Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Māja

RECEPTE: Iepriecini ar saldiem našķiem

© Leonīds Gusevs

Bērnībā šis bija viens no tiem našķiem, ko pieaugušie mācēja sarūpēt allaž, kad mums, mazajiem, sakārojās kā garšīga. Veikalu piedāvājums gaužām skops, tajos atrodamā izvēle ne tuvu tāda, kāda tā šodien: kas atlika? Radīt saldumus pašiem.

 Mūsmāju kārumnieku augstā dziesma bija saldā desa, ko ome mācēja pagatavot no cepumiem, īrisu konfektēm Zelta atslēdziņa, salda krējuma, sviesta. Ja bija, klāt piešāva marmelādi vai kakao, ja nebija, iztika tāpat. Garšoja labi. Kāpēc nepamēģināt atkal – ātri, viegli, ne īpaši dārgi.

Saldo kviešu pārslu desa

Sastāvdaļas: 2 ēdamkarotes piena, 100 g sviesta, 120–150 g īrisu Zelta teliņš vai kādu citu, 150 g saldo kviešu pārslu ar medu, puscitrona miziņa un sula

Pagatavošana:

1. Katliņā ielej pienu, liek klāt īrisus un maisot karsē, kamēr tie izkūst.

2. Pievieno gabaliņos sagrieztu sviestu. Maisa, līdz tas izkūst.

3. Smalki sarīvē puscitrona miziņu, un izspiež sulu no puses citrona.

4. Sarīvēto citrona miziņu un izspiesto sulu pievieno masai.

5. Ber klāt un iemaisa saldās kviešu pārslas ar medu, izmaisa un masu atdzesē.

6. Atdzisušu masu liek uz izklātas folijas, izveido desu, ietin un noliek ledusskapī sastingt.

• Saldo kviešu pārslu vietā var izmantot saldās kukurūzas nūjiņas vai kraukšķīgās kukurūzas pārslas.

Cepumu un marmelādes desa

Sastāvdaļas: 100 g sviesta, 100 g cukura, 2 olu dzeltenumi, 2 ēdamkarotes kakao, 2 ēdamkarotes ruma vai brendija, 150–200 g krāsainu marmelāžu, 200 g cepumu

Pagatavošanasviestu saputo ar cukuru, pa vienam pievieno olu dzeltenumus.Sviesta un olu masā iemaisa kakao. Pielej un iemaisa rumu vai brendiju. Iemaisa arī gabaliņos sagrieztu marmelādi. Ar mīklas veltni sadrupina cepumus. Cepumus ieber un iemaisa brūnajā kakao masā. Biezo masu liek uz izklātas folijas, izveido desu un stingri ietin. Uz pāris stundām noliek sastingt ledusskapī.

Padoms

• Desu var gatavot arī bez kakao.

• Ja pieejama ir tikai, piemēram, smiltsērkšķu, citronu vai kāda cita marmelāde ar izteiktu garšu, arī saldā desa būs ar konkrētu garšas noti – tad citas garšas marmelādi labāk klāt vairs nelikt.

Šokolādes, augļu un riekstu desa

Sastāvdaļas: 100 g tumšās šokolādes, 75 g saldā krējuma, 1 ēdamkarote citrona sulas, 2 ēdamkarotes mandeļu liķiera, 50 g žāvētu plūmju, 50 g žāvētu aprikožu, 50 g rozīņu, 50 g lazdu riekstu, 50 g apgrauzdētu mandeļu skaidiņu

Pagatavošana:

1. Uzkarsē saldo krējumu, tajā iemaisa un maisot izkausē gabaliņos sasmalcinātu šokolādi.

2. Žāvētus augļus sasmalcina un pievieno masai. Pievieno alkoholu. Pievieno citronu sulu.

3. Sasmalcina un pievieno riekstus. Masu vienmērīgi samaisa.

4. Izklātu foliju nober ar mandeļu skaidiņām, virsū liek šokolādes, riekstu un žāvēto augļu masu, veido desu. Ietin folijā tā, lai desa apviļātos mandeļu skaidiņās. Uz pāris stundām noliek ledusskapī sastingt.

Padoms

• Desa būs īpaši aromātiska, ja mazos gabaliņos sasmalcinātus žāvētos augļus pirms pievienošanas masai kādu brīdi uzbriedinās, pārlietus ar mandeļu liķieri.

• Mandeļu skaidiņu vietā desu var apviļāt citos sadrupinātos riekstos vai sezama sēkliņās.

• Arī žāvētus augļus var izvēlēties pēc savas patikas.