Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Māja

Termogrāfija – veids, kā saglabāt siltumu

Atnākot aukstajam laikam, katrs mājokļa saimnieks vēlas parūpēties par to, lai mājās būtu silti un komfortabli.

 Nav noslēpums, ka ne visas ēkas ir nodrošinātas ar augstu energoefektivitāti, tāpēc ir labi, ja pastāv iespējas, kā noteikt siltuma zuduma zonas un apmērus, lai laikus varētu pievērsties kaitējuma novēršanai. Viens no mūsdienīgākajiem veidiem, kā paaugstināt ēkas energoefektivitāti un uzlabot mikroklimatu telpās, ir veikt termogrāfiju.

Būtiskākais materiālo līdzekļu un kurināmā ekonomijas veicinātājs ir siltuma zuduma un siltuma piegādes samazināšana caur celtniecības būvju norobežojošām konstrukcijām, kas sasniedz līdz pat 30 procentiem no kopējiem enerģijas zudumiem. Lai konstatētu mājas energoefektivitāti un samazinātu izmaksas par apkuri, uzņēmums Geleos kopš 2011. gada līdzās citiem ar mājas komfortu saistītiem pakalpojumiem piedāvā veikt ēkas termogrāfisko apsekošanu.

Ēku apsekošana

Celtņu energoefektivitātes paaugstināšana kļuvusi populāra līdz ar siltuma cenu paaugstināšanos – tas ir galvenais iemesls, kādēļ daudzi ēku īpašnieki aizdomājas par ietaupīšanas iespējām un sāk meklēt risinājumus pie jomas profesionāļiem. Mūsu senčiem senā pagātnē konstatēt siltuma noplūdes vietas bija daudz vienkāršāk. Tolaik populārākā metode bija aizdegta svece, ar kuru tika staigāts pa māju, tuvinot to šuvju vietām. Teritorijās, kur liesma noliecās uz kādu pusi, sprieda par šuves stāvokli vai defektu un centās to novērst. Mūsdienās šādi ēku apsekot vairs nav iespējams to apjomīgo izmēru un izmantoto celtniecības materiālu dēļ. Tā vietā, lai noteiktu dzīvojamās vai komercplatības energoefektivitāti, ir nepieciešams veikt ēkas apsekošanu ar termogrāfu.

Uzņēmums Geleos veic apsekošanu, izmantojot mūsdienīgu aparatūru, tāpēc rezultātu ticamību nav pamata apšaubīt. Tā kā gaiss var iekļūt un izkļūt no ēkas visdažādākajos veidos un pa visdažādākajiem ceļiem, šāda apsekošana var palīdzēt atklāt pārkāpumus arī ārējo konstrukciju siltināšanā. Celtņu apsekošana ar termogrāfu pēdējos gados iegūst arvien liekāku popularitāti – termogrāfs palīdz atrast siltuma noplūdes vietas jumtā, atklāt caurvēja vietas, noteikt apkures sistēmas efektivitāti, atklāt logu un durvju spraugas, kas ir viens no populārākajiem siltuma zuduma avotiem.

Zudumu konstatēšana

Termogrāfija – tas ir zinātnisks veids, kā iegūt termogrammu jeb objekta attēlu infrasarkanajā spektrā, kas parāda temperatūras lauku sadales ainu. Infrasarkano staru kameras atklāj elektromagnētiskā spektra (900–14000 nanometru) starojumu infrasarkanajā diapazonā. Ierīce ļauj saskatīt apkārtējo objektu siltuma starojumu neatkarīgi no apgaismojuma un izmērīt temperatūru jebkurai objekta virsmai ar precizitāti 0,1 С. Infrasarkano staru kameru unikālās iespējas tiek izmantotas daudzās jomās – no industrijas līdz pat medicīnai. Pēdējā laikā to aktīvi sāk izmantot arī celtniecībā. Pastāvīga enerģijas tarifu celšanās un komunālo maksājumu pieaugums, kas ir tarifu paaugstināšanās sekas, izvirza priekšplānā energoresursu ekonomijas un energotaupīšanas metožu jautājumus. Tas ir iemesls, kādēļ dzīvokļu komunālās saimniecības pašlaik pārdzīvo nopietnu reformu posmu.

Modernu enerģijas taupības tehnoloģiju ieviešanai (piemēram, tehnoloģisko procesu vadības sistēmas vai izolācijas materiāli), pirmkārt, jābalstās uz precīzu trūkumu diagnostiku. Celtnes īpašniekam vai apdrošināšanas kompānijai, kura iesaistīta materiālā zaudējuma regulēšanā, ar neapbruņotu aci nesaskatāma, tiek dota skaidra detaļu aina, kas var kļūt ļoti vērtīga atjaunošanas darbu plānošanai un savstarpējo norēķinu racionalizācijai.

Mūsdienās celtniecībā tiek izmantots ļoti daudz jaunu siltumizolācijas materiālu un tehnoloģiju, kuru izmantošana ļauj samazināt telpu apsildīšanas siltuma zudumus. Kā pierāda prakse, siltumizolācijas defektu gadījumā celtnēs var rasties ievērojami siltuma zudumi (līdz pat 40 procentiem), bet defektu novēršana ļauj samazināt enerģijas patēriņu līdz 30 procentiem.

Labākam rezultātam

Pastāv uzskats, ka aukstums ēkā un paaugstināti rēķini par siltumu rodas slikti siltināto sienu dēļ, taču ir gadījumi, kad pēc sienu siltināšanas tāpat netiek sasniegti vēlamie rezultāti. Tas ir saistīts ar to, ka īstā problēma var būt meklējama logu vai durvju defektos, elektrības kontaktos, caurulēs, pārsegumos un tvaika izolācijā. Ar Aero durvīm un termogrāfu iespējams iegūt pilnīgu un precīzu informāciju par faktisko mājas stāvokli. Tāpat pēc apsekošanas veikšanas būs vieglāk izstrādāt precīzu remontu darbu plānu, lai pēc iespējas pilnīgāk novērstu konstatētos defektus.

Efektīvākam rezultātam Geleos eksperti rekomendē veikt apsekošanu, izmantojot gan ar Aero durvis, gan termogrāfu.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar Geleos.