Peļu arbūzs, ogu gurķis – melotrija

© publicitātes

Reizēm domājam, ka viss, ko audzē dārzā vai siltumnīcā, sen zināms un pazīstams, tomēr ir arī jaunas, Latvijā vēl mazpazīstamas kultūras, kuras vērts izmēģināt. Melotrijas jeb ogu gurķīši pārsteidz gan ar savu izskatu, gan ar īpatnējo garšu un dažādo lietojumu.

Melotrijas (Melotria pendula L.) brīvā dabā aug Centrālamerikā un Meksikā. Tās dēvē arī par džungļu jeb meksikāņu mazajiem gurķiem, par peļu arbūziem vai ogu gurķīšiem.

Zaļi balti rakstainajā mundierī grezni tērptie mazie auglīši patiešām atgādina miniatūrus arbūziņus vai gurķiem līdzīgas odziņas.

Audzēšana

Zināmas aptuveni 80 sugu melotrijas, tās visas ir viengadīgi vijīgi ķirbjaugi, kas ātri un kupli salabo. Stādot no vējiem pasargātās vietās, melotrijas bieži izmanto sienu, terašu, nojumju, režģu vai nožogojumu apzaļumošanai.

Melotriju sēklas ir līdzīgas gurķu sēklām, tikai krietni mazākas. Augu audzē no stāda.

Aprīļa beigās melotrijas sēj podiņos vai kastītēs augsnē, kas labi uztur mitrumu. Apmēram divas nedēļas, kamēr sēklas sadīgst, sējumus novieto 26 – 28 grādu temperatūrā. Sadīgušus augus novieto labi apgaismotā vietā, kur dienā temperatūra turas 22 – 24 grādu robežās, bet naktī nav zemāka par 18 grādiem. Šādi apstākļi veicina spēcīgas sakņu sistēmas un labi zarota auga veidošanos. No sējas līdz stādu izstādīšanai paliekošā vietā paiet apmēram 45 dienas. Ja melotrijas audzē siltumnīcā, stādus augsnē izstāda maija pēdējā dekādē. Ja melotrijas augs atklātā vietā, tās ārā jāstāda tikai pēc salnu beigām, kad iesilusi augsne.

Melotrijas nav izvēlīgs un īpašu aprūpi prasošs augs. Tās labi aug irdenā, trūdvielām bagātā augsnē, nepieciešama tikai regulāra laistīšana. Melotrijas ļoti labi izmanto organiskos mēslus, tāpēc, gatavojot augsni, tajā jāiestrādā labi sadalījušies kūtsmēsli, katram augam paredzot piecus sešus kilogramus kūtsmēslu. Trīs četras reize sezonā augu var piebarot, izmantojot organisko mēslu šķaidījumu attiecībā 1:10, iepriekš to pāris nedēļas raudzējot.

Melotriju ražu, tāpat kā parastos gurķus, visas vasaras garumā vāc pakāpeniski.

Vākšana un izmantošana

Mazie auglīši gan ilgi nepāraug, taču visgardākie tie ir, kamēr nepārsniedz trīs centimetru garumu, tad tajos vēl nav daudz sēklu. Lielākas kopražas iegūšanai melotrijas vajag nolasīt reizi nedēļā.

Auglīšu uzturvērtība nav liela, to sastāvā ir 96% ūdens. Mazos ogu gurķīšus var ēst tāpat, var pievienot jebkuriem salātiem. Samaļot kopā ar tomātiem, asajiem pipariem un pievienojot mazliet eļļas, melotrijas labi piestāv salsas mērcēm. Pievienotas pašās beigās, tās labi iederas arī sautējumos.

***

Elga Bražūne, ģimenes dārzniecības Neslinko saimniece:

– Melotrijas patiešām ir kā mazi viena uzkodiena gurķīši, tikai tām nepiemīt tradicionālais svaigu gurķu aromāts un garša. Svaigu, tikko noplūktu auglīšu garša vieniem atgādina zaķkāpostus, citiem – zaļus tomātus, vēl citiem – vienu diennakti skābētus gurķus. Melotrijas vienlīdz labi var ēst tāpat, veselas vai uz pusēm pārgrieztas tās var likt dažādu salātu sastāvā, aizstājot gurķus, tās var sautēt, cept, pievienot sautējumiem. Augļi ir oriģināli dekori ēdienu noformēšanā. Melotrijas, tāpat kā gurķus, var marinēt vai skābēt.

***

PADOMS

• Melotriju dīgšana var arī aizkavēties, tāpēc jāapbruņojas ar pacietību.

• Tāpat kā gurķi, arī melotrijas jāsargā no nelielām nakts salnām.

• Melotrijām nepatīk pārstādīšana.

• Melotrijas, tāpat kā gurķi, aug, vijoties ar stīgām, tāpēc tās noteikti vajag piesiet pie kāda balsta, lai augam ir kur kāpt un aizķerties ar stīgu ūsām. Ja dzinumi brīvi ložņās pa zemi, nevīsies un nekāpelēs augšup, augļu raža būs niecīga vai tās nebūs nemaz.

• Lai pēc noziedēšanas attīstītos auglīši, melotrijai svarīgi ciemos sagaidīt bites. Āra apstākļos augoši augi apputeksnētāju trūkumu nejutīs, bet siltumnīcā augošajiem patiks, ja durvju sprauga paliks atvērta.

• Melotrijas var audzēt arī podos uz balkona vai terases, tikai tad nepieciešams paprāvs pods vai kaste, kur viena stāda labsajūtai var ietilpt 10 – 12 litri augsnes.

• Augot melotrija spēcīgi zarojas un veido bagātīgi lapotu krūmu, tāpēc retināšanas nolūkos jāizgriež daļa sānu dzinumu.

Recepte

Marinētas melotrijas

Recepte marinādei ir tāda pati, kā gatavojot marinētus gurķus: uz 1litru ūdens ņem:

2 ēdamkarotes cukura, 1,5 ēdamkarotes sāls, 80 – 100 ml 9% etiķa.

Burciņās kopā ar melotrijām var ievietot kādu dilles ziedu, ķiploka daiviņu, paprikas pāksti. Pasterizē piecas minūtes.

Melotrijas ir eksotiska piedeva katras saimnieces virtuvē

Svarīgākais