Kad tad, ja ne tagad, mūsu «vienas dienas» garajā vasarā, pilnām mutēm – gluži kā bez sāta – ēst salātus?!
Visus pēc kārtas: tradicionāli pierastos, pļavā un mežā vāktos, vēl maz zināmos, tādos svešādos vārdos saucamos – katri zaļie «laksti» ļaujas neierobežotai improvizācijai un kopā jaukšanas mistērijai, lai beigu galā jaucējs tiktu pie gardum garda un veselīga galarezultāta!
Pīrādziņi ar spinātu pildījumu un zaļumu mērci
Sastāvdaļas: rauga mīkla, buljons, 4 saujas spinātu, sauja kārveļu, baziliks, koriandrs, estragons, dilles, pētersīļu lapas, sauja zaķkāpostu, 2 ēdamkarotes olīveļļas, 2 šķēles baltmaizes, sāls, pipari
Pagatavošana: svaigos garšaugus, baltmaizes šķēles, olīveļļu un garšvielas sablenderē viendabīgā masā. No rauga mīklas veido pīrādziņus, tos pilda ar blanšētiem spinātiem, apsmērē ar olu un cep zeltaini brūnus. Pasniedz kopā ar zaļumu mērci.
Zaļais prieks
Sastāvdaļas: avotkreses, kārvele, salāti, aragula, zaķskābenes,radičio, jēra salāti, olīveļļa, sāls, pipari, citrona sula, krešu vai vijolīšu ziedlapiņas
Pagatavošana: visu veidu salātus sajauc, pievieno sāli, piparus, citronu sulu, tad pielej olīveļļu un vēlreiz visu sajauc. Kārto uz šķīvja un dekorē ar krešu vai vijolīšu ziedu ziedlapiņām.
Šie salāti lieliski piesien dūšu, taču, ja kārojas ko kreftīgāku, tos var papildināt ar lasi, vītinātu šķiņķi, kādu cauraudzīša šķēli.
Zandarts ar Salsa verde
Sastāvdaļas: zandarta fileja, nedaudz koriandra, baziliks, estragons, lociņi, pētersīļi, olīveļļa, sāls, pipari, kaperi, citrona miziņas,balzametiķis, citrona sula
Pagatavošana: zandarta fileju ierīvē ar olīveļļu, sāli, pipariem un cep pannā. Pagatavo Salsa verde: visus zaļumus rupji sagriež, pievieno citrona miziņas, kaperus, citrona sulu, olīveļļu, sāli, piparus un balzametiķi. Zandarta fileju liek uz sasildīta šķīvja un pārlej ar Salsa verde mērci.
Zaļumu salāti ar dīgstiem un mīksti vārītu olu
Sastāvdaļas: rukola, avotkreses, jēra salāti, sinepju lapas, kressalāti, zaķkāposti, sarkanās skābenes, zirņu jaunie dzinumi, dažas rozmarīna lapiņas, pāris šokolādes piparmētru, diedzēti rudzu un kviešu graudi, sadīgušas siera āboliņa un redīsu sēklas, svaigi spiesta apelsīna vai greipfrūta sula, mīksti vārīta ola, dekorācijai – balzamīnes, pelargonijas vai citas puķes ziedlapiņas
Pagatavošana: visu veidu salātus liek lielā bļodā, pievieno diedzētus graudus, sadīgušas sēklas. Sāls un eļļas vietā aizdaram lieliski noder svaigi spiesta apelsīnu vai greipfrūtu (vai abas kopā) sula. Salātus, viegli izcilājot, sajauc un papildina ar mīksti vārītu, uz pusēm pārgrieztu olu. Garšu simfonijai, kas veidojas no daudzajiem salātiem un garšaugiem, kā punkts uz i būs glāze tomātu sulas, un branga vitamīnu deva apvienojumā ar sāta sajūtu ir garantēta.