RECEPTES: Sa­lā­ti ar dažādiem zaļumiem

Pīrādziņi ar spinātu pildījumu un zaļumu mērci © Leonīds Gusevs

Kad tad, ja ne ta­gad, mū­su «vie­nas die­nas» ga­ra­jā va­sa­rā, pil­nām mu­tēm – glu­ži kā bez sā­ta – ēst sa­lā­tus?!

 Vi­sus pēc kār­tas: tra­di­ci­onā­li pie­ras­tos, pļa­vā un me­žā vāk­tos, vēl maz zi­nā­mos, tā­dos sve­šā­dos vār­dos sau­ca­mos – kat­ri za­ļie «lak­sti» ļau­jas ne­ie­ro­be­žo­tai im­pro­vi­zā­ci­jai un ko­pā jauk­ša­nas mis­tē­ri­jai, lai bei­gu ga­lā jau­cējs tik­tu pie gar­dum gar­da un ve­se­lī­ga ga­la­re­zul­tā­ta!

Pī­rā­dzi­ņi ar spi­nā­tu pil­dī­ju­mu un za­ļu­mu mēr­ci

Sa­stāv­da­ļas: rau­ga mīk­la, bul­jons, 4 sau­jas spi­nā­tu, sau­ja kār­ve­ļu, ba­zi­liks, ko­ri­andrs, es­tra­gons, dil­les, pē­ter­sī­ļu la­pas, sau­ja zaķ­kā­pos­tu, 2 ēdam­ka­ro­tes olīv­eļ­ļas, 2 šķē­les bal­tmai­zes, sāls, pi­pa­ri

Pa­ga­ta­vo­ša­na: svai­gos garš­au­gus, bal­tmai­zes šķē­les, olīv­eļ­ļu un garš­vie­las sa­blen­de­rē vien­da­bī­gā ma­sā. No rau­ga mīk­las vei­do pī­rā­dzi­ņus, tos pil­da ar blan­šē­tiem spi­nā­tiem, ap­smē­rē ar olu un cep zel­tai­ni brū­nus. Pa­sniedz ko­pā ar za­ļu­mu mēr­ci.

Za­ļais prieks 

Sa­stāv­da­ļas: avot­kre­ses, kār­ve­le, sa­lā­ti, ara­gu­la, zaķ­skā­be­nes,ra­di­či­o, jē­ra sa­lā­ti, olīv­eļ­ļa, sāls, pi­pa­ri, cit­ro­na su­la, kre­šu vai vi­jo­lī­šu zied­la­pi­ņas

Pa­ga­ta­vo­ša­na: vi­su vei­du sa­lā­tus sa­jauc, pie­vie­no sā­li, pi­pa­rus, cit­ro­nu su­lu, tad pie­lej olīv­eļ­ļu un vēl­reiz vi­su sa­jauc. Kār­to uz šķīv­ja un de­ko­rē ar kre­šu vai vi­jo­lī­šu zie­du zied­la­pi­ņām.

Šie sa­lā­ti lie­lis­ki pie­sien dū­šu, ta­ču, ja kā­ro­jas ko kref­tī­gā­ku, tos var pa­pil­di­nāt ar la­si, vī­ti­nā­tu šķiņ­ķi, kā­du caur­au­dzī­ša šķē­li.

Zan­darts ar Sa­lsa ver­de

Sa­stāv­da­ļas: zan­dar­ta fi­le­ja, ne­daudz ko­ri­an­dra, ba­zi­liks, es­tra­gons, lo­ci­ņi, pē­ter­sī­ļi, olīv­eļ­ļa, sāls, pi­pa­ri, ka­pe­ri, cit­ro­na mi­zi­ņas,bal­za­me­ti­ķis, cit­ro­na su­la

Pa­ga­ta­vo­ša­na: zan­dar­ta fi­le­ju ie­rī­vē ar olīv­eļ­ļu, sā­li, pi­pa­riem un cep pan­nā. Pa­ga­ta­vo Sa­lsa ver­de: vi­sus za­ļu­mus rup­ji sa­griež, pie­vie­no cit­ro­na mi­zi­ņas, ka­pe­rus, cit­ro­na su­lu, olīv­eļ­ļu, sā­li, pi­pa­rus un bal­za­me­ti­ķi. Zan­dar­ta fi­le­ju liek uz sa­sil­dī­ta šķīv­ja un pār­lej ar Sa­lsa ver­de mēr­ci.

Za­ļu­mu sa­lā­ti ar dīg­stiem un mīk­sti vā­rī­tu olu 

Sa­stāv­da­ļas: ru­ko­la, avot­kre­ses, jē­ra sa­lā­ti, si­nep­ju la­pas, kres­sa­lā­ti, zaķ­kā­pos­ti, sar­ka­nās skā­be­nes, zir­ņu jaun­ie dzi­nu­mi, da­žas roz­ma­rī­na la­pi­ņas, pār­is šo­ko­lā­des pi­par­mēt­ru, die­dzē­ti ru­dzu un kvie­šu grau­di, sa­dī­gu­šas sie­ra ābo­li­ņa un re­dī­su sēk­las, svai­gi spies­ta apel­sī­na vai greip­frū­ta su­la, mīk­sti vā­rī­ta ola, de­ko­rā­ci­jai – bal­za­mī­nes, pe­lar­go­ni­jas vai ci­tas pu­ķes zied­la­pi­ņas

Pa­ga­ta­vo­ša­na: vi­su vei­du sa­lā­tus liek lie­lā bļo­dā, pie­vie­no die­dzē­tus grau­dus, sa­dī­gu­šas sēk­las. Sāls un eļ­ļas vie­tā aiz­da­ram lie­lis­ki no­der svai­gi spies­ta apel­sī­nu vai greip­frū­tu (vai abas ko­pā) su­la. Sa­lā­tus, vieg­li iz­ci­lā­jot, sa­jauc un pa­pil­di­na ar mīk­sti vā­rī­tu, uz pus­ēm pār­griez­tu olu. Gar­šu sim­fo­ni­jai, kas vei­do­jas no dau­dza­jiem sa­lā­tiem un garš­au­giem, kā punkts uz i būs glā­ze to­mā­tu su­las, un bran­ga vi­ta­mī­nu de­va ap­vie­no­ju­mā ar sā­ta sa­jū­tu ir ga­ran­tē­ta.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.