Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja

Koka apdares dēļi – ēkas pievilcībai un izturībai

© publicitātes

Pirmais priekšstats par māju rodas, uzlūkojot tās fasādi. Tai jābūt ne tikai funkcionālai, bet arī jāpriecē ar izskatu, jāharmonē ar apkārtējo vidi un jārada iekšējā noskaņa. Tādēļ arvien vairāk saimnieku savas mājas fasādi izvēlas veidot no dabīgiem materiāliem.

Parasti tie ir koka apdares dēļi – praktisks, viegls, izturīgs, cilvēkam un videi draudzīgs materiāls. Veikals PATA KOKMATERIĀLI piedāvā dažādu profilu augstvērtīgus egles un priedes apdares dēļus.

Koka apdares materiāli veido dabisku, omulīgu ēkas dizainu un iekštelpās rada patīkamu mikroklimatu. Koks ir ļoti piemērots materiāls arī projektētājiem, jo ļauj izstrādāt smalku un detalizētu apdari, kā arī variēt to ar krāsām. Atrodot piemērotu tonējumu vai atstājot koka dabisko niansi, tas radīs siltuma un viegluma sajūtu.

Ēku apdares materiāli tiek izgatavoti no dažādām koku šķirnēm. Latvijā populārākie un cenas ziņā pieejamākie ir egles un priedes apdares dēļi. Koksnes veidi atšķiras vizuāli, bet pēc stiprības pavisam nedaudz. Priedes dēļi ir nedaudz cietāki par egli un lielākām zaru vietām, savukārt egles – mīkstāki, bet ar smalkākām zaru vietām. Grūti pateikt, kuri ir populārāki, jo izvēli bieži vien nosaka pircēja gaume. Iegādes un uzturēšanas izmaksu ziņā egles un priedes apdares dēļi ir līdzvērtīgi.

Veikalā PATA KOKMATERIĀLI tiek piedāvāts plašs apdares klāsts: pusspundes un pilnās spundes, kā arī dažādu šķirņu koka dēļi; vairāku veidu profili – vārdu sakot, dažādām pircēju vajadzībām, gaumēm un finanšu iespējām. Ieteicamākie dēļi āra darbiem (mājas fasādēm) ir pusspundes apdares dēļi. Tos pareizi savienojot un nostiprinot, ūdens notek no dēļiem, neiekļūstot savienojuma vietā. Biežāk izmantotais apšuvuma veids ir tā sauktā vagonka jeb vagondēļi. Apdares dēļi tiek likti horizontāli, blīvi blakus cits pie cita. Tos piestiprina ar cinkotām naglām vai skrūvēm gropes vietā pie koka karkasa, kuru veido no latām, vertikāli gar sienu. Gropes vietu nosedz ar nākamā dēlīša gropi, lai apšuvuma ārpusē naglas vai skrūves nebūtu redzamas un netraucētu, ja koka apdares dēļus pēc tam vajag apstrādāt un krāsot. Šādu apšuvumu iespējams veidot praktiski uz jebkura veida sienām.

Veikalā PATA KOKMATERIĀLI tiek piedāvāti dažādu profilu apdares dēļi. Tādējādi pircējiem ir iespēja izvēlēties sev tīkamāko noformējumu – dēļu zīmējumu. Viens no iecienītākajiem ir tā sauktā guļbūves imitācija. Proti, apdares dēļi rada guļbūves iespaidu, bet izveidošanas izmaksas ir ievērojami mazākas nekā īstai guļbūves ēkai.

Iekšdarbiem iespējams izmantot spundētos un pusspundes koka apdares dēļus. Tos var likt gan vertikāli, gan horizontāli. Lai uzturētu nepieciešamo klimatu, veikalā PATA KOKMATERIĀLI ir ierīkota gaisa mitrināšanas sistēma, kas nodrošina kvalitatīvu apdares dēļu uzglabāšanu. Pēc ēvelēšanas materiāls tiek rūpīgi sašķirots, lai katram pircējam būtu iespēja to izvēlēties pēc savas gaumes un izmaksu iespējām. n

Reklāmraksts tapis sadrbībā ar veikalu PATA KOKMATERIĀLI

***

NODERĪGI

Dažkārt valda uzskats, ka koka dēļi deformēsies un ātri bojājies, taču šis maldīgais priekšstats radies nepareizu apdares tehnoloģiju dēļ. Lai dēļus pareizi uzliktu un koptu, jāievēro vairāki nosacījumi:

• koka apdares dēļi atrodas ārā – saules, lietus, vēja ietekmē. Neaizsargāts materiāls saulē balo, kļūst pelēks.

Lai pasargātu to no bojāšanās, dēļi regulāri jāapstrādā ar speciāliem koksnes aizsardzības līdzekļiem – antiseptiskiem materiāliem. Kvalitatīvi apstrādāta koka fasāde nebūs jāpārkrāso 5–12 gadu. Ļoti svarīgi izvēlēties aizsardzības līdzekli, kas ne tikai veido krāsu uz dēļa virsmas, bet iesūcas kokā, radot aizsardzības slāni pret puvi un kukaiņu bojājumiem. Papildus var veikt apstrādi ar antiperēniem, kas paredzēti aizsardzībai pret degšanu;

• āra darbiem vēlams izmantot pusspundes apdares dēļus.

Iekšdarbiem gan apdares dēļu savienojuma veids nav tik būtisks;

• apdares dēļu stiprināšanai jāizvēlas cinkotās skrūves, naglas un stiprinājumi, kas ļauj izvairīties no rūsējoša metāla pleķiem uz koksnes;

• jāņem vērā, ka papildus siltuma izolācijai zem koka apdares drīkst izmantot tikai minerālvati. Nekādā gadījumā putupolistirolu, jo šis materiāls ir viegli uzliesmojošs;

• mūsdienās koka apdari nereti izmanto dekoratīviem nolūkiem, šaurus dēļus liekot ar atstarpēm kā redeles vai žalūzijas, caur kurām redzams apmetums vai cita apdare;

• lai koka fasāde kalpotu ilgāk, nedrīkst taupīt uz materiāla kvalitātes rēķina. Ja dēļi plaisās, pārsniegs pieļaujamās saraušanās un izplešanās robežas, fasādē radīsies spraugas, lobīsies krāsa. Pareizi apstrādājot, dēļi izskatu un izturību saglabās ļoti ilgi. Tādēļ apdarei paredzētie zāģmateriāli tiek rūpnieciski žāvēti: āra darbiem domātie līdz 18% (+/2%) mitruma, bet iekšdarbiem iecerētie – līdz 12% (+/2%) mitruma.