Indijas virtuve latvieša garšai, par tās smalkumiem klausoties, šķiet tikpat neparasta, cik Indija tāla. Taču izrādās, ka indiešu virtuve nav nemaz ne tik neparasta, ne arī tāla – izbaudīt to var tepat, Rīgas centrā, pie Pēterbaznīcas, restorānā Indian Raja, kur īsts indiešu šefpavārs Rajendra Singhs Gopals Singhs piedāvā mūsu eiropeiskajai gaumei piemērotus ēdienus.
Indian Raja ir iecienījuši tie rīdzinieki un viesi, kuri kādreiz dzīvojuši vai viesojušies Lielbritānijā, jo tur indiešu restorānu apmeklējums brīvdienās ir gandrīz katras ģimenes tradīcija. No ēdienu nosaukumiem nav jābaidās – Indian Raja ēdienkartē pie katra nosaukuma būs pierakstīts, cik ass katrs ēdiens ir, lai nebūtu uzreiz jāslauka asaras un jāķer ūdens glāze. Šeit piedāvājam vienkāršas receptes (varbūt pat iedvesmai Jāņu mielasta galdam tradicionālā šašlika vietā), kuras var pagatavot arī savās mājās, jo attiecīgās garšvielas nopērkamas teju jebkurā lielveikalā.
Bombay Masala tēja
Sastāvdaļas: melnā Indijas tēja, šķipsniņa malta kardamona, nedaudz kanēļa, šķipsniņa ingvera pulvera, cukurs, piens, ūdens
Pagatavošana: destilētam ūdenim pievieno melno Indijas tēju, visas garšvielas, cukuru, to visu uzvāra, tad pievieno pasterizētu pienu un vēlreiz uzvāra. Krūzēs tiek liets caur sietu. Sastāvdaļu daudzums atkarīgs no tā, cik stipru vai baltu tēju vēlas.
Gurķu raita
Sastāvdaļas: kefīrs, svaigs gurķis, maltas ķimenes, sāls, malti sarkanie čili pipari
Pagatavošana: gurķi sarīvē, pielej kefīru, pievieno maltas ķimenes, sāli un maltus sarkanos čili piparus. Visu samaisa un lej bļodiņās. Paredzēts tūlītējai pasniegšanai.
Sīpolu bhajias
Sastāvdaļas: sīpoli, zaļie zirnīši (saldēti), zirņu milti (besan), sarkanais čili pulveris, ūdens, eļļa
Pagatavošana: Sīpolus nomizo, nomazgā, zaļos zirnīšus atkausē istabas temperatūrā. Sagriež smalki sīpolus. Sīpoliem pievieno zaļos zirnīšus, sajauc ar besan miltiem, sarkano čili pulveri un ūdeni.
Cep karstā eļļā, līdz tie kļūst zeltaini brūni. Paredzēts tūlītējai pasniegšanai.
Vistas tikka
Sastāvdaļas: vistas fileja, ķiploki, ingvers,kefīrs, malti melnie pipari, sāls, indiešu garšvielas, krējums, eļļa
Pagatavošana: gaļu atsaldē istabas temperatūrā, tad nomazgā un atdala no taukiem, sagriež kubikos. Sagriezto gaļu marinē kefīrā, ķiplokos, ingverā, sālī, maltos melnajos piparos un indiešu garšvielās. Marinēto gaļu sasprauž uz iesmiem un gatavo uz karstām oglēm 10 minūšu, tradicionālajā indiešu Tandoor māla krāsnī vai uz grila. Marinēto gaļu trīs dienas var uzglabāt ledusskapī 2–6 grādu temperatūrā.