RECEPTES: Sa­lā­ti ar dažādiem zaļumiem

Pīrādziņi ar spinātu pildījumu un zaļumu mērci © Leonīds Gusevs

Kad tad, ja ne ta­gad, mū­su «vie­nas die­nas» ga­ra­jā va­sa­rā, pil­nām mu­tēm – glu­ži kā bez sā­ta – ēst sa­lā­tus?!

 Vi­sus pēc kār­tas: tra­di­ci­onā­li pie­ras­tos, pļa­vā un me­žā vāk­tos, vēl maz zi­nā­mos, tā­dos sve­šā­dos vār­dos sau­ca­mos – kat­ri za­ļie «lak­sti» ļau­jas ne­ie­ro­be­žo­tai im­pro­vi­zā­ci­jai un ko­pā jauk­ša­nas mis­tē­ri­jai, lai bei­gu ga­lā jau­cējs tik­tu pie gar­dum gar­da un ve­se­lī­ga ga­la­re­zul­tā­ta!

Pī­rā­dzi­ņi ar spi­nā­tu pil­dī­ju­mu un za­ļu­mu mēr­ci

Sa­stāv­da­ļas: rau­ga mīk­la, bul­jons, 4 sau­jas spi­nā­tu, sau­ja kār­ve­ļu, ba­zi­liks, ko­ri­andrs, es­tra­gons, dil­les, pē­ter­sī­ļu la­pas, sau­ja zaķ­kā­pos­tu, 2 ēdam­ka­ro­tes olīv­eļ­ļas, 2 šķē­les bal­tmai­zes, sāls, pi­pa­ri

Pa­ga­ta­vo­ša­na: svai­gos garš­au­gus, bal­tmai­zes šķē­les, olīv­eļ­ļu un garš­vie­las sa­blen­de­rē vien­da­bī­gā ma­sā. No rau­ga mīk­las vei­do pī­rā­dzi­ņus, tos pil­da ar blan­šē­tiem spi­nā­tiem, ap­smē­rē ar olu un cep zel­tai­ni brū­nus. Pa­sniedz ko­pā ar za­ļu­mu mēr­ci.

Za­ļais prieks 

Sa­stāv­da­ļas: avot­kre­ses, kār­ve­le, sa­lā­ti, ara­gu­la, zaķ­skā­be­nes,ra­di­či­o, jē­ra sa­lā­ti, olīv­eļ­ļa, sāls, pi­pa­ri, cit­ro­na su­la, kre­šu vai vi­jo­lī­šu zied­la­pi­ņas

Pa­ga­ta­vo­ša­na: vi­su vei­du sa­lā­tus sa­jauc, pie­vie­no sā­li, pi­pa­rus, cit­ro­nu su­lu, tad pie­lej olīv­eļ­ļu un vēl­reiz vi­su sa­jauc. Kār­to uz šķīv­ja un de­ko­rē ar kre­šu vai vi­jo­lī­šu zie­du zied­la­pi­ņām.

Šie sa­lā­ti lie­lis­ki pie­sien dū­šu, ta­ču, ja kā­ro­jas ko kref­tī­gā­ku, tos var pa­pil­di­nāt ar la­si, vī­ti­nā­tu šķiņ­ķi, kā­du caur­au­dzī­ša šķē­li.

Zan­darts ar Sa­lsa ver­de

Sa­stāv­da­ļas: zan­dar­ta fi­le­ja, ne­daudz ko­ri­an­dra, ba­zi­liks, es­tra­gons, lo­ci­ņi, pē­ter­sī­ļi, olīv­eļ­ļa, sāls, pi­pa­ri, ka­pe­ri, cit­ro­na mi­zi­ņas,bal­za­me­ti­ķis, cit­ro­na su­la

Pa­ga­ta­vo­ša­na: zan­dar­ta fi­le­ju ie­rī­vē ar olīv­eļ­ļu, sā­li, pi­pa­riem un cep pan­nā. Pa­ga­ta­vo Sa­lsa ver­de: vi­sus za­ļu­mus rup­ji sa­griež, pie­vie­no cit­ro­na mi­zi­ņas, ka­pe­rus, cit­ro­na su­lu, olīv­eļ­ļu, sā­li, pi­pa­rus un bal­za­me­ti­ķi. Zan­dar­ta fi­le­ju liek uz sa­sil­dī­ta šķīv­ja un pār­lej ar Sa­lsa ver­de mēr­ci.

Za­ļu­mu sa­lā­ti ar dīg­stiem un mīk­sti vā­rī­tu olu 

Sa­stāv­da­ļas: ru­ko­la, avot­kre­ses, jē­ra sa­lā­ti, si­nep­ju la­pas, kres­sa­lā­ti, zaķ­kā­pos­ti, sar­ka­nās skā­be­nes, zir­ņu jaun­ie dzi­nu­mi, da­žas roz­ma­rī­na la­pi­ņas, pār­is šo­ko­lā­des pi­par­mēt­ru, die­dzē­ti ru­dzu un kvie­šu grau­di, sa­dī­gu­šas sie­ra ābo­li­ņa un re­dī­su sēk­las, svai­gi spies­ta apel­sī­na vai greip­frū­ta su­la, mīk­sti vā­rī­ta ola, de­ko­rā­ci­jai – bal­za­mī­nes, pe­lar­go­ni­jas vai ci­tas pu­ķes zied­la­pi­ņas

Pa­ga­ta­vo­ša­na: vi­su vei­du sa­lā­tus liek lie­lā bļo­dā, pie­vie­no die­dzē­tus grau­dus, sa­dī­gu­šas sēk­las. Sāls un eļ­ļas vie­tā aiz­da­ram lie­lis­ki no­der svai­gi spies­ta apel­sī­nu vai greip­frū­tu (vai abas ko­pā) su­la. Sa­lā­tus, vieg­li iz­ci­lā­jot, sa­jauc un pa­pil­di­na ar mīk­sti vā­rī­tu, uz pus­ēm pār­griez­tu olu. Gar­šu sim­fo­ni­jai, kas vei­do­jas no dau­dza­jiem sa­lā­tiem un garš­au­giem, kā punkts uz i būs glā­ze to­mā­tu su­las, un bran­ga vi­ta­mī­nu de­va ap­vie­no­ju­mā ar sā­ta sa­jū­tu ir ga­ran­tē­ta.

Svarīgākais