Aicina pievērst uzmanību asinsspiedienam

Pacientu biedrība ParSirdi.lv sadarbībā ar Latvijas Kardiologu biedrību aprīli pasludinājusi par Paaugstināta asinsspiediena mēnesi. Iedzīvotāji ir aicināti piedalīties dažādās aktivitātēs, lai uzlabotu veselību un mazinātu risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, kas ir galvenais mirstības cēlonis Latvijā.

Lai skolēnus izglītotu par procesiem, kas ietekmē sirds veselību, Latvijas Kardiologu biedrības prezidents Andrejs Ērglis Rīgas Centra humanitārās vidusskolas skolēniem vadīja sirds veselības mācību stundu. Profesors 11. klases skolēniem stāstīja par sirds slimību cēloņiem, riskiem un jaunākajiem sasniegumiem medicīnā. Skolēni bija izpildījuši mājasdarbu – izmērījuši asinsspiedienu cits citam un saviem ģimenes locekļiem. A. Ērglis vajadzību skolā stāstīt par sirds veselību pamatoja ar faktu, ka cilvēki jau agrā jaunībā nodara postu saviem asinsvadiem, lietojot neatbilstošu uzturu un piekopjot neveselīgu dzīvesveidu: «Pašiem jauniešiem būtu daudz vieglāk, ja būtu skaidrs, kāpēc nāk ģībiens un kāda ir ēšanas nozīme – nereti jauniešiem trūkst dzelzs, bet pārtikā ir pārāk daudz sāls. Bērni mērīja asinsspiedienu arī saviem vecākiem un vecvecākiem – tā ir iespēja noķert problēmas laikus un pasargāt savu ģimeni, jo ir izplatīts daudz mītu, piemēram, ka paaugstināts asinsspiediens ir vecuma norma.»

Stunda bija daļa no sirds veselības informatīvās kampaņas Izmēri asinsspiedienu, nosaki riskus!. Biedrības ParSirdi.lv vadītāja Inese Mauriņa stāstīja, ka mērķis akcijām ir informēt par pareizu asinsspiedienu, kas ir 120/80. Cilvēkiem ar augstāku asinsspiedienu jādodas pie ārsta, lai noteiktu kardiovaskulāros riskus. Viņa norādīja, ka plānotas plašas akcijas, lai cilvēkiem būtu iespēja izmērīt asinsspiedienu: «23. aprīlī rīkojam Paaugstināta asinsspiediena profilakses dienu Daugavpilī, un iedzīvotājiem no 13.30 līdz 15 Daugavpils domes ēkā ir iespēja bez maksas izmērīt asinsspiedienu un saņemt konsultācijas, kā arī informatīvos materiālus par sirds slimību riskiem un to profilaksi. Paaugstinātā asinsspiediena mēnesis noslēgsies

30. aprīlī Rīgas Centrāltirgū, kad saņemt informāciju, konsultācijas un bez maksas izmērīt asinsspiedienu varēs arī Rīgas iedzīvotāji. Pasākums notiks Sakņu paviljonā no plkst. 11 līdz 17.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.