Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Māja

RECEPTE: Daudzveidīgā čīliešu virtuve

© publicitātes

Čīliešu tradicionālā virtuve veidojusies, sajaucoties spāņu virtuves tradīcijām ar tām, kas šajā teritorijā valdīja pirms spāņu iekarotāju ierašanās 16. gadsimtā. Vēlāk tām uzslāņojās arī citu Eiropas tautu kulinārijas tradīcijas – eksperti saskata zināmu vācu, itāļu un franču virtuves ietekmi.

Tā kā Čīles teritorijā valda liela dabas apstākļu daudzveidība, tajā aug arī bagātīgs lauksaimniecības produktu klāsts, bet Klusā okeāna tuvums nosaka to, ka daudz tiek izmantotas jūras veltes – zivis, gliemeži, vēžveidīgie, jūraszāles.

Čīle ir arī viena no pasaules lielākajām vīna ražotājām. Vīnogas atceļojušas līdz ar spāņu iekarotājiem 16. gadsimta 50. gados. Dažas pirmās vīna darītavas indiāņi nopostījuši, tomēr vīna ražošana turpinājusies un attīstījusies. 17. gadsimtā Spānija gan centusies to aizliegt, lai sargātu eksporta tirgu no vietējiem vīna ražotājiem, tāpēc ar likumu aizliegts stādīt jaunus vīnogulājus. Vietējie iedzīvotāji to nav atbalstījuši, un Čīles gubernators ieteicis ne vien atteikties no šā likuma, bet arī veicināt jaunu vīnogulāju stādīšanu. 18. gadsimtā Čīle jau bija pazīstama ar sava vīna produkciju, kuru turklāt varēja iegādāties salīdzinoši lēti. Pēc atbrīvošanās no Spānijas kundzības bagātie čīlieši sāka atklāt sev Eiropas labākos vīnus, kas atšķīrās no vietējiem, un valstī tika ievesti dažādu Francijas vīnogulāju dēsti.

19. gadsimta čīliešu «veiksmes stāstam» vislabāk atbilda muižas īpašnieks ar saviem vīna laukiem un vīna darītavu, ko parasti vadīja no Francijas ataicināts vīndaris. Mūsdienu Čīlē ir attīstīta vīnkopības un vīna ražošanas nozare, dažādos reģionos audzē dažādas vīnogu šķirnes un katrai ir savs raksturs, ko ietekmē daudzveidīgais klimats. Čīle eksportē galvenokārt Cabernet Souvignon un Merlot sarkanvīnus, daudz ražo arī baltvīnus Chardonnay, Souvignon Blanc u.c.

Avokado ar tunci

Sastāvdaļas. Divi lieli gatavi avokado, kārbiņa tunča konservu savā sulā, divi citroni, viena ēdamkarote olīvu eļļas, astoņas salātu lapas, viens liels tomāts, divas cieti vārītas olas, malti melnie pipari.

Pagatavošana. Avokado sagriež uz pusēm, izņem kauliņus. Tunča konservus notecina, pievieno no viena citrona izspiestu sulu, olīvu eļļu un piparus, pilda avokado pusītēs. Katrā šķīvī liek divas salātlapas, vienu sagatavoto avokado pusīti, olas ceturtdaļu, divas tomāta šķēlītes un dažas citronu šķēlītes.

Sautējums Cazuela de Vaca

Sastāvdaļas. Viens kilograms liellopu gaļas mīkstuma, viens litrs liellopu gaļas buljona, divas glāzes ūdens, 100 g kukurūzas putraimu, astoņi vidēji lieli kartupeļi, viens sīpols, viens kilograms ķirbju mīkstuma (vienā gabalā), divas kukurūzas vālītes, viens burkāns, viena sarkanā paprika, viens selerijas kāts, viens puravs, viena tējkarote sasmalcinātu raudenes lapu, nedaudz paprikas pulvera, sauja kapātu koriandra lapiņu.

Pagatavošana. Gaļu sagriež sešos gabalos un apcep uz pannas nelielā eļļas daudzumā. Liek katlā, pievieno buljonu un ūdeni, uzvāra, uzliek katlam vāku un turpina vārīt uz lēnākas uguns, līdz gaļa gandrīz mīksta (1 – 1,5 stundas), Pievieno kukurūzas putraimus un pusītēs sagrieztus kartupeļus un četrās daļās sagrieztu sīpolu, vāra 15 minūtes.

Ķirbi sagriež sešos gabalos, kukurūzas vālītes – trīs daļās, burkānu ripiņās, selerijas kātu – gabaliņos, puravu pārgriež gareniski uz pusēm un sagriež centimetru garos gabaliņos, papriku – palielos gabaliņos, visu pievieno sautējumam, ja nepieciešams, pielej vēl ūdeni, lai katla saturs būtu pārsegts, un sautē mīkstus. Neilgi pirms gatavošanas beigām pievieno paprikas pulveri un zaļumus.

Ēdiens paredzēts sešām personām. Dala šķīvjos tā, lai katrā būtu gabals gaļas un gabals kukurūzas vālītes.

Saldais piena krēms

Sastāvdaļas. 600 ml piena, glāze cukura, pustējkarote vaniļas ekstrakta, šķipsniņa sodas.

Pagatavošana. Pienu, cukuru un vaniļas ekstraktu liek katliņā, uzvāra, samazina uguni un maisot turpina vārīt aptuveni stundu, līdz masa iegūst karameļu krāsu. Pievieno sodu, izmaisa, vēl brīdi pavāra, lej bļodā, atdzesē. Uzglabā ledusskapī. Ēd ar maizi, sieru, cepumiem, bezē u.c.

Pīrādziņi Empanadas de Manzana

Sastāvdaļas. Trīs lieli skābi āboli, pusglāze cukura, divas ēdamkarotes citronu sulas, malts kanēlis. Mīklai: 2,5 glāzes miltu, viena ēdamkarote cukura, 150 g sviesta, šķipsniņa sāls, pusglāze ledus ūdens.

Pagatavošana. Ābolus nomizo, sagriež šķēlītēs, liek katliņā kopā ar cukuru, citronu sulu un kanēli, karsē uz vidējas uguns 12 minūtes, laiku pa laikam apmaisot. Notecina, ļauj pusstundu atdzist. Tikmēr bļodā miltus kapā drumstalās kopā ar sviestu, cukuru un sāli, pievieno pusi no ūdens daudzuma, turpina kapāt, pēc tam pa karotītei lej klāt pārējo ūdeni, līdz mīkla ir viendabīga. To sadaļa četrās daļās, saveļ bumbiņās, ievieto uz 20 minūtēm ledusskapī. Mīklu veltnē uz dēļa aptuveni 0,75 cm biezumā, ar glāzi izspiež aplīšus, to malas noziež ar ūdeni. Vidū liek pildījumu, mīklu pārloka, izveidojot pusmēness formas pīrādziņus, maliņas saspiež. Cep cepeškrāsnī 180 grādos 30 minūtes.