Kurzemē trūkst farmaceitu, novados atvērtas jaunas diennakts aptiekas

Zāļu valsts aģentūra informē, ka 2012.gadā pieaudzis aptieku skaits, kuras nodrošinās iedzīvotājiem medikamentu pieejamību visas diennakts laikā.

Pakalpojumu nodrošinās 19 vispārēja tipa aptiekas, informē Zāļu valsts aģentūras sabiedrisko attiecību speciālists Toms Noviks. Tas nozīmē, ka šobrīd Latvijā 12 diennakts aptiekas ir Rīgā un 7 aptiekas ārpus galvaspilsētas – Tukumā, Daugavpilī, Ventspilī, Cēsīs, Jūrmalā, Ogrē un Siguldā.

2012.gadā speciālu atļauju (licenci) saņēma trīs aptiekas – ražošanas komercfirmas „BALTFARM” sabiedrības ar ierobežotu atbildību Bieziņa aptieka; sabiedrības ar ierobežotu atbildību „ZĀLES” Cēsu Centra aptieka; sabiedrības ar ierobežotu atbildību „Hansa Pharma” Ģimenes aptieka -29, nra.lv ziņo T. Noviks.

Valmieras pilsētas pašvaldībā 2011.gadā nav reģistrēts neviens iedzīvotāju iesniegums par diennakts aptiekas nepieciešamību Valmierā, informē Valmieras pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Tarbuna. Arī citās lielākajās Latvijas pilsētās kā Liepāja, Rēzekne un Jelgava, pašvaldību atbildīgie atbild, ka pieprasījuma pēc diennakts aptiekām nav.

Arī „Mēness aptiekas” sabiedrisko attiecību speciāliste Zaiga Barvida atzīst, ka pieprasījuma pēc jaunām diennakts aptiekām patiešām neesot. Jautāta, kāpēc no sešām Liepājā esošajām „Mēness aptiekām” neviena nav diennakts, Z. Barvida atbild: „Iemesli ir dažādi. Trūkst farmaceitu, ļoti reti tie cilvēki, kas iegūst farmaceitu izglītību galvaspilsētās, atgriežas strādāt laukos, pie tam tie nereti nevēlas strādāt diennakts vēlajās stundās. Arī samaksa šim personālam ir augstāka, kas nav izdevīga uzņēmumam. Galvenokārt, protams, ir tas, ka trūkst pieprasījuma”.

„Mēness aptieka” 2011. gadā ir modernizējusi un uzlabojusi aptieku darbības kvalitāti aptiekās visā Latvijā un Z. Barvida norāda, ka šo kustību ir paredzēts turpināt.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.