Aicinās ģimenes ārstus izvērtēt maksimālo samaksu par mājas vizīti

Lai uzlabotu primārās aprūpes pieejamību, Veselības ministrija (VM) aicinās ģimenes ārstu asociācijas rekomendēt saviem biedriem izvērtēt maksimālo samaksu, kuru ģimenes ārsts var iekļaut cenrādī par mājas vizīti, pastāstīja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Valsts apmaksā ģimenes ārsta vizīti mājās pie bērniem līdz 18 gadu vecumam, pirmās grupas invalīdiem, pie pacientiem, kuriem nepieciešama ilgstoša plaušu mākslīgā ventilācija, un pacientiem, kuri saņem paliatīvo un medicīnisko aprūpi mājās. Pacientiem, kuri ir vecāki par 80 gadiem, un pacientiem, kuri slimo ar gripu epidēmijas laikā, par vizīti jāmaksā divi lati.

Pārējos gadījumos ģimenes ārsta vizīte mājās ir maksas pakalpojums atbilstoši ģimenes ārsta praksē apstiprinātajam maksas pakalpojumu cenrādim.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītājs Pauls Princis aģentūrai BNS norādīja, ka asociācija ieteiks ārstiem izvērtēt cenu par mājas vizītēm, taču nevar pati noteikt maksimālo summu, kādu ārsts tiesīgs pieprasīt.

"Mēs kā asociācija neesam tiesīgi teikt kādam kolēģim, ka viņa noteiktā cena ir par lielu. To nav tiesīga darīt arī Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests, slēdzot līgumu ar ģimenes ārstu, jo šo pakalpojumu valsts neapmaksā – šajā segmentā ārsts ir privātuzņēmējs," paskaidroja Princis.

Ģimenes ārstu mājas vizītes cenas svārstās aptuveni no pieciem līdz 25 latiem – dārgākas tās ir lielajās pilsētās un noslogotākajās praksēs. Cenu nosaka pats ģimenes ārsts, ņemot vērā pacientu skaitu, struktūru un citus apstākļus.

Tomēr asociācija aicinās izvērtēt, kāpēc ārsti ir noteikuši konkrētās cenas un vai tās nemazina viņu pieejamību. "Tas domāts kā morāls pamudinājums apsvērt, vai šī cena ir atbilstoša, īpaši tad, ja tā ir ļoti liela," sacīja Princis.

Svarīgākais