No 16. februāra aptiekās nepieejamos kompensējamos medikamentus aizstās ar nākamajiem lētākajiem

No ceturtdienas aptiekās nepieejamie kompensējamie medikamenti tiks aizstāti ar nākamajiem lētākajiem kompensējamiem medikamentiem, aģentūrai BNS teica Nacionālā veselības dienesta (NVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Lapiņa.

Pašlaik no sarakstiem tiek izslēgtas zāles, kuras aptiekās nebija pieejamas, un gatavots jauns saraksts, kurš dienas gaitā tiks nosūtīts publicēšanai "Latvijas Vēstnesī". Arī aptiekas saņems informāciju jau trešdien, apstiprināja Lapiņa.

NVD trešdien vakarā informēja, ka no kompensējamo zāļu saraksta svītroti 10 medikamenti un par lētākajiem atzīti nākamie lētākie medikamenti tādās zāļu vispārīgo nosaukumu grupās kā "Atorvastatinum", "Enalaprilum", "Glimepiridum", "Lisinoprilum", "Paclitaxelum" un "Ropinirolum".

Medikamenti svītroti no saraksta, jo pašlaik nav pieejami Latvijas tirgū, ko apliecina Veselības inspekcijas informatīvais ziņojums, kā arī piecu zāļu gadījumā pašu zāļu piegādātāju sniegtā informācija.

Kopumā Kompensējamo zāļu sarakstā pašlaik iekļauti 1377 medikamenti un 149 medicīniskās ierīces, norādīja NVD.

Veidojot jaunu sarakstu un aizstājot nepieejamās zāles ar nākamajiem lētākajiem medikamentiem, NVD gan vēlreiz nepārbauda, vai tās reāli ir pieejamas aptiekās, jo ražotāji ir snieguši informāciju, ka medikamenti tirgū būs.

Turklāt pastāv arī rakstveida vienošanās ar tirgotājiem par kompensējamo medikamentu nodrošināšanu. To firmu zāles, kuras šo vienošanos ir pārkāpušas, tiek svītrotas no kompensējamo zāļu sarakstiem, sacīja NVD pārstāve.

Iepriekš jau ziņots, ka Veselības inspekcija februāra pirmajās divās nedēļās saņēma sūdzības no pacientiem par to, ka viņi netiek pie zālēm, jo aptiekās nav iegādājami lētie valsts apmaksātie medikamenti.

Savukārt Veselības ministrija izlēma aptiekās neesošos kompensējamos medikamentus svītrot no zāļu saraksta, tos aizstājot ar otriem lētākajiem.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais