Pētījums: gandrīz pusi sieviešu augstākajā riska grupā neuztrauc saslimšana ar krūts vēzi

Gandrīz puse sieviešu Latvijā, kurām ir vislielākais risks saslimt ar krūts vēzi, ir vienaldzīgas pret šo jautājumu, parādījusi tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra (SKDS) veiktā aptauja.

Paaugstināts risks saslimt ar ļaundabīgu audzēju slimībām ir sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem.

Pētījums liecina, ka saslimšana ar krūts vēzi satrauc 56% sieviešu, bet 42% ir vienaldzīgas pret pastāvošo risku – 20% sieviešu atbildējušas, ka šāds risks viņas nesatrauc, bet vēl 22% respondentu par to nedomā.

Aptauja atklāj, ka 82% sieviešu zina par valsts īstenoto programmu, kas paredz, ka visām 50 līdz 69 gadus vecām sievietēm reizi divos gados valsts apmaksā mamogrāfijas izmeklējumus jeb krūts vēža profilaktiskās pārbaudes. No sievietēm, kuras saņēmušas uzaicinājuma vēstuli, šo iespēju izmantojušas 59%. Tiesa, Veselības ministrijas dati liecina, ka uzaicinājumam izmeklēties pērn atsaukušās tikai nedaudz vairāk kā 36% sieviešu.

SKDS direktors Arnis Kaktiņš šo nesakritību skaidroja ar respondentu vēlēšanos izskatīties labākiem un uzdot vēlamo par esošo. Pēc viņa vērtētā, tā ir laba ziņa, jo parāda to, ka sievietes saprot jautājuma svarīgumu.

Par iemesliem, kādēļ valsts apmaksātās pārbaudes netiek izmantotas, 22% sieviešu minējušas laika trūkumu, 17% neuzskata to par svarīgu, bet 13% ir bailes no rezultāta.

SKDS aptauju veica 2011.gada nogalē, aptaujājot 450 sieviešu vecumā no 50 līdz 69 gadiem.

Atzīmējot Pasaules pretvēža dienu, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā ceturtdien notika pasākums, kurā speciālisti informēja par situāciju Latvijā un tendencēm pagājušajā gadā.

Latvijā

Latvijā turpina strādāt vairāk nekā 60 000 pensionāru, turklāt ne visi to dara, lai izklaidētos un būtu darba tirgū, bet arī lai izdzīvotu un iztiktu, intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Pensionāru federācijas valdes priekšsēdētāja Aija Barča.

Svarīgākais