Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Cīsiņš variāciju locījumā

© Leonīds Gusevs

Ja vien izdodas atrast sevī kaut visniecīgāko motivāciju, no diendienā lietotiem pārtikas produktiem iespējams pagatavot maltīti, kas dienišķās ēdienreizes dara daudzveidīgākas un acij tīkamākas, uzskata Jānis Karalis.

«Tās var būt ļoti steidzīgas darbdienu brokastis vai mierīga vakara maltīte, mazi svētki divvientulībā vai nedēļas nogales mājas tusiņš draugu lokā – iemeslu, lai katru reizi ēstu mazliet savādāk, taču netrūkst!» saka Jānis un dalās pieredzē, kā no katram pieejamiem produktiem ātri pagatavot pavisam vienkāršus, bet garšīgus un interesantus ēdienus.

«Pabeidzu Saulaines sovhoztehnikumu, esmu diplomēts konditors, taču profesijā nostrādāju vien pāris mēnešus. Tā sanāca. Darbošanās virtuvē man joprojām ir patīkama un aizraujoša brīvā laika nodarbe. Hobiju ne mirkli neļauj aizmirst arī mana darba devēja – Sandrai Kalnietei rosīšanās virtuvē un ēst gatavošana arī ir sirdij tuva lieta. Katru reizi, darba darīšanās dodoties tuvākos vai tālākos ceļos, mūsu abu sarunas agri vai vēlu iegūst kulinārisku nokrāsu,» smej Jānis un atzīst, ka tieši Sandras Kalnietes pamudināts pēdējā laikā ar jaunu sparu, it kā otro elpu iegūstot, esot pievērsies dažādiem eksperimentiem un jaunu kulinārisku variāciju meklējumiem virtuvē.

Cīsiņu pārvērtības

Sastāvdaļas: (2 personām) 500 g cīsiņu, spageti, olīveļļa, olas, sāls, pipari, tomātu kečups, loki, zaļumi, koka irbulīši

Pagatavošana:

1. Cīsiņus sadala piecās aptuveni vienādās daļās. Ņem vidēji smalkos spagetti makaronus, katru cīsiņa gabaliņu caurdur ar apmēram desmit vai vairāk makaroniem. Nedaudz sālītā, vārošā ūdenī liek makaroncīsiņus, vāra aptuveni septiņas minūtes.

2. Kad makaroni mīksti, ūdeni nokāš, cīsiņmakaronus pārvieto traukā, papildina ar kečupu, lokiem.

3. Cīsiņu gareniski iegriež gandrīz līdz galam, radušās pusītes atloka un galus sasprauž ar koka irbulīšiem – izveido sirsniņas.

4. Cīsiņu gareniski pārgriež uz pusēm, katru no pusēm gandrīz līdz cīsiņa malai iegriež un izveido aplīti, kura galus savieno ar koka irbulīti – izveido puķīti.

5. Sakarsētā eļļā cīsiņus uz pannas apcep no vienas puses, tad apgriež otrādi. Sirsniņai, kas tapusi no vesela cīsiņa, vidū iesit olu, no puscīsiņa gatavotajā puķītē ielej olu kulteni.

6. Pannai uzliek vāku un cep līdz vēlamajai olas gatavībai.

Pirms kārtošanas šķīvī gan sirsniņas, gan puķītes uzprišina – atdala visu, kas izskrējis no viducīša.

Kārto uz šķīvja kopā ar salātu lapām, tomātiem, gurķiem vai citiem zaļumiem.

Cīsiņu cepumi un kārtainās mīklas standziņas ar vītinātu gaļu

Sastāvdaļas: (2 personām): bezrauga kārtainā mīkla Tešla, vītināts liellopa šķiņķis, cīsiņi, viena ola, gabaliņš siera, milti, ķimenes, jūras sāls

Pagatavošana:

Standziņas:

1. Viegli atlaidinātu mīklas plāksni uz miltiem klātas galda virsmas izrullē un sagriež apmēram 1,5–2 cm platās strēmelēs.

2. Strēmelītēs sagriež vītināto liellopa šķiņķi un liek to uz mīklas strēmelēm: vienu galu pieturot, mīklu un gaļu savērpj tik garās spirālēs, cik to ļauj šķiņķa garums.

Standziņas kārto ar cepamo papīru izklātā pannā.

Cīsiņu cepumi:

3. Viegli atlaidinātu mīklas plāksni izrullē, ar rievotu konditorejas nazi sagriež aptuveni 3 cm platos kvadrātos). Kvadrātiņus liek ar cepamo papīru izklātā pannā, pārsmērē ar sakultu olu.

4. Katram mīklas kvadrātiņam virsū liek sagriezta cīsiņa ripiņu.

5.Abu veidu cepumus 190–200 grādu temperatūrā cep piecas līdz septiņas minūtes.

6. Kad standziņas ieguvušas zeltainu brūnumu, uz karstiem cepumiem uzrīvē sieru. Ja ir vēlēšanās, pavisam nedaudz uzber arī ķimenes un jūras sāli. Apmēram uz minūti pannu vēl iešauj cepeškrāsnī, kamēr siers izkūst.