Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Māja

RECEPTE: Trīskrāsu kartupeļu ligzdiņas

© Leonīds Gusevs

Kopš 1673. gada, kad hercogs Jēkabs kartupeļus no Hamburgas atveda uz Kurzemi, pagājis zināms laika sprīdis, un tagad bez kartupeļiem savu ēdienkarti latvietis vairs nespēj iedomāties.

Lai ēdieni, kuru pagatavošanā izmantojami kartupeļi, nebūtu vienveidīgi un ātri apnīkoši, der ļauties jaunradei. Šodien, piemēram, vīsim triju krāsu ligzdiņas no kartupeļu biezeņa un pildīsim tās ar trīs dažādiem pildījumiem – sanāks maltīte, ko nebūs kauns celt galdā pat svētku reizē.

Sastāvdaļas:

kartupeļu biezenim: 2 kg kartupeļu, 800 g selerijas sakņu, 3 burkāni, 3 olas, sviests, krietna sauja saldētu spinātu, buntīte pētersīļu,

pildījumiem: 6 sīpoli, 4 ķiploka daiviņas, 6 tomāti, 2 nelieli cukini, 200 g šampinjonu, 400 g maltas gaļas, 200 g kūpināta šķiņķa, 3 ēdamkarotes tomātu pastas, sarkanā paprika, 150 g rīvēta siera, sojas mērce, olīveļļa, sāls, cukurs, pipari,

garšvielas: majorāns, estragons, kurkuma, raudene

1. Kartupeļus un selerijas saknes nomizo un novāra mīkstus, tad nokāš un nosusina.

2. Nosusinātos kartupeļus un selerijas izberž caur sietiņu (vai sastampā ar stampiņu) un iegūst biezputrai līdzīgu masu. Iegūtajai masai pievieno aptuveni 100 g sviesta, šķipsnu sāls un kārtīgi samaisa.

Kad biezenis nedaudz padzisis, to sadala trīs vienādās daļās.

3. Vienu trešdaļu kartupeļu biezeņa iekrāso zaļu, pievienojot sviestā nedaudz pasutinātus atlaidinātus saldētos spinātus.

4. Pievieno sīki sasmalcinātus pētersīļus, vienu olu un masu vienmērīgi sakuļ.

5. Otro kartupeļu biezeņa trešdaļu koši oranžu padara burkāni – tos notīra, sagriež ripiņās, apcep olīveļļā un izsautē.

6. Atdzisušus burkānus sablenderē un kopā ar vienu olu, pievieno kartupeļu biezenim. Lai krāsa būtu intensīvāka, pievieno nedaudz kurkumas.

6. Trešajai kartupeļu biezeņa daļai pievieno vienu olu, izmaisa un atstāj, kā ir.

7. Gatavo veģetāru pildījumu zaļajām kartupeļu ligzdiņām olīveļļā apcep divus sasmalcinātus sīpolus, ķiploku daiviņas, mazos gabaliņos sagrieztus cukini un iepriekš noblanšētus, nomizotus un no mīkstuma atbrīvotus tomātus. Garšas pastiprināšanai pēc garšas pievieno estragonu, sāli un piparus.

8. Gatavo sēņu pildījumu oranžajām kartupeļu ligzdiņām: smalki sakapā šampinjonus, sīkās strēmelītēs sagriež kūpinātu šķiņķi. Visu sacep kopā ar diviem sasmalcinātiem sīpoliem, pēc garšas pievieno sāli un piparus – sanāk bieza, klasiska sēņu mērce.

9. Gatavo maltas gaļas pildījumu (9037): gaļu kopā ar diviem sasmalcinātiem sīpoliem un pāris ķiploka daiviņām apcep, pievieno tomātu pastu, mazliet cukura, pavisam nedaudz sojas mērci, pēc garšas pievieno raudeni, majorānu, sāli un piparus.

10. Uz pannas izklāj cepamo papīru. Kartupeļu – seleriju biezeni iepilda konditorejas maisiņā vai speciālā pistolē ar uzgali un veido ligzdiņas (9055): izspiež pamata apli, tad uz augšu audzē maliņas. Tieši tāpat rīkojas, veidojot kartupeļu – burkānu biezeņa un parastā biezeņa ligzdiņas.

11. Katras krāsas ligzdiņā iepilda savu pildījumu: oranžajās – sēņu, zaļajās – veģetāro, parastajās – gaļas pildījumu.

12. Pannu ar ligzdiņām liek sakarsētā cepeškrāsnī un 200 grādu temperatūrā cep aptuveni 20 minūtes, tad pārkaisa ar rīvētu sieru un cep vēl apmēram 10 minūtes.

Padoms

• Zaļo kartupeļu ligzdiņu veģetārā pildījuma garšas pastiprināšanai vispiemērotākais būs Kaukāza estragons jeb tarhūns – atšķirībā no parastā vai franču estragona šim ir izteiktāka garša un smarža.

• Šampinjonu vietā var izmantot svaigas un sīki sasmalcinātas gailenes, baravikas vai beciņas.

• Gaļas pildījumam tomātu kečupa vietā izvēlas tomātu pastu vai svaigus tomātus. Garšīgi un ērti izmantojami ir arī savā sulā konservēti tomāti – jāsagriež tikai mazos gabaliņos.

• Kartupeļu biezenim pievienojot sarkanās bietes, iegūs rosīgas krāsas ligzdiņas.

• Katras krāsas ligzdiņās ikviens, protams, var likt un variēt sev tīkamu pildījumu.