Rosina aizliegt enerģijas dzērienus jauniešiem līdz 18 gadiem

Saeimas "Saskaņas centra" frakcijas deputāts Vladimirs Reskāis iesniedzis grozījumu Pārtikas aprites likumā, lai aizliegtu pārdot enerģētiskos dzērienus personām, kas jaunākas par 18 gadiem.

„Tā saucamie enerģētiskie dzērieni ir ļoti populāri jauniešu un pusaudžu vidū. Ja nepieciešams uzmundrināties pirms eksāmeniem, sporta sacensībām vai arī visu nakti pavadīt ballītē, tiek lietoti šie dzērieni, turklāt pusaudži tos bieži vien lieto, neievērojot mēru, neierobežotā daudzumā,” skaidro Vladimirs Reskāis. - Ārsti jau ir pierādījuši, ka enerģētiskie dzērieni atstāj kaitīgu ietekmi uz veselību, nomāc centrālās nervu sistēmas darbību, piespiež organismu kādu laiku strādāt uz spēju robežas, bet pēc tam neizbēgami iestājas lejupslīde. Pārmērīgs kofeīna daudzums var novest pie aknu darbības traucējumiem, aritmijas, sirdsdarbības nepietiekamības. Diemžēl, pusaudži ļoti bieži nespēj pareizi izvērtēt sava dzīvesveida sekas, tāpēc likumdošanā ir jānosaka aizliegums pārdot enerģētiskos dzērienus tiem, kuri vēl nav sasnieguši 18 gadu vecumu - analoģiski, kā noteikts aizliegums pārdot nepilngadīgajiem cigaretes un alkoholu. Tāpat jānosaka par pienākumus ražotājuzņēmumiem uz iepakojuma ar lieliem burtiem izvietot informāciju par blakusparādībām, kādas rodas, ja šos produktus lieto lielā daudzumā.

Narkoloģijas palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna nav pārliecināta, ka varētu izdoties aizliegt enerģijas dzērienu pavisam: „Pie mums nav bijuši gadījumi, kad tiktu ievests jaunietis, bērns, kurš būtu pārdozējis enerģijas dzērienu. Protams, šie dzērieni ir neveselīgi, un te runa nav tikai par bērniem. Ja alkohols tiek jaukts ar enerģijas dzērieniem, tam ir vēl kaitīgāka ietekme – alkohols darbojas kā nomierinoša viela, kas atslābina organismu, savukārt enerģijas dzērieni veic pretēju funkciju un šādos gadījumos tiek nopietni traucēta sirdsdarbība. Ne tikai Latvijā, bet arī vairākās Eiropas valstīs tiek runāts par šo dzērienu ierobežošanu, bet vai ir iespēja tos izskaust pilnībā, nezinu. Tad jau arī kafiju nedrīkstēs dzert, jo arī šajā dzērienā ir kofeīns, kas lielās devās ir kaitīgs organismam.”

Narkoloģe uzskata, ka ir nepieciešams izpētīt auditoriju, kas lieto šos dzērienus, jo Narkoloģijas centram nav informācijas, par enerģijas dzērieniem. „Manuprāt, sabiedrība, it īpaši jaunieši, bērni ir jāizglīto par šo tēmu. Ir valstis, kurās tiek pacelts akcīzes nodoklis enerģijas dzērieniem. Kā arī jāuzzina vai visi šie dzērieni ir vienlīdz spēcīgi un atstāj nevēlamu ietekmi uz veselību.”

Enerģijas dzērieni var izraisīt nervozitāti, bezmiegu, paātrinātu sirdsdarbību, kā arī paaugstinātu asinsspiedienu.

Svarīgākais