkamo aromātu ieteicams regulāri likvidēt apmatojumu padusēs, jo tā ir ideāla vide baktēriju vairošanai. Tāpat paduses būtu regulāri jāizmazgā – vismaz divas reizes dienā. Arī regulāri jāmaina apģērbs – iepriekšējā dienā valkātajā blūzē var sakrāties baktērijas, kas nākamajā dienā var izraisīt vēl netīkamāku aromātu.

Inese Priekule teic, ka visbiežāk cilvēki svīst pastiprinātas emocionālas vai fiziskas slodzes rezultātā. Tomēr, ja novērota intensīva svīšana, nevajadzētu uzreiz vērsties pie radikālām metodēm, bet saprast svīšanas cēloņus. Ieteicams doties pie speciālista, jo iespējams tam ir dziļākas sekas – problēmas ar vairogdziedzeri vai citas endokrinoloģiskās slimības. Speciāliste uzsver, ka ir neliela daļa cilvēku, kam pastiprināta svīšana var tikt novērota ģenētiskas iedzimtības dēļ.

"Āda ir cilvēka lielākais organisms. Tas, ko mēs uzklājam uz ādas, nonāk mūsu organismā, tādēļ pirms iegādāties kādu dezodorantu vai antiperspirantu vienmēr jāizlasa, kas ir šo produktu sastāvā. Ja tie būs pilni ar dažādiem konservantiem, parabēniem vai citām ķīmiskām vielām, tad jārēķinās ar to, ka tas var atstāt negatīvu iespaidu uz organismu," zina teikt Inese Priekule. n

Konsultēja interneta veikala ekokosmetika.lv direktore Inese Priekule

***

DEZODORANTI AR SMARŽU. Pieejami arī kalnu kristālu dezodoranti ar dažādām smaržām. Tas gan nemazina tā funkciju – aizsargāt pret nepatīkamu ķermeņa aromātu un svīšanu. Klāt pievienotais dabīgais alvejas ekstrakts un kumelītes aktīvās vielas remdē ķermeni. Vīriešu dezodorantam (vidū) ir savs specifiski vīrišķīgs aromāts.

ZIEDU ŪDENS. Weleda dezodorants – ziedu ūdens vairāk piemērots cilvēkiem, kas maz svīst, jo efektivitātes ziņā tas nebūs tik iedarbīgs, kā, piemēram, kalnu kristālu dezodoranti. Tomēr arī šis produkts novērš sviedru nepatīkamo aromātu, neietekmējot ādas dabiskās funkcijas.

VĪRIEŠIEM UN SIEVIETĒM. "Ģimenes Aptiekā" nopērkamie VICHY produkti piemēroti gan vīriešiem, gan sievietēm. Lai gan ekonomiskās situācijas dēļ, cilvēki mēdz izvēlēties lētākus variantus, speciālisti tomēr iesaka izvēlēties dermatoloģiski pārbaudītu produkciju, kas neatstātu nelabvēlīgu iespaidu uz ādas vispārējo stāvokli.

KALNU KRISTĀLU DEZODORANTI. Alva kalnu kristālu dezodoranti satur tīru kalnu kristālu, kura lielākās ieguves ir Himalaji. Tie nesatur spirtu, smaržvielas un konservantus. Šo dezodorantu var lietot neierobežotu laiku. Tiesa gan, jāuzmanās, lai tas nenokristu zemē, citādāk tas sašķīdīs. Tas piemērots normālai un īpaši jūtīgai ādai, kas sniedz pat 24 stundu aizsardzību, tādēļ pilnīgi pietiekoši, ja to lieto vienu reizi dienā. Lieto viegli samitrinot ādu un kristālu.

JUTĪGAI ĀDAI. Vācijas ražotāja Annemarie Borlind kosmētiskie produkti pieskaitāmi pie selektīvās kosmētikas. Šis ilgstošas iedarbības dezodorants īpaši piemērots jutīgai ādai. Tā sastāvā esošās dabīgās eļļas un esences nekairina ādu.